Сцена / екран / ефир

Сън в нощта срещу Еньовден

В нощта на Еньовден на 23 срещу 24 юни софиянци и гости на столицата ще станат свидетели на едно уникално представление

◊ СЪБИТИЕТО

„Сън в нощта срещу Еньовден” е театрален спектакъл по пиесите на Уилям ШекспирСън в лятна нощ”, „Както ви харесва” и „Макбет”. Автор на сценария и режисьор е Валерия Вълчева.

Спектакълът ще се изиграе в гората на Борисовата градина, в познатото на младежката публика място, наречено „Маймунарника”, с начален час 22:00 часа. Зрителите ще бъдат въвличани активно в действието от професионални актьори и музиканти - 26 на брой, включително и 12 деца.

Проектът е осъществен благодарение на Столична програма „Култура“ 2011 на Столична община.


◊ ИДЕЯТА

Както е видно от оригиналното заглавие на пиесата,  която стои в основата на сценария – „A Midsummer Night's Dream“ – става въпрос за действия, които се извършват в най-кратката нощ през годината - нощта срещу лятното слънцестоене - 23 срещу 24 юни (Еньовден).  

„Макар че в България тази пиеса на Шекспир е позната със заглавието „Сън в лятна нощ” по превода на Валери Петров и това заглавие дава представа за поетичния характер на творбата, аз не бих го избрала, защото то ни кара да мислим за случайна лятна нощ и за случайни сънища в нея, а в заглавието на Шекспир няма нищо случайно“, каза режисьора на постановката Валерия Вълчева.

„Нищо случайно в това, че в най-кратката нощ през годината, нощта срещу лятното слънцестоене, нощта срещу най-дългия ден – 23 срещу 24 юни, по цялата земя се извършват почти идентични обреди, свързани с идеята за плодородието и неговия най-древен бог – Слънцето. Навсякъде се къпят в роса, навсякъде мъже прескачат огньове, навсякъде берат билки и правят магии за любов и раздяла, жени „крадат” плодородието от чуждата нива и го пренасят в своята и доят Луната“, допълни още Валерия Вълчева.

Целта на такова мащабно театрално зрелище на основата на Шекспирови текстове е да отговори на силната необходимост на будната младеж в София от празник, обред, карнавал, магическа среща. Среща, свързана с универсални европейски традиции и ценности, която не е преживявана на открито, тук, в гората на София.

Автори и изпълнители на живо на музиката по текстове на Шекспир ще бъдат музикантите от култовата за българската младеж по света алтернативна група "Nasekomix". Феи и елфи ще бъдат деца – музиканти, ученици на Мария Палиева, доайен на школата по ударни инструменти в България. Участието на деца-музиканти ще даде възможност за ранната им професионална реализация.

Идеята на открития спектакъл сред дърветата на Борисовата градина е да съединява герои: хора от различни съсловия, животни и вълшебни същества и да ги превръща от едно в друго. Създателите на спектакъла се надяват, че музиката, любовната тема, карнавалът ще привлекат нови зрители, неизкушавани досега от театъра поради идеята за прекалено елитарния му характер.

Визията на вълшебствата, които е планирано да бъдат пищни и остроумни, е дело на екип от художници, някои от които вече имат опит в реализиране на спектакли с Валерия Вълчева, а други са още студенти в НХА.   

          

Спектакълът ще създаде ангажимент за независими творци на свободна практика.

. Билети за представлението ще се продават на място след 19:00 часа.

. Дрескод: Бяло.

Автор:
Василена Славчева
Публикация:
17.06.2011 г. 17:21
Етикети:
Посетено:
3591
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/12751-san-v-noshtta-sreshtu-enyovden