Сцена / екран / ефир

Генерална асамблея на Eвропейската асоциация на фестивалите във Варнa

ЕАФ избира за пръв път български фестивален град за домакин на своя престижен форум

Генерална асамблея на Eвропейската асоциация на фестивалите във Варнa


◊ СЪБИТИЕТО

Най-големият и важен форум за Eвропейската асоциация на фестивалите е Генералната асамблея (годишно събрание и конференция), която се провежда ежегодно в различни фестивални градове. За пръв път ЕАФ избира български фестивален град за домакин на своя престижен форум. През 2007 г. Варна представи своята кандидатура за домакинство на Генералната асамблея през 2011 г., когато ММФ „Варненско лято” отбелязва своята 85-годишнина. Този факт, заедно с амбицията на Варна за Европейска културна столица през 2019 г., както и успешното провеждане на Ателието на младия фестивален мениджър през 2009 г., се оказаха решаващи за избора на Варна като домакин на Генералната асамблея през тази година. Във Варна вече пристигнаха представители на повече от 90 европейски фестивала, които от 28 до 30 април ще се запознаят с постиженията на изпълнителското изкуство в локален и национален мащаб, с културно-историческото наследство на България и с потенциала на града като кандидат за културна столица на Европа. На откриването на Генералната асамблея на ЕАФ на 28 април в хотел „Оазис” приветствия ще поднесат Кирил Йорданов – кмет на Община Варна, Митко Тодоров – заместник-мистър на културата, Дарко Брлек - президент на ЕАФ и др.


◊ АКЦЕНТИ

Акценти в дневния ред на Генералната асамблея на ЕАФ 2011 във Варна са конференцията „Out of the Box into the Light” на 29 април в Галерия „Графит” от 9.00 до 13.30 ч., на която ще бъдат представени фестивали, иновативни проекти и предложения за партньорство и културната програма „Варна в светлините на прожектора” от 15.00 до 20.00 ч. В секцията „Theatre Showcase” ще бъдат показани постановките „Фауст” на ТМПЦ – Драматичен театър „Стоян Бъчваров” и „Фолклорни приказки” на Държавен куклен театър Варна.


◊ ИСТОРИЯ НА ЕАФ

Европейската асоциация на фестивалите обединява над 110 престижни европейски фестивали в сферата на изпълнителските изкуства – музика, театър и танцово изкуство от 38 страни и има сериозен принос в осъществяване на мултикултурния диалог в днешния глобален свят. Асоциацията, предхождаща Европейския съюз, е основана през 1952 г. в Швейцария от философа Дени дьо Ружмон и диригента Игор Маркевич, с участието първоначално само на 15 фестивала. Дени дьо Ружмон, наречен от своите съвременници Принцът на Европейската културна общност, избран за директор на Европейския културен институт в Женева през 1952 г., е една от водещите фигури в развитието на идеята за Обединена Европа. Роденият в Украйна Игор Маркевич, формирал се като композитор и диригент в Италия, Франция и Швейцария, оказва силно влияние върху развитието на съвременната музика. Двамата именити творци превръщат своите идеи за висококачествена артистична селекция и обмен на силни художествени постижения в естетическа платформа, която продължава да бъде определяща за дейността на асоциацията.


◊ ЗА ВАРНА КАТО КУЛТУРНА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА

Радвам се, че Генералната асамблея на ЕАФ за 2011 г. се провежда в гостоприемна Варна, с домакин известния ММФ „Варненско лято”, който чества през тази година своя забележителен 85-годишен юбилей. Впечатлена съм от неговата изключителна история и ще я направя достояние на колегите от всички страни в света, с които поддържаме контакти. Във Варненската асамблея участват 111 представители на различни европейски фестивали, някои от които все още не са членове на ЕАФ, но ние се надяваме да приобщим и тях към нашата мисия за фестивален обмен на високохудожествени творби на сценичното изкуство, в интерес на мултикултурното общуване и европейската интеграция.  

Подкрепям кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г. и смятам, че Варна определено има шансове да получи този най-висок културен статут в ЕС. Поощрявам усилията на Община Варна за партньорство и обмен на добри практики с предишни европейски столици на културата. Този подход, заедно с поддържането на тесни контакти и постоянната консултация с утвърдените творци в различни области на изпълнителските изкуства, са от съществено значение за успеха на начинанието.

Катрин Девентер, генерален секретар на ЕАФ

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
28.04.2011 г. 15:41
Посетено:
907
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/12243-generalna-asambleya-na-evropeyskata-asotsiatsiya-na-festivalite-vav-varna