Сцена / екран / ефир

Филмов цикъл (Ре)Анимация

Асоциация на студентите по социология ви кани на социално ангажиран анимационен филмов цикъл

Филмов цикъл (Ре)Анимация


◊ АНИМАЦИЯТА КАТО...

Като абстракции в движение? Масова или алтернативна култура? Опит за преодоляване действителността, преливане между реалност и илюзия? „Фантазия”? Криво огледало на социални напрежения? Възможност за критика? Проблематизиране на неудобни теми с на пръв поглед безопасни средства? Като начин да осмислиш себе си?

Асоциация на студентите по социология в СУ ви кани на филмовия цикъл „Ре(Анимация)”, на който ще гледаме анимационни филми, които съвсем не са за деца. Филми, които тематично и визуално са твърде различни, с очакването да пресъздадем многомерните светове на анимацията като все по-сериозен жанр на визуалното изкуство. Бихме искали да чуем вашите интерпретации как и защо определени социално ангажирани тематики се пречупват през призмата на анимацията, с цел придобиване на по-дълбока плътност. Успява ли анимацията да достигне по-високо ниво на нашите перцепции и възприятия за случващото се посредством похватите на сюрреалното? Как тя конструира идентичности вътре и извън себе си? Разпознавам ли се аз в „оживелите” илюстрации?


◊ ПРОГРАМАТА НА РЕ(АНИМАЦИЯ)

Филмовият цикъл стартира на 23.03.2011 от 19:00 и ще се разгърне в пет поредни седмици, всяка сряда до 20.04.2011 включително.

Прожекциите са в зала 200 на бл. 4 във Философски факултет, Източен кампус на СУ, бул. "Цариградско шосе" 125.

Входът е свободен, а селектираните филми са:

• Waltz with Bashir (23.03);

• Ghost in the Shell (30.03);

• Persepolis (06.04);

• A scanner darkly (13.04);

• TheSimpsons/South Park/American Dad (20.04).

Прожекциите са последвани от кратки дискусии, на които се надяваме да поставим всички тези въпроси (както и още много други) и да се опитаме заедно да „разпластим” анимацията.



Автор:
Стела Атанасова
Публикация:
22.03.2011 г. 00:45
Посетено:
1026
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/11941-filmov-tsikal-re-animatsiya