Сцена / екран / ефир

"Кралицата майка" в Театър 199

Невена Мандаджиева и Владимир Пенев в свежо-черната комедия "Кралицата майка"

"Кралицата майка" в Театър 199


◊ СЪБИТИЕТО

Театър 199 представя

Кралицата майка
от Манлио Сантанели

   
20 юни 2011 г., 20:00 ч.

Режисура: Валентин Ганев
Участват: Невена Мандаджиева и Владимир Пенев
Сценография: Красимир Вълканов
Музика: Слав Бистрев
Превод: Аве Иванова
  

◊ ПИЕСАТА

Манлио Сантанели е роден през 1938 г. в Неапол. От 1961 г. до 1980 г. работи като сценарист в италиански телевизионни и радио предавания на медийната компания РАИ. Първата му пиеса „Авариен изход” е поставена през 1980 г. в родния му град. Текстовете на Сантанели са повлияни от Театъра на абсурда, като в тях умело са преплетени теми от митологически характер с особено любопитен гротесков психологически рисунък на героите.

Носител на престижни награди, сред които тези на Асоциацията на италианските критици и на Италианския институт за драма, Манлио Сантанели остава най-известен с "Кралицата майка" – пиеса, написана през 1984 г. и преведена и играна на множество езици в редица страни.

Свежо-черната комедия "Кралицата майка" разглежда един класически случай на сблъсък между властна майка и вече порасналия й син. При мърморещата и болнава Реджина пристига нейният петдесетинагодишен син – Алфредо. Защо? Той твърди едно, а крие друго. Майката приема сина в дома си, но дали и тя няма свой собствен пъклен план?


... Пиесата „Кралицата Майка” на Манлио Сантанели... е една от най-хубавите пиеси, които съм гледал напоследък.
... една зашеметяваща пиеса, едновременно трагична, смешна и деликатна. Тя е пропита от цялата трагична странност на новия театър.

Темата е следната: обратно на Едиповия конфликт между баща и син, където синът убива в крайна сметка бащата, тук става дума за смъртоносна схватка между майка и син. Синът е този, който ще бъде победен.
Йожен Йонеско (в. „Фигаро”, 16 ноември 1987)


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

... От моноспектакъла си „Жарава” Невена Мандаджиева не се е появявала в така сложно разработена и изиграна роля. Безпомощна старица, неостаряваща хулиганка, заядлива свекърва и тъща, самовлюбена жена, жестока майка, опърничав характер, неизтощимо фантазираща желаното си семейно щастие и влюбения си съпруг, загрижена майка са само част от широката скала, в която тя разиграва противоречивия образ на Реджина. И колкото тя показва чудесния си вкус към играта с детайла, толкова завладяващо Владимир Пенев показва типичната само за него игра с контрастни състояния и сблъскване на жанрови изкази. Лекото и с мяра удържано движение в пространството между гротескното, пародийното, ироничното, сантименталното и драматичното, за да покаже драмата на 50-годишния Алфредо, поставя тази роля сред най-добрите му постижения.

Трудно е да си представи човек по-добър дует от този. Редки театрални мигове са не само подобен точен избор за ролите, колкото подобно високо ниво на актьорско партниране, на овладяно удоволствие от него, на надиграване и показване на богатите им възможности за изказ, които все по-малко актьори познават, владеят и са в състояние да развиват.
Виолета Дечева (в. "Култура", 18 февруари 2011)


Награди:
• Невена Мандаджиева - Награда "Аскеер" 2011 за главна женска роля
• Невена Мандаджиева - Втора награда за женска роля - Международен фестивал на малките театрални форми - Враца 2011
• Владимир Пенев - Втора награда за мъжка роля - Международен фестивал на малките театрални форми - Враца 2011

Автор:
Публикация:
19.06.2011 г. 23:26
Етикети:
Театър 199Валентин ГаневВладимир Пеневпиеса
театрални новини. спектакли
Невена Мандаджиева
Манлио Сантанели
Кралицата майка
Посетено:
2495
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/12765-kralitsata-mayka-v-teatar-199