Сцена / екран / ефир

Бавно: Изговорен свят / Slow: Spoken World

Интерактивен мултиарт пърформанс в ТР "Сфумато"

Бавно: Изговорен свят / Slow: Spoken World


◊ СЪБИТИЕТО

Театрална работилница "Сфумато" ви кани на

Бавно: Изговорен свят / Slow: Spoken World

Интерактивен мултиарт пърформанс, който среща думи, картини и музика от Стефан Иванов и "Блуба Лу"
със специалното участие на Мирослав Христов и Елена Димитрова

28 май (събота), 19 часа, ТР Сфумато


◊ ПОВЕЧЕ

На 28 май (събота) от 19.00 часа в Театрална работилница "Сфумато" ще се състои четвъртото и последно за този сезон издание на пърформанса „Бавно: Изговорен свят“ (Slow: Spoken World), с участието на Стефан Иванов, група "Блуба Лу" и със специалното участие на Мирослав Христов и Елена Димитрова.

През ноември на миналата година „Бавно: Изговорен свят“ (Slow: Spoken World) даде началото на нова поредица от събития, в които литература, музика, видеоарт, публика и участници се обединяват в неочаквано и интересно цяло. Премиерното представяне показа една лична откривателска експедиция на артисти, които са тръгнали на път заедно и са достигнали до ново и общо за тях място.

Стефан Иванов и "Блуба Лу", заедно с помощта на Мирослав Христов и Елена Димитрова, ще смесят думи, музика и картини във впечатляващ интерактивен мултиарт пърформанс.

В „Бавно: Изговорен свят“ Стефан Иванов и Мирослав Христов ще изговарят и изчитат, показват и изиграват поезията си, сами и с помощта на публиката, а актрисата Елена Димитрова ще чете, покаже и изиграе поетични текстове на Георги Рупчев, Уолт Уитман, Одисеас Елитис, Марк Странд и
Чарлс Буковски, които, за съжаление, поради биографични и географски причини не могат сами да прочетат текстовете си пред публиката.

Паралелно, от началото до края на пърформанса, "Блуба Лу" ще създават в реално време минималистична черно-бяла визия и ембиънт музика, предвидена специално за конкретната театрална среда и момент.

Литературата ще е слята с публиката, музиката и визията. Текстът не само ще зазвучава, но и ще се показва, ще придобие плът и лице. Ще се приближи до зрителите. Няма да остане само на страниците на книга или само на сцената. Литературните образи ще слязат край публиката.

И зрителите ще станат част от един поетичен свят, в който има неочаквани прогнози за времето, павета, розата на Малкия принц, гола трева, разлистени жени, поезия от публиката, салати, пролет, последни цигари, череши с гравитация, ателиета, ван Гог, Маракеш, кецове, дупки в асфалта, семейство, опиянение, приятелство, разочарование, подадена ръка и близост.

Образите ще бъдат изговорени бавно, без избързване, за да донесат усещане, че думите все още помагат в създаването на един общ, споделен и смислен свят.

Вход: 10 лв. / 6 лв. за студенти и ученици/ 3 лв. студенти от НАТФИЗ.


◊ УЧАСТНИЦИТЕ

Стефан Иванов е роден през 1986 в София. Завършил е Френската езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин” и философия в СУ „Св. Климент Охридски”, специализирал е в Сорбоната.

Издал е стихосбирките „
Четири секунди лилаво”, „Гинсбърг срещу Буковски в публиката” и „Списъци”. Участвал е в сборниците „Антология на живите”, „Секс off: 20 истории за любовта между началото и края” и „Имена на любовта”. Бил е част от писателската група „Бърза литература”.


Публикувал е поезия, проза, пътеписи, интервюта, есета и литературна критика в повече от двадесет вестника и списания („Егоист”, „Maxim”, „Списанието на Мтел”, „Една седмица в София”, „Капитал Лайт”, „Алтера”, „Жената днес”, „Мениджър”, „Интро”, Hustler, вестниците „24 часа”, „Литературен вестник”, „Монитор”, „Сега” и „Култура”). В списъка на списание „Егоист” за стоте най-успешни хода на списанието и виновниците за тях е на 16 място. Негова поезия е превеждана на английски, гръцки, хърватски и сръбски. Превеждал е
Алън Гинзбърг и Сергий Жадан.

Печелил е награда за sms поезия. Номиниран е за националната награда за поезия „Иван Николов”. Два пъти е бил подгласник, според гласуването на публиката, във фестивала „София Поетики” (2008, 2010).


Блуба Лу (Димитър Паскалев и Константин Кацарски) са една от най-иновативните български формации на 21. век. Благодарение на реализираните до този момент албуми: "Bluba Lu In Wonderland" (2001), "MOOGaMOOD" (2002), "Re:Verb" (2004), "World Melancholy" (2007), "Groove Euroope" (2008) и "Quadrotopia" (2010), те не просто се нареждат в авангарда на българската музикална сцена като пионери, опитващи се да експлоатират в сценичните си изяви нетрадиционни подходи при поднасянето на музиката си, но и са сред основните “виновници” за съществуването на уникална съвременна българска музика.

В началото на 2010-а Димитър и Константин записаха албум с Еди Стивънс от "Молоко", който тепърва предстои да бъде издаден, а по-късно, с впечатляваща промоция, бе представен последният им двоен албум "Quadrotopia" – концептуално бижу, чиято втора част "Quadrotopia Remixed" е българското предложение за "Грами" в категорията за най-добър електронен проект. С подхода и професионализма си при реализацията на всеки проект, "Bluba Lu" отдавна са доказали мястото си сред най-уважаваните групи от българската публика. Тръгвайки от “ъндърграунд” сцената, минавайки през създаването на първия български, независим лейбъл – “Жълта музика” и до днес, "Блуба Лу" предлагат все така качествен звук, смесващ трип хоп, ню-джаз, ритъм’енд’блус, спейс-рок и доближващ ги до изпълнители от компаннии като "WARP", "4AD", "Ninja Tune" и "Sonar Kollektiv".


Мирослав Христов пише поезия, проза, драматургия. Завършил е специалност „Философия“ и магистратура „Изкуства и съвременност“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Отличаван е на редица конкурси за поезия през последните шест години. Публикувал е в “Литературен вестник”, “Капитал Light”, “Алтера” и др. Лауреат на конкурса на издателство „АРС“ и в началото на 2010 г. излиза първата му стихосбирка "Череша с гравитация". Тя е сред първите четири стихосбирки, отличени на конкурса за дебютиращи автори „Южна пролет“, 2010 г. Член е рррна Парковото поколение, занимава се рс художествена дейност в Сдружение в обществена полза "Плюс". Според него суетата е черна котка, която стои пред вратата ти, ако я храниш. Приключва работа по втората си стихосбирка "Зъби".


Елена Димитрова
е завършила НАТФИЗ "Кр. Сарафов”. Работила е многократно с режисьори като Маргарита Младенова и Иван Добчев ("Зимна приказка", "Сънят на Гогол", "Стриндберг в Дамаск", "Лазар и Исус") и Ани Васева ("С", "Окото", "Свидригайлов"). Номинирана е за "Аскеер" през 2008 за изгряваща звезда.

Автор: ТР "Сфумато"
23.05.2011 г. 17:58
Посетено: 1352
Етикети: Мирослав Христов, Стефан Иванов, музика, поезия, пърформанс, ТР Сфумато, Елена Димитрова, Блуба Лу, мултиарт
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/12527-bavno-izgovoren-svyat-slow-spoken-world