Сцена / екран / ефир

Мартина Вачкова играе на русенска сцена

ДТ "Сава Огнянов" поставя десето премиерно заглавие

Мартина Вачкова играе на русенска сцена


◊ СЪБИТИЕТО

„Как писар Тричко не се ожени за царкиня Кита, с китка накичена” е десетото поредно премиерно заглавие на ДТ „Сава Огнянов” - Русе.

На 9 и 10 май е премиерата на спектакъла.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Автор на комедията е драматургът
Никола Русев. Народната приказка е за възрастни, които все още са запазили спомена за детството, бе коментарът на директора Рашко Младенов. Драматургичната творба е наситена с фарсови елементи от леката ирония до гротеската. Цар и царица искат да омъжат своята дъщеря Кита и по този повод правят конкурс за жених. Смешните ситуации възникват, когато кандидатите за женитба се явяват пред царкиня Кита. Интересен факт е, че по времето на социализма спектакълът е бил спрян от управляващите. Според тях авторът е иронизирал дъщерята на първия държавен ръководител – Людмила Живкова.

Гост на русенска сцена е актрисата Мартина Вачкова. Тя сподели, че преди двадесет години е играла като царкиня Кита, но на софийска сцена. Влюбена в нестандартния език на притчата, известната актриса с готовност е откликнала на поканата на русенския директор Рашков Младенов да участва в спектакъла. Обожавам северозападния диалект, защото е „сочен”, казва Вачкова и дори подчерта, че всеки би могъл да научи за думите, изхвърлени от активния речников фонд.

Постановката е дело на Рашко Младенов, сценография - Виолета Радкова, костюми - Първолета Чавдарова-Летиция.

Актьорският състав е - Радомир Андонов, Любомир Кънев, Тихомир Благоев, Йовко Кънев, Крум Берков, Венцислав Петков, Татяна Цветкова, Мартина Вачкова (Яна Стефанова – Хернани), Минко Минков.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
09.05.2011 г. 16:15
Етикети:
Посетено:
1264
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/12333-martina-vachkova-igrae-na-rusenska-stsena