Сцена / екран / ефир

"Женско пространство. В търсене на други жени" в Институт Сервантес

Поредица документални филми

"Женско пространство. В търсене на други жени" в Институт Сервантес


◊ СЪБИТИЕТО

Институт Сервантес - София представя поредицата документални филми
„Женско пространство. В търсене на други жени”

07.-10 март 2011 г., 18.00 ч.
Тържествена зала, Институт Сервантес - София, ул. „Съборна” 1

. 07 март - „Танц на свобода. Последните девадаси”
. 08 март - „Африканска принцеса”
. 09 март - „Таполого”
. 10 март - „Те разказват”

Филмите са със субтитри на български език.

• На 10 март, след прожекцията на „Те разказват”, останете на заключителния дебат с Диана Иванова, журналист и документалист, и Маргарита Илиева, заместник-председател на Българския хелзинкски комитет


◊ ФИЛМИТЕ
 
По повод Международния ден на жената, 8 март, Институт Сервантес - София представя поредицата документални филми „Женско пространство. В търсене на други жени”. Това са четири филма, които ни разкриват четири различни женски реалности от много отдалечени в културно отношение и в пространството места – Индия, Африка и Бразилия. Те ни показват как жените там се борят срещу тройната дискриминация – да си чернокожа, да си жена и да си бедна.

Гледайки тези филми, си даваме сметка, че феминизацията на бедността без съмнение е един от най-видимите и драматични резултати на миналия век. Филмите показват несправедливи ситуации, ситуации на малтретиране и бедност, пораждащи силна тревога, но в крайна сметка са и епизоди, демонстриращи доверието в начините, по които човешкото същество, в този случай жената, пристъпват към бъдещето, опитвайки се да подобрят настоящето и уповавайки се на надеждата. Контекстът, от който поемат към нас тези документални филми, също трябва да се осмисли на геополитическата карта: сложна, но и много враждебна за местата, лишени в най-голяма степен от благоприятни условия за живот.

Идеята на испанските режисьори-документалисти е да се изгради поредица с колективни истории, които да са крачка напред в разказите на заснетите, които, тръгвайки от едно ужасно и несправедливо минало, вече говорят за възможностите на бъдещето. Кара ни да помислим за политическата позиция за подобряване живота на тези жени, да оценим как те въпреки всичко ни предават различните си познания, творческите си и изпълнени с очаквания за бъдещето мисли. Задължава ни да се доближим до тези светове и да ги осмислим по различен начин.


◊ ДИСКУСИЯТА

Именно с цел осмисляне на филмите, Институт Сервантес - София Ви кани да участвате в заключителния дебат, на който ще се обсъдят темите, засегнати в документалната поредица.

Водещи ще бъдат Диана Иванова, журналист, писател, документалист, и Маргарита Илиева, заместник-представител на българския хелзинкски комитет. Диана Иванова е и сценарист на филма „Градът на жените Баданте”, който разказва историята на малък град в Северозападна България, променил се заради ролята, която жените му играят в разрастващия се пазар на услуги на Стария континент. Маргарита Илиева е правозащитничка и води дела в български и международни съдилища за нарушени основни права на личността. Има смелостта публично да се застъпва за правата на човека.

Останете и Вие на заключителния дебат и изкажете Вашата гледна точка за гражданските права на жените по света или просто споделете това, което филмите от „Женско пространство. В търсене на други жени” са ви накарали да почувствате.

Автор:
Меглена Мишева, Instituto Cervantes de Sofia
Публикация:
04.03.2011 г. 16:59
Посетено:
1724
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/11813-zhensko-prostranstvo-v-tarsene-na-drugi-zheni-v-institut-servantes