Сцена / екран / ефир

Седмицата на испанското и ибероамериканското кино продължава до 15 май

В оставащите три дни от Седмицата зрителите могат да видят филми от Аржентина, Куба, Венесуела и Испания

 Седмицата на испанското и ибероамериканското кино продължава до 15 май


◊ СЪБИТИЕТО

За пореден път зала „Люмиер” на НДК посреща филми от Испания и Латинска Америка. Благодарение на ентусиазма на българската публика през всички изминали години, събитието се превърна в традиция за любителите на киноизкуството. Седмицата на испанското и ибероамериканското кино се организира в рамките на културната програма на Посолството на Испания в София. В нея участват посолствата на Аржентина, Куба и Венесуела, Почетните консулства на Чили и Еквадор.

Тазгодишното издание включва 16 игрални и 5 късометражни филма, които представят по отличен начин испанското и ибероамериканското кино чрез цялото жанрово разнообразие на седмото изкуство - от полицейски, до документални и анимационни филми.

За улеснение на зрителите, които не владеят испански език, част от филмите са със субтитри на български или на английски език.


◊ В ПРОГРАМАТА

Откриването се състоя на 9 май 2011 г. с дебютната прожекция в България на отличения с награди филм „Дъждът също” на испанската режисьорка Исиар Болаин. Благодарение на съдействието на Образователния отдел на Посолството на Испания, програмата на Седмицата включва филми за детска публика, анимацията „Вълшебно приключение в Страната на нощта”.

Както всяка година, публиката може да види най-добрите продукции на латиноамериканското кино - „Художникът” (Аржентина), „Подаръкът” (Чили), „Три пъти по двама” (Куба), „Докато идва денят” (Еквадор) и забавната венесуелска комедия „Непорочната баба”.

На онези, които не са били на премиерата, ще предоставим възможност да се насладят на отличната игра на Хавиер Бардем в “Biutiful”.

• В следобеда, отделен за късометражните филми, ще бъде представен получилият награда „Гойя” филм „Лъжи” (“Miente”). В него с участието на български актьори се третира проблемът за сексуалната експлоатация.
   
Друг акцент в тазгодишната Седмица на испанското и ибероамериканското кино е прожекцията на филма „Хартиени птици”, представен от Институт Сервантес - София, в деня на закриването на проявата на 15 май.

Входът за всички прожекции е свободен и безплатен.


Автор:
Елена Мошолова, Instituto Cervantes de Sofia
Публикация:
13.05.2011 г. 13:17
Етикети:
Посетено:
1131
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/12391-sedmitsata-na-ispanskoto-i-iberoamerikanskoto-kino-prodalzhava-do-15-may