Сцена / екран / ефир

Премиера на "Сибир" в Народен театър "Иван Вазов"

3 и 17 май 2011, 19,30 часа, сцена на IV етаж

Премиера на "Сибир" в Народен театър "Иван Вазов"


◊ СЪБИТИЕТО

Народен театър “Иван Вазов”,
и Театрална компания Момо 

представят премиерата
на "Сибир" от Феликс Митерер

Превод –
Владко Мурдаров

Постановка - Веселин Димов
Сценография – Венелин Шурелов
Музикална среда – Тодор Стоянов

Моноспектакъл на Иван Несторов
Глас – Ирина Голева

3 и 17 май от 19,30 часа на сцена на IV етаж

. Спектакълът е реализиран с подкрепата на Министерство на културата и Австрийско посолство 


◊ ЗА АВТОРА

Феликс Митерер e един от най-успешните австрийски драматурзи и сценаристи. Роден е през 1948 г. в Тирол. От 1977 г. е писател на свободна практика. Автор е на повече от 20 пиеси и на повече от 20 сценария за телевизионни филми и сериали. Участва и като актьор в някои от постановките на пиесите му. От 1995 г. живее със семейството си в Ирландия. Носител е на театрални и телевизионни награди. Митерер не е поставян до този момент на българска театрална сцена. Два сборника с негови пиеси излязоха на българския книжен пазар през април 2009 в превод на Владко Мурдаров.

"Hе е тpуднo дa бъде ocвoбoденo пoнятиетo "гpяx" oт цъpкoвния кoнтекcт, зaщoтo пo пpинцип гpеxът не е нещo дpугo, a caмo пpoявa нa безpaзличие към xopaтa кpaй нac и към oбщеcтвoтo кaтo цялo. Интеpеcнo е и тoвa, че нaшият coбcтвен гpяx е нacoчен към нac caмите. Виcoкoмеpиетo, гневът cкъпеpничеcтвoтo - вcичкo в кpaя нa кpaищaтa pефлектиpa въpxу caмите нac. А нaкaзaниетo cледвa oще тук и cегa"

Феликс Митерер



◊ ПИЕСАТА

Пиесата „Сибир” е написана през 1990 година. Тя представлява монолог в пет сцени на един 80-годишен мъж.

Хер Шуле e пенсионер, бивш военнопленник, който по невнимание си счупва крака. Той бива изпратен от своите роднини „по тъмно”, за да не видят съседите, във високотехнологичен старчески дом. Там той е откъснат от естествената си среда и близостта на кучето си, и е обграден от студенина и любезно безразличие.
Монологът му представлява поредица от въображаеми диалози със сина му, снаха му, кучето му, сестрите в дома и президента на републиката.

Сюжетът на „Сибир” е актуален, разбираем, човешки и има потенциала и да разсмее и да разплаче зрителя.
Текстът е вълнуващ, поетичен, остър и социално-критичен, но също така с ирония и чувство за хумор. Изповедния и директен тон на главния герой, интимните му мисли, чувства и спомени с лекота и естественост завладяват вниманието на публиката.

“...Това е второто ми депортиране!... Моето второ депортиране в този живот.

Първото беше в Сибир!... Като военнопленник.

Второто е в този дом!... Също някакъв Сибир!...

...Трябва да ви призная нещо, господин президент. Вече мислех, че не сте получили моето писмо. Че се е загубило. Като президент човек получава много писма, предполагам. Много се радвам, че жертвате от времето си. Нали в края на краищата един президент има толкова много задължения. Толкова много срещи. Откривания на фестивали. Откривания на магистрали. Откривания на сгради. Държавни приеми. Държавни посещения. Един такъв баща на страната има много работа. А сега идвате дори с вашата очарователна съпруга. Много се радвам. Наистина. Сега веднага ще ви разведа из лагера...”

Красив, вълнуващ, поетичен, остър и социално критичен текст, изпълнена с много ирония и чувство за хумор изповед, интимни мисли, чувства и спомени на един 80-годишен мъж, изпратен от своите роднини в старчески дом...


◊ ВЕСЕЛИН ДИМОВ ЗА СПЕКТАКЪЛА И РАБОТНИЯ ПРОЦЕС

Като режисьор отдавна не съм срещал толкова красив и поетичен текст на една толкова трудна и болезнена тема-табу. Сюжетът проследява хронологично всички етапи от престоя в един старчески дом, като постепенно ескалира и във финала екзистенциалните и социални внушения се сливат в едно. Със сценографа Венелин Шурелов решихме да създадем среда на чист, добре поддържан и оборудван със съвременна техника дом, където за нуждите на възрастните хора се „грижат” с камери, високоговорители, музика и автоматични поточни линии. Искахме да покажем, че не мизерията и лошите условия са истинските причини за страха на хората, живеещи там, а чувството за изоставеност, тежест и ненужност...
 
Работният процес беше  интензивен и интересен. С Иван Несторов преминахме през разногласия и на естетическо, и на професионално, и на поколенческо ниво. Но сблъсъците ни бяха също и много позитивни, в рамките на взаимното уважение и с аргументи. Мисля, че Иван Несторов е изключително подходящ за тази роля като темперамент, физически характеристики, европейско излъчване, култура на поведение, жизнен опит и актьорски умения. Знаехме, че текстът, с който сме се захванали, е важен, значим и че трябва да бъде чут и видян, и това ни помагаше в трудните моменти. Взаимно се обогатихме. Благодарен съм за работата си с него.

Автор:
Ренета Икономова
Публикация:
02.05.2011 г. 13:37
Посетено:
3013
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/12267-premiera-na-sibir-v-naroden-teatar-ivan-vazov