Сцена / екран / ефир

"Хъшове"-те за Христо Мутафчиев

Елате и поканете приятели. Актьорите и целият екип играят за по-бързо възстановяване на Христо

"Хъшове"-те за Христо Мутафчиев


◊ СЪБИТИЕТО

09 май 2011 г., понеделник, 19:00-22:00   
Народен Театър "Иван Вазов"

Хъшове
по повестта "Немили-недраги" от Иван Вазов

Постановъчен екип:
постановка и музикално оформление: Александър Морфов, сценография и костюми: Елена Иванова, музикален консултант Михаил Шишков, консултант по пластика Александър Илиев

С участието на:

Валери Йорданов, Петър Попйорданов, Руси Чанев, Валентин Ганев, Рени Врангова, Валентин Танев, Христо Мутафчиев, Захари Бахаров, Пламен Пеев, Теодор Елмазов, Евгени Будинов, Деян Ангелов, Дарин Ангелов, Даниел Ангелов, Димитър Рачков, Елисавета Господинова, Владимир Карамазов


◊ ЗА "ХЪШОВЕ"

С пиесата “Хъшове” започват преди един век, през 1904 г., представленията на Народния театър. С “Хъшове” през 1954 г. се чества петдесетгодишнината му. През юбилейния стотен сезон (2004-2005 г.) безсмъртната творба на Вазов е отново на сцената му, сега вече в адаптация и постановка на Александър Морфов.

Те са немили и недраги, но не отчаяни, скитници и голтаци, но горди и свободолюбиви, нехранимайковци за еснафите, герои за потиснатите и унижените. На сцената в чуждоземния град хъшовете възторжено разиграват своя самодеен спектакъл – генерална репетиция за истинския, този, който ще последва.

Спектакълът, в който немилите и недрагите ще намерят смъртта си и заедно със свободата за сънародниците си ще извоюват свободен терен и за довчерашните черни души – гешефтарите и спекулантите.

 
◊ ОТЗИВИ ОТ МЕДИИТЕ

Не случайно за първи път от сякаш един век насам голямата зала на националния ни театър се оглася от възторжени викове “Да живее България!” При това, без да прилича на митинг.
в. “Сега”

Изобщо не очаквах спектакълът на Александър Морфов да отвее с такава сила моя скептицизъм, да разбие на пух и прах дълго наслоявани клишета, да изпълни с нов смисъл вече амортизирани понятия като свобода, родина, патриотизъм, себеотричане, даже да ме развълнува и да вдигне на крак цялата зала, чак до учениците на втори балкон.
в. “Капитал”

 
◊ НАГРАДИ

"ИКАР 2005": за режисура - Александър Морфов; награда за майсторско техническо осъществяване на спектакъл.

"АСКЕЕР 2005": за водеща мъжка роля - Валери Йорданов; за режисура - Александър Морфов; награда за най-добро представление.

Награда "Иван Димов" за 2004-2005 г., присъждана на млади български таланти - Валери Йорданов за ролята на Бръчков.

Спектакълът е носител на три награди от Международния фестивал “Друмеви театрални празници и нова българска драма” – Шумен, 2006 г.: за режисура - Александър Морфов; за сценография - Елена Иванова; за най-добра мъжка роля - Валентин Ганев.

За спектакъла "Хъшове" режисьорът Александър Морфов получава годишната награда за култура на Столична община за 2005 г.


 

Елате и поканете приятели. Актьорите и целият екип играят за по-бързо възстановяване на Христо.
Автор:
НТ "Иван Вазов"
Публикация:
05.05.2011 г. 22:53
Посетено:
1239
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/12307-hashove-te-za-hristo-mutafchiev