Сцена / екран / ефир

"Сянката на моята душа" - спектакъл в Младежки театър, София

Невиждан театър

"Сянката на моята душа" - спектакъл в Младежки театър, София


◊ СЪБИТИЕТО

"Сянката на моята душа" - спектакъл в Младежки театър, София


Реж: Велимир Велев
Музикален съпровод: Елица Кадиева (арфа), Кристиян Симеонов (флейта, перкусии)

• 20 март 2011, неделя, Камерна зала, 19:00

Представление на единствения по рода си у нас театър на незрящите - в състава влизат бивши и настоящи възпитаници на СОДНЗ "Луи Брайл".


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

След участието на фестивал и няколкото покани след него в чужбина, тази жизнерадостна пиеса в изпълнение на "Невиждан театър" бе подслонена под крилото на Младежки театър "Николай Бинев" в София.

Пиесата трудно се описва с думи, защото е мултиартистична и в нея са преплетени множество аудиовизуални техники - театър на сенките, рисуване върху екран, танцови и др. театрални елементи, но всичко безпрекословно, а не самоцелно, е подчинено на основния сюжет в драматургията на талантливия актьор и режисьор Велимир Велев. В музикалното оформление участват арфа, блокфлейти и множество перкусии, които имат важна роля в динамичното синхронизиране на участието на незрящите актьори в спектакъла.

Проектът е дело на режисьора Велимир Велев с подкрепата на СОДНЗ “Луи Брайл“, където преди пет години започва работа с незрящите деца. По инициатива на Блажо Николич.

Спектакъл, който е всичко друго, но не и просто един спектакъл.

„Сянката на моята душа” е явление.
 
Заявка за един театрален феномен в световен мащаб, защото за пръв път в историята на театъра незрящи актьори правят театър на сенките – задача, трудна дори и за зрящи.


Автор:
Кристиян Симеонов
Публикация:
06.03.2011 г. 12:13
Посетено:
1927
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/11827-syankata-na-moyata-dusha-spektakal-v-mladezhki-teatar-sofiya