Сцена / екран / ефир

Бавно: Изговорен свят / Slow: Spoken World II

Пърформанс в ТР "Сфумато"

Бавно: Изговорен свят / Slow: Spoken World II


◊ СЪБИТИЕТО

Бавно: Изговорен Свят / Slow: Spoken World II

04 февруари 2011 г., 19:00-20:30

ТР "Сфумато"
ул. "Димитър Греков" 2

Вход: 10 лв. / 6 лв. за студенти / 3 лв. за студенти от НАТФИЗ.

Второто издание на пърформанса „Бавно: Изговорен свят“ (Slow: Spoken World), с участието на Стефан Иванов, група Блуба Лу и със специалното участие на
Иван Ланджев и Иван Димитров.

За първи път ще бъде представен и общият, все още неозаглавен, музикален проект на
Стефан Иванов и Константин Кацарски (Блуба Лу).

After party с Koka MassBass (Константин Кацарски) в 8bit bar на ул. "Кирил и Методий" 27


◊ ПОВЕЧЕ

През ноември „Бавно: Изговорен свят“ (Slow: Spoken World) даде началото на нова поредица от събития, в които литература, музика, видеоарт, публика и участници се обединяват в неочаквано и интересно цяло. Премиерното представяне показа една лична откривателска експедиция на артисти, които са тръгнали на път заедно и са достигнали до ново и общо за тях място.

Стефан Иванов и Блуба Лу, заедно с помощта на Иван Ланджев и Иван Димитров, ще смесят думи, музика и картини във впечатляващ интерактивен мултиарт пърформанс.

В „Бавно: Изговорен свят“ Стефан Иванов, Иван Ланджев и Иван Димитров ще изговарят и изчитат, показват и изиграват поезията си, сами и с помощта на публиката.

Паралелно, от началото до края на пърформанса Блуба Лу ще създават в реално време минималистична черно-бяла визия чрез няколко камери в залата и ембиънт музика, предвидена специално за конкретната театрална среда и момент, и идваща буквално от самата среда и момент (чрез помощта на семпли и звукови отрязъци, които ще идват от разпръснати в залата микрофони).

Литературата ще е слята с публиката, музиката и визията. Текстът не само ще зазвучава, но и ще се показва, ще придобие плът и лице. Ще се приближи до зрителите. Няма да остане само на страниците на книга или само на сцената. Литературните образи ще слязат край публиката.

И зрителите ще станат част от един поетичен свят, в който има живот на кредит, будна кома, спални, детски градини, кецове, дупки в асфалта, реформи, местопрестъпления, литературни монаси, последно сатори в Париж, студ, наличия, липси, Снежина Петрова, дъжд, чадър,
Борхес, семейство, опиянение, приятелство, разочарование, подадена ръка и близост.

Образите ще бъдат изговорени бавно, без избързване, за да донесат усещане, че думите все още помагат в създаването на един общ, споделен и смислен свят.


◊ УЧАСТНИЦИТЕ

Стефан Иванов е роден през 1986 в София. Завършил е Френската езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин” и философия в СУ „Св. Климент Охридски”, специализирал е в Сорбоната.

Издал е стихосбирките „
Четири секунди лилаво”, „Гинсбърг срещу Буковски в публиката” и „Списъци”. Участвал е в сборниците „Антология на живите”, „Секс off: 20 истории за любовта между началото и края” и „Имена на любовта”. Бил е част от писателската група „Бърза литература”.

Публикувал е поезия, проза, пътеписи, интервюта, есета и литературна критика в повече от двадесет вестника и списания („Егоист”, „Maxim”, „Списанието на Мтел”, „Една седмица в София”, „Капитал Лайт”, „Алтера”, „Жената днес”, „Мениджър”, „Интро”, Hustler, вестниците „24 часа”, „Литературен вестник”, „Монитор”, „Сега” и „Култура”). В списъка на списание „Егоист” за стоте най-успешни хода на списанието и виновниците за тях е на 16. място. Негова поезия е превеждана на английски, гръцки, хърватски и сръбски. Превеждал е Алън Гинсбърг и Сергий Жадан.

Печелил е награда за sms поезия. Номиниран е за националната награда за поезия „Иван Николов”. Два пъти е бил подгласник, според гласуването на публиката, във фестивала „София Поетики” (2008, 2010).


Блуба Лу (Димитър Паскалев и Константин Кацарски) са една от най-иновативните български формации на 21 век. Благодарение на реализираните до този момент албуми: "Bluba Lu In Wonderland" (2001), "MOOGaMOOD" (2002), "Re:Verb" (2004), "World Melancholy" (2007), "Groove Euroope" (2008) и "Quadrotopia" (2010), те не просто се нареждат в авангарда на българската музикална сцена като пионери, опитващи се да експлоатират в сценичните си изяви нетрадиционни подходи при поднасянето на музиката си, но и са сред основните “виновници” за съществуването на уникална съвременна българска музика.

В началото на 2010-а Димитър и Константин записаха албум с Еди Стивънс от Молоко, който тепърва предстои да бъде издаден, а по-късно, с впечатляваща промоция, бе представен последният им двоен албум "Quadrotopia" – концептуално бижу, чиято втора част "Quadrotopia Remixed" е българското предложение за Грами в категорията за най-добър електронен проект. С подхода и професионализма си при реализацията на всеки проект, "Bluba Lu" отдавна са доказали мястото си сред най-уважаваните групи от българската публика. Тръгвайки от “ъндърграунд” сцената, минавайки през създаването на първия български, независим лейбъл – “Жълта музика” и до днес, "Блуба Лу" предлагат все така качествен звук, смесващ трип хоп, ню-джаз, ритъм’енд’блус, спейс-рок и доближващ ги до изпълнители от компании като WARP, 4AD, Ninja Tune и Sonar Kollektiv.


Иван Ланджев (1986) е завършил философия в СУ „Св. Климент Охридски”, в момента следва културология – „Изкуства и съвременност (XX-XXI в.)”. Победител е в националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев”, 2009.
През 2010 дебютната му стихосбирка „
По вина на Боби Фишер” (изд. "Сиела") е номинирана за Националната награда за поезия „Иван Николов”.

Негови текстове (поезия и проза) са публикувани в редица списания и вестници: „Капитал Light", "Егоист", „Мениджър”, „Монитор”, „24 часа”, „Сега”, “EVA”, "Една седмица в София", „Алтера”, „Алтера академика”, „Литературен вестник” и др. Работи като телевизионен сценарист.


Иван Димитров е роден през 1983 г. и е завършил Българска филология. Отличен е на конкурса за дебютна книга на издателство „Арс”, а пиесата му „Раздяла от пръв поглед” е една от петте номинирани на конкурса за камерна пиеса „Славка Славова” на „Театър 199” през 2010 г. Автор е на сборника с разкази „Местни чужденци” и на романа „Животът като липсваща лъжица”. Класира се във финалната петица на фестивала „София Поетики”. В същата година пиесата му „Очите на другите” е една от петте, отличени в конкурса за съвременна българска пиеса на „Театър София”.
Автор:
Владислав Христов
Публикация:
02.02.2011 г. 13:06
Посетено:
1108
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/11604-bavno-izgovoren-svyat-slow-spoken-world-ii