Сцена / екран / ефир

Цветята на Корана 2011, Пловдив

Филми от Близкия Изток и Северна Африка

Цветята на Корана 2011, Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Цветята на Корана 2011
Пловдив
Филми от Близкия Изток и Северна Африка

12 февруари - 20 февруари
клуб "Алкохол"
ул. "Лейди Странгфорд" 5 (бивш Soho, над Джумаята)
Пловдив

Представят: Позор, Art Film, Open Arts Foundation

За трети път фестивалът „Цветята на Корана“ ще стартира и в Пловдив, като тази година прожекциите ще бъдат в клуб "Алкохол". От 12 до 20 февруари ще бъдат показани 13 заглавия, заснети в страните от Близкия Изток и Северна Африка.


◊ В ПРОГРАМАТА

Иранската кинематография ще бъде представена с 4 заглавия, сред които най-награждаваният филм за 2009-та „Историята на Ели“, който спечели „Сребърна мечка“ от фестивала в Берлин, както и фаворитът на фестивала в Сан Себастиан „Полумесец“, отличен с цели 3 награди, включително „Златна раковина“ за най-добър филм. Специална прожекция ще има отличеният със „Златна палма“ филм на Аббас Киаростами „Вкусът на черешата“, който до този момент не е показван на екран у нас. Режисьорът ще има двойна премиера в България, тъй като в програмата на фестивала е включен и филмът му „Ширин“, в който се срещат най-известните актриси на Иран и френската звезда Жюлиет Бинош.

За първи път фестивалът „Цветята на Корана“ ще покаже панорама с филми, заснети и отразяващи живота в Палестина. Безспорният хит е американската продукция „Амрика“, отличена с наградата на ФИПРЕССИ на фестивала в Кан и номинирана в три категории за наградите „Независим дух“, включително и за най-добър филм. В програмата е включен и филмът „Сватбата на Рана” на най-известния палестински режисьор Хани Абу-Асад, отличен на фестивала в „Берлин” и номиниран за „Оскар”. Най-обичаната палестинска актриса Хиам Аббас е звездата в „Нарове и смирна”, отличен на фестивалите в Сан Себастиан, Мускат и Рабат, където взима голямата награда на името на „Юсуф Шахин” за най-добър филм.

Най-награждаваният марокански филм за последното десетилетие „Дългото пътуване” също присъства сред заглавията на фестивала. С отличия от фестивалите във Венеция, Мар дел Плата и Нюпорт, както и с номинация за БАФТА за най-добър чуждоезичен филм, лентата за безкрайното пътуване на баща и син от Париж до Мека е сред фаворитите както на критиката, така и на зрителите по световните кинофоруми. “Раджа” е другото мароканско заглавие на фестивала. Той е награден във фестивалите в Кан, Венеция, Маракеш, има номинации за „Златен лъв" и „Златна звезда”.

Сред турските заглавия в програмата на фестивала е „Два езика и един куфар”. Един безкрайно топъл филм за взаимоотношенията между учител и неговите ученици. Емре току-що е завършил университет и е изпратен да преподава турски на кюрдските деца в забравено селце. Проблемът идва, когато учителят разбира, че децата не говорят турски. Емре пък няма никакви познания по кюрдски. Всеки от тях ще трябва взаимно да обучава другия и с цената на много недоразумения и забавни ситуации да постигнат разбиране.

В програмата на фестивала е включен и първият филм, заснет в Йордания, „Капитан Абу Раид“. Историята за приятелството между сладкодумен старец и група симпатични хлапета изненадващо се превърна в хит и спечели десетки отличия, включително от фестивалите Сънданс, Палм Спрингс и Дубай. Дебют в програмата на фестивала ще направи и филм от Ливан – „Празник всеки ден“ на режисьорката Дима Ел-Хор, който се превърна във фаворит на публиката както в Ливан, така и на фестивала в Торонто.


• Пълната програма на
фестивала „Цветята на Корана“ можете да видите на адрес: http://www.programata.bg
Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
09.02.2011 г. 14:02
Етикети:
Посетено:
1738
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/11636-tsvetyata-na-korana-2011-plovdiv