Сцена / екран / ефир

6 Оскарови филма идват за София филм фест

Откриват с „Черен лебед” и Натали Портман, която грабна Оскар за най-добра главна женска роля

6 Оскарови филма идват за София филм фест


◊ "ЧЕРЕН ЛЕБЕД" ОТКРИВА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Оскаровият „Черен лебед” ще открие 15-ия София филм фест на 4 март (петък) от 19:30 ч. в Зала 1 на НДК. Филмът на режисьора Дарън Аронофски донесе награда Оскар за Натали Портман за най-добра главна женска роля.

С присъден „Златен глобус” и награда „Независим дух” за актьорското постижение на Натали Портман, с 12 номинации за БАФТА и 4 номинации за наградата „Независим дух”, филмът „Черен лебед” получи признание и от влиятелната общност на кинокритиците в САЩ, както и приза „Марчело Мастрояни” от Венецианския филмов фестивал.


◊ НАЙ-ДОБРИЯТ ЧУЖДОЕЗИЧЕН ФИЛМ С ОСКАР ИДВА НА СФФ

Победителят за най-добър чуждоезичен филм на Оскарите тази година също ще бъде прожектиран в програмата на София филм фест. „В един по-добър свят” на Сузане Биер получи и „Златен глобус” за чуждоезичен филм. Софийският кинофестивал включва призовата лента в програмата си „Киното днес – Големите майстори”.

Още две от номинациите за чуждоезичен филм на Оскарите идват в София за кинофестивала - най-новият филм на Алехандро Гонзалес Иняриту „Бютифул” и филмът на Дени Вилньов „Изпепелени” (с Голямата награда от Варшава 2010).


◊ ОЩЕ ДВЕ ОСКАРОВИ НОМИНАЦИИ НА ЕКРАНИТЕ НА СФФ

Две Оскарови номинации за най-добър филм ще се срещнат с българската публика на 15-ия София филм фест. Въпреки че не грабна Оскаровата статуетка, „Зимен дар” на Дебра Граник е включен в програмата на СФФ „Голямата петорка” като носител на Голямата награда на журито в Сънданс 2010.

Другата Оскарова номинация е най-новият филм на Дани Бойл „127 часа”. С него СФФ представя специалната Британска гала-вечер на 10 март от 20 часа в Зала 1 на НДК.  

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
01.03.2011 г. 11:47
Посетено:
2066
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/11787-6-oskarovi-filma-idvat-za-sofiya-film-fest