Сцена / екран / ефир

Кинофестивалът в Балчик ще строи кино в морското градче

Фестивалният директор Цанко Василев кани известни наши актьори да подкрепят каузата

Кинофестивалът в Балчик ще строи кино в морското градче


◊ КИНОПРЕГЛЕД

За девета поредна година малкото морско градче Балчик ще събере киномани, кинаджии и неслучайни минувачи за една вълнуваща киноседмица от 18 до 25 юни.

Игрални, документални и експериментални късометражни филми от близо и далеч ще се състезават за впечатляваща награда - 25 000 евро в класически златни инвестиционни кюлчета, продукт на швейцарската рафинерия “Argor Heraeus”.

През годините емблематичният фестивален директор Цанко Василев и целият екип на „дворцовото” киносъбитие показваха непоказвани в България ленти в градското читалище или в специална каменна зала в „Двореца”. Тази година обаче фестивалът има своя нова кауза.


◊ КАУЗА: Ново кино за Балчик и неговите филмови хора!

Фестивалът „В Двореца” през 2011 г. става социално ангажиран – ще строи кино в Балчик. Парадоксално е, че една от най-популярните кинодестинации у нас всъщност няма кино… Затова директорът Цанко Василев и неговият екип е решил да започне събирането на средства от дарители - частни лица, институции и организации. Средствата ще се събират в открита специално за целта сметка от фондация “13 века България”.

Фондацията застава зад инициативата заедно с голяма част изтъкнати български артисти, повечето от които ще пристигнат в Балчик по време на фестивала, за да участват в него и да подкрепят идеята. Между тях са имена като Илка Зафирова, Елена Петрова, Теодора Духовникова, Чочо Попйорданов и много други.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
12.06.2011 г. 10:35
Посетено:
1477
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/12701-kinofestivalat-v-balchik-shte-stroi-kino-v-morskoto-gradche