Сцена / екран / ефир

"Страсти под брястовете" от Юджийн О'Нийл във Варна

Постановка на Димитър Стоянов в ДТ „Стоян Бъчваров”

"Страсти под брястовете" от Юджийн О'Нийл във Варна
Фотография Симеон Лютаков


◊ СЪБИТИЕТО

Първото премиерно заглавие, което Театрално-музикален продуцентски център Варна и Драматичен театър „Стоян Бъчваров” ще поднесат на публиката, в 90-ия творчески сезон за театъра, е „Страсти под брястовете” на американския драматург и Нобелов лауреат за литература Юджийн О'Нийл. Постановката се осъществява с подкрепата на Община Варна и медийните партньори Радио Дарик, ТВ Черно море, BusTV, moreto.net.

Премиерата на „Страсти под брястовете” ще се състои на 21 януари от 18.00 ч. на сцена Филиал.

Пресконференцията е насрочена за 17 януари от 13.00 ч. във фоайето на първи балкон, Основна сцена. Преди пресконференцията журналистите и фотографите са поканени на генералната репетиция от 11.00 ч. на сцена Филиал.

 

◊ ПОСТАНОВКАТА

Постановката е дело на Димитър Стоянов, сценография и костюми Тодор Игнатов, музикално оформление Десислава Стоянова, хореография Татяна Венциславова, фотография и дизайн на плаката и програмата Симеон Лютаков.

Главните образи пресъздават Михаил Мутафов (Кейбът), Веселина Михалкова (Абби) и Стоян Радев (Ибън). Участват още Пламен Димитров (Саймън), Васил Читанов (Питър), Христо Христов (Фермер), Теодора Михайлова (Фермерка), Нели Вълканова (Дама), Юлияна Чернева (Певица) и др.

 

◊ РЕЖИСЬОРЪТ

- Изборът на човека в крайни психически състояния е една от вечните теми в изкуството, която интерпретира и пиесата „Страсти под брястовете” на Нобеловия лауреат за литература Юджийн О'Нийл. Какво добавяте Вие към своите режисьорски прочити на този драматургичен текст, който след София и Стара Загора, сега поставяте и във Варна?

- Преди 30 години, когато поставях за пръв път пиесата, не стоеше с такава сила въпросът за собствеността и парите. Наистина те винаги са ни блазнели, но никога не са били смисъл на нашия живот. Днес обаче чувството за собственост – аз да имам, аз да съм добре, аз да притежавам повече и повече, придобива сякаш епидемиологични размери.

- Ще разпознае ли днешният българин себе си в пиесата?

- Изцяло. Артистите веднага направиха паралел между „Страсти под брястовете” и „Гераците” на Елин Пелин или „Боряна” на Йордан Йовков. Човекът, раздиран между различни страсти – това е универсална тема, която винаги ще вълнува човечеството. От друга страна Юджийн О'Нийл никога не може да бъде скучен, емоционалната партитура при него е над обикновеното, текстът има изключителен драматургичен потенциал, той носи в себе си самото усещане за театър.

- Преди години пиесата стана популярна в България със заглавието „Любов под брястовете”, защо сега избрахте варианта „Страсти под брястовете?

- Това е точният превод на английското „Desire Under the Elms” в оригинала. Реших, че то е по-всеобхватно и по-многопосочно за разнородните страсти в пиесата, докато любовта е изведен акцент. Притежавам копие от една стара американска филмова адаптация на творбата, озаглавена „Любов под брястовете”, защото – за разлика от всички други страсти, любовта побеждава, макар и с цената на огромна саможертва.

- Както казва Абби на Ибън: „Каквото искаш прави – важното е да ме обичаш отново!”

- Да. Точно заради това намирам, че Юджийн О'Нийл, който е смятан за песимист, всъщност не е такъв. Драмата на Абби, сходна с драмата на древногръцката Медея, олицетворява все същия стремеж към духовен катарзис. Впрочем катарзис в превод означава още оневиняване, но чрез голяма жертва.

В крайна сметка нещата не стоят по-различно и днес, когато разкъсвани между какви ли не страсти, ние позволяваме материалното да убие духовното. В това се състои големият проблем на нашето време, затова бих искал моята постановка да прозвучи като своеобразен протест срещу всичко, което унищожава духовността. 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
14.01.2011 г. 19:03
Етикети:
Посетено:
2288
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/11502-strasti-pod-bryastovete-ot-yudzhiyn-o-niyl-vav-varna