Сцена / екран / ефир

Форест Гъмп – най-великият филмов персонаж на всички времена

Велик, по-велик, най-велик

Форест Гъмп – най-великият филмов персонаж на всички времена


◊ СЪБИТИЕТО

Форест Гъмп оглави класацията, проведена от Ей Би Си и сп. "Пийпъл" за най-великите филмови герои на всички времена.

В анкетата са участвали над 500 000 души. Ролята е изиграна от Том Ханкс, който получи Оскар за изпълнението си. Филмът от 1994 година постигна зашеметяващ успех и се нарежда на 54 място в най-голямата филмова класация в световен мащаб – IMDB.

Второто място е отредено на британския таен агент Джеймс Бонд. На трето място е героинята от филма "Отнесени от вихъра" Скарлет О'Хара.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

Лентата е заснета по едноименния роман - Форест Гъмп - от 1986 г. на американския писател Уинстън Грум. Филмът разказва за необикновения живот на едно момче, на име Форест Гъмп, което се намира далеч под средното ниво за интелигентност. По стечение на обстоятелствата обаче придобива световна известност, присъствайки на ключови моменти в американската история от 60-те и 70-те години на XX век като войната във Виетнам, аферата Уотъргейт, течението на хипитата и други. Семантиката е ясна: „Животът е като кутия бонбони. Никога не знаеш какъв ще ти се падне”, както казва майката на Форест.

Носител е на 6 награди Оскар за 1994 година, включително за най-добър филм, за най-добър режисьор (Робърт Земекис) и за най-добра главна мъжка роля (Том Ханкс).

Автор:
Жасмина Гевезиева
Публикация:
24.03.2011 г. 20:55
Посетено:
1823
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/11985-forest-gamp-nay-velikiyat-filmov-personazh-na-vsichki-vremena