Сцена / екран / ефир

Жени Захариева – 40 години на сцената

Рецитал в Концертното студио на Радио Варна

Жени Захариева – 40 години на сцената

◊ СЪБИТИЕТО

За Варна е чест, че пианистката от световна класа Жени Захариева, известна със своите проникновени и изящни интерпретации, представител на голямата българска изпълнителска школа, ще отбележи със свой рецитал именно във Варна 40-години успешна творческа дейност на българска и международна сцена. На 4 май от 19.00 ч. в Kонцертното студио на Радио Варна Жени Захариева ще изпълни последните творби на Йоханес Брамс на новия роял на радиото, един от концертните модели на световната марка „Стейнуей”, която тя много цени. Пианистката изнася първия рецитал на специалния син концертен роял на фирмата “Стейнуей” - модел “Рапсодия”, създаден по случай 100-годишнината от рождението на композитора и пианиста Джордж Гершуин.


◊ КОНЦЕРТЪТ

Ето как самата Жени Захариева представя музикалния избор за своя рецитал в Радио Варна: „13-те последни пиеси на Йоханес Брамс са като равносметка на живота му – живот на една силна личност. В този поглед назад във времето съпреживяваме неговите победи и поражения, копнежи, висини и бездни. Монументалност и интимност... „Ние сме изградили човека в себе си дотолкова, доколкото сме били обичани и сме имали повод да обичаме”, казва Борис Пастернак и може би в тези думи е смисълът на Брамсовото послание.”  

Концертът се посвещава и на 110-годишнината от създаването на Съюза на българските музикални и танцови дейци. В качеството си на председател на професионалния съюз, професор Жени Захариева е ревностен защитник на правата на артистите в трудната област на сценичните изкуства – личност, спечелила признание и като профсъюзен лидер и като блестящ изпълнител, изграждащ с опита си следващите поколения. Държавна опера Варна ще посвети поредица от свои концерти и спектакли на 110-годишнината на СБМТД и концертът-рецитал на неговата председателка е първият от тази поредица.


◊ 40 ГОДИНИ НА СЦЕНАТА

Жени Захариева е удостоена с наградите: Officier des Arts et Lettres - 2007 - Звание на Френското правителство; “Златно перо 2004” на Радио ФМ Класик; „Кристална лира 2003” за върхови изпълнителски постижения; Награда на Министерство на културата за 2002 г. за принос към българската музикална култура. Жени Захариева беше избрана за посланик на българската култура по време на френското председателство на ЕС през 2008 г. Пианистката развива богата концертна дейност в Европа, Далечния Изток, Африка и Америка с рецитали, камерни формирования и като солист на симфонични оркестри. Осъществява европейската премиера на концерта “Америките” на композитора от САЩ Лало Шифрин със симфоничния оркестър на БНР под диригентството на автора - част от клавирния проект на Фондация “Стейнуей”, посветен на 500-годишнината от откриването на Америка. Жени Захариева бе инициатор за възстановяването на легендарното старинно пианофорте на Клара Шуман в Браницшлос - Германия, както и първият пианист, изнесъл концерт и записал компактдиск на този инструмент. За тази инициатива Жени Захариева бе наградена с орден от германското правителство. През последните пет години изнася концерти в Япония, Франция, Италия, Гърция, Австрия, Германия, Русия и САЩ. Води майсторски класове по пиано в Московската консерватория „П. И. Чайковски”, Парижката национална консерватория, Токио (Мусашино академия), Йокохама (Феррис колеж), Ню Йорк (Манхатън скул мюзик), Лятна музикална академия в Сан Даниеле – Италия, в Атина, както и ежегодно от 2001 г. в Лятна музикална академия “Русалка” на Черно море.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
02.05.2011 г. 16:21
Етикети:
Посетено:
1770
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/12274-zheni-zaharieva-40-godini-na-stsenata