Сцена / екран / ефир

"Жената от миналото" на сцената на Младежки театър „Николай Бинев”, София

Дебютен спектакъл на режисьора Петър Денчев

"Жената от миналото" на сцената на Младежки театър „Николай Бинев”, София


◊ СЪБИТИЕТО

31 март 2011, 19 ч.,
Младежки театър „Николай Бинев”, Камерна сцена

ДКТ „Константин Величков”, Пазарджик представя

Жената от миналото
по Роланд Шимелпфениг

Превод:
Владко Мурдаров
Постановка: Петър Денчев
Сценография: Мариела Малова
Музикална картина: Петър Денчев

Участват: Ива Огнянова, Тодор Кайков, Дияна Досева, Савина Бързева (студентка от НАТФИЗ) и Иво Аръков (студент от НАТФИЗ)


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Едно от най-актуалните заглавия на известния немски драматург Роланд Шимелпфениг ще бъде представено от младия режисьор Петър Денчев на сцената на Младежки театър „Николай Бинев”, София.

Режисьорът и писател Петър Денчев, който през 2007 година спечели конкурса за Нов български роман „Развитие” с книгата „
Тъй, както мъж целува жена, която обича” поставя пиесата „Жената от миналото” на най-популярния в момента немски драматург – Роланд Шимелпфениг. Сценографията е на Мариела Малова. Участват: Ива Огнянова, Тодор Кайков, Дияна Досева и студентите от НАТФИЗ Савина Бързева и Иво Аръков. Спектакълът е продукция на Драматично-куклен театър „Константин Величков”, Пазарджик.

Премиерата на спектакъла се състоя на 26 януари 2011 г.

Роланд Шимелпфениг в момента е най-популярният и продуктивен театрален автор в Европа. До този момент пиесите му са над 30, а „Жената от миналото” е от най-новите му произведения, написана е през 2003 г. Самият той определя своето писане за театър като отразяващо „човека и неговите желания, копнежи, напъни, грешки, страхове, неговите недостатъци и неговата жестокост”.

Петър Денчев, който се дипломира миналата година в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” със „Слугините” по Жан Жьоне определя спектакъла като тревожен знак, че вниманието, което се отдава на миналото, в днешния ден е недостатъчно. „Жената от миналото” разглежда времето като поток, в който обещанията не се изчерпват с изоставянето им в миналото, защото „всичко, което сме ние сега – това е нашето минало”. Денчев казва, че текстът на Шимелпфениг е пресечна точка на много от темите, както в досегашния му театрален опит, така и от литературните му проекти. Постановката на „Жената от миналото” е режисьорският му дебют на професионална сцена, логично роден след опитите му върху „Смъртта и Дяволът” от Ф. Ведекинд (МЛТ „Н. Бинев”, София), „Схватки” от К. Нейз (НАТФИЗ) и „Слугините” по Ж. Жьоне (НАТФИЗ).

Ето какво казва самият Денчев за своя спектакъл: „Едва ли съществува по-силна мотивация за последователността на човешките действия от паметта и нескончаемото желание за ревизия на настоящето. „Жената от миналото” трябва да бъде представление за неосъществените копнежи, за обещанията в минало време, защото обещанията в момента на собственото им изричане се превръщат в „минало”. Дълбоко ме тревожи темата за вниманието и значението, което се отдава на миналото в днешния ден. Забравянето, че „миналото” не е просто сбор от случки, а това, което сме в момента. Възприемането на времето като тотална величана всъщност е противопоказно за човека – той живее с мисълта за тази устойчивост. „Жената от миналото” разглежда времето като поток, в който обещанията не се изчерпват с изоставянето им в миналото. Времето тук е както морална, така и метафизична категория. Подводните камъни – обещанията, могат да преобърнат и най-стабилния кораб. Така, че внимавайте какво и на кого обещавате.”


◊ ЗА РЕЖИСЬОРА

Петър Денчев е завършил режисура за драматичен театър в НАТФИЗ “К. Сарафов” през 2010 г., където е работил по текстове на Гогол, Ведекинд, Жьоне, В. Хауф. Автор на романа „Тъй, както мъже целува жена, която обича” (награда за Нов български роман „Развитие”, 2007) и на много къси разкази в периодичния печат. Дипломира се със „Слугините” от Жан Жьоне. Текстът на Роланд Шимелпфениг „Жената от миналото” е пресечна точка на много от темите, както в досегашния му театрален опит, така и от литературните му проекти.

Автор:
ДКТ „Константин Величков”, Пазарджик
Публикация:
26.03.2011 г. 12:22
Посетено:
1947
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/12004-zhenata-ot-minaloto-na-stsenata-na-mladezhki-teatar-nikolay-binev-sofiya