Сцена / екран / ефир

Национален инициативен комитет за отбелязване 90-годишнината на ДТ „Стоян Бъчваров” - Варна

Първата българска постановка на “Фауст” с две номинации за наградата „ИКАР”

Национален инициативен комитет за отбелязване 90-годишнината на ДТ „Стоян Бъчваров” - Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Театрално-музикален продуцентски център Варна ще отбележи подобаващо 90-годишнината на ДТ „Стоян Бъчваров”, създаден в една и съща година със Съюза на артистите в България.

Варненският драматичен театър, който заедно с Държавна опера Варна вече е част от новия държавен културен институт Театрално-музикален продуцентски център Варна, принадлежи към водещите наши театри със запазено място в националната културна история. Неговото творческо дълголетие не е обикновено календарно събитие, а израз на дълбоката духовна връзка между творци и публика, която съществува без прекъсване от зараждането на театъра до днешните му европейски измерения, в продължение на вече почти един век.

Споделянето на ценности и естетически критерии, определящо изконния смисъл на изкуството, стои в основата на идеята всички културни прояви в 90-ия творчески сезон на ДТ „Стоян Бъчваров” да намерят достойно обществено признание и заслужен отзвук в публичното пространство. 

За да се случи това, ТМПЦ Варна разчита на подкрепата на Национален инициативен комитет с патрон министъра на културата Вежди Рашидов. В комитета са поканени да участват деветима почетни члена: Даниела Петрова – председател на Постоянната комисия по култура, медии и гражданско общество към НС, Митко Тодоров – заместник-министър на културата, Данчо Симеонов – областен управител на област с административен център Варна, Кирил Йорданов – кмет на Община Варна, Николай Апостолов – Председател на Общински съвет Варна, Ириней Константинов – председател на БАТ, Валентин Танев – председател на САБ, Цветана Манева – артистичен директор на МТФ „Варненско лято”, и актрисата Грациела Бъчварова. Още 18 знакови фигури в сферите на културата и бизнеса оформят кръга от съмишленици в Националния инициативен комитет.

„Вярвам, че със своето влияние тези високо уважавани от цялата българската общественост личности ще привлекат още приятели и ценители не просто на един от най-добрите български театри, а на българската култура. 90-годишнината на ДТ „Стоян Бъчваров” Варна е добър повод да си припомним, че няма по-стойностен и по-конвертируем национален продукт от културата”, изтъква Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна.


◊ ЗА "ФАУСТ" НА ДТ "СТОЯН БЪЧВАРОВ", ВАРНА

„Фауст”, една от последните постановки на ДТ „Стоян Бъчваров” - режисьор Лилия Абаджиева, сценограф Васил Абаджиев, е първата българска постановка на това знаково в световната литература произведение на Гьоте. Тя бе отличена на театралния фестивал „Сцена на кръстопът” 2010 в Пловдив с награда за най-добро представление на голяма сцена, а Лилия Абаджиева получи първата в историята на форума статуетка „Сцена на кръстопът” за режисура. Постановката има и 2 номинации за наградите на САБ „ИКАР” – за сценографското решение на Васил Абаджиев и за техническото изпълнение на екипа на театъра, начело с инж. Коста Костадинов.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
20.01.2011 г. 19:00
Посетено:
1380
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/11533-natsionalen-initsiativen-komitet-za-otbelyazvane-90-godishninata-na-dt-stoyan-bachvarov-varna