Сцена / екран / ефир

Гранд хотел „Приморец” възражда кафе-театъра в Бургас

Театралният афиш ще включва всеки месец по един спектакъл с участието на бургаски или на гостуващи от страната актьори

◊ СЪБИТИЕТО

Гранд Хотел „Приморец” възражда отново в Бургас добрите стари традиции на кафе-театъра.

Първото представление - моноспектакълът „
Кентърбърийски разкази” по Джефри Чосър в изпълнение на любимеца на бургаската публика Стоян Памуков, ще бъде на 9 декември, четвъртък от 18.30 часа в конферентната зала на хотела.

Не съм играл този спектакъл от 20 години, за мен това ще е като премиера, казва актьорът. 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИНИЦИАТИВАТА

С първото си представление кафе-театърът ни връща към литературните шедьоври на Ренесанса. В разказите си майсторът на стиха Джефри Чосър (1340-1400 г.) представя пъстра компания от селяни, рицари, търговци, монаси, кръчмари и др., които пътуват заедно и по пътя си разказват забавни комични истории. Специално е тяхното отношение към доброто хапване и пийване и към плътските удоволствия.

Непочтителното чувство за хумор на Чосър дава шанс на създателите на спектакъла „Кентърбърийски разкази” да покажат всички аспекти на общуването между мъжа и жената и да предизвикат полемика, макар днес нещата да не изглеждат толкова фрапиращи. А оригиналната постановка и импровизаторските възможности на Стоян Памуков правят от всеки зрител участник в действието.

Театралният афиш на хотел „Приморец” ще включва всеки месец по един спектакъл с участието на бургаски или на гостуващи от страната актьори. А след всяко представление зрителите и неговите създатели ще могат да влязат в дискусия.

Възраждането на кафе-театъра като традиция е акцент в културната програма на „Приморец”. Хотелът полага усилия не само да подкрепя българското изкуство и култура. Той иска да върне на бургазлии удоволствието от прякото съприкосновение с театралното изкуство – не в големия салон, а там, където сякаш сега спектакълът се ражда, а зрителят също е актьор, и наблюдател едновременно.

Автор:
Комуникационна група Имидж Едвъртайзинг
Публикация:
03.12.2010 г. 22:33
Етикети:
Посетено:
1402
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/11312-grand-hotel-primorets-vazrazhda-kafe-teatara-v-burgas