Сцена / екран / ефир

"Аз, театърът" – нова постановка на Стоян Радев Ге. К.

Юбилеен концерт-спектакъл за 90-годишнината на ДТ „Стоян Бъчваров”, Варна

"Аз, театърът" – нова постановка на Стоян Радев Ге. К.


◊ СЪБИТИЕТО

Кулминацията на проявите по повод 90-годишния юбилей на Варненския драматичен театър предстои на 31 март от 19.00 ч., когато на Основна сцена ще бъде представен юбилейният концерт-спектакъл на режисьора Стоян Радев Ге. К. „Аз, театърът”.

След премиерите на „Страсти под брястовете” на Димитър Стоянов през януари и „Гледна точка или Ръбовете на кръга” на Александър Илинденов през февруари, „Аз, театърът” на Стоян Радев Ге. К. е третата премиера за годината, която ДТ „Стоян Бъчваров” осъществява, заедно с творци и приятели от много творчески институти.


◊ ПОСТАНОВКАТА

В мегапродукцията с около 200 участници ще се изявят всички актьори от ДТ „Стоян Бъчваров”; Балетът на Държавна опера Варна; солисти от Държавна опера Варна; солисти на Детско-юношеската опера при Общински детски комплекс Варна; Народният хор на НУИ „Добри Христов”; Балетът на НУИ „Добри Христов”; Цигулковият ансамбъл „Виолино” при НУИ „Добри Христов”; „The Center” – хореографската школа на Георги GOOSH-Енчев; хореографите Константин Илиев, Татяна Соколова; възпитаниците на трите театрални студия на Валентин Митев, Христо Христов и Стоян Радев Ге. К.

В „Аз, театърът” непрекъснато звучи музика от знакови театрални спектакли на 1990-те години, сред които „Страшният съд”, „Хранениците на Йорда” „Пътят към Мека”, „Часът, в който не знаехме нищо един за друг” и др. Музикалната палитра обхваща различни жанрове и епохи от Джакомо Пучини и Джоакино Росини до Бенджамин Бритън, Александър Владигеров и съвременен саунд. Корепетитор Малина Михалкова; Визия и слайдове Огняна Серафимова и приятели; Костюми МИРО; Икебана Мимоза и още много съмишленици.

Авторите на сценария Стоян Радев Ге. К. и Елица Матеева пресъздават историята на света и България, пречупена през историята на театъра. Тя оживява на сцената в изпълнението на водещите Гергана Плетньова и Владислав Виолинов чрез автентичните думи на емблематични актьори, режисьори и личности, останали във времето и пренесли истината за него и за театъра до нас: „Аз и театърът сме едно! Аз живея и умирам в театъра. Всяка вечер. Аз се раждам в театъра и театърът ме преражда. Неговите рани откривам върху тялото си. Аз притихвам в театъра. Аз крещя волята си за живот в театъра. Ако аз остана бездомен, театърът ще ме приюти. Аз усмирявам гласовете и лицата си в театъра. Извън театъра, аз съм минувач - поредният. Аз съм театърът, защото театърът е вътре в мен – завинаги. Дори когато театърът лаконично се е простил с мен, благодарил ми е за потта и смъртта на сцената, благодарил ми е за хилядите сънища и въздишки, за язвата, за болката в слънчевия сплит, за старата мускулна травма, за посивелите коси, за треската преди началото на всяко представление... Аз и театърът сме едно, защото аз живея и умирам в театъра... Всяка вечер...”

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
25.03.2011 г. 16:55
Етикети:
Посетено:
2728
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/11999-az-teatarat-nova-postanovka-na-stoyan-radev-ge-k