Сцена / екран / ефир

Терапевтичният театър от ДПБ - Раднево гостува в Стара Загора

Tрупата ще представи комедията "Червени рози" от Алдо Бенедети

◊ СЪБИТИЕТО

Терапевтичният театър от ДПБ - Раднево гостува в Стара Загора

Трупата ще представи комедията "Червени рози" от Алдо Бенедети

. В ролите: Нели Жекова, Антон Радков, Мария Янчева, Атанас Витларов, Михаил Виходцевски, Страхил Драганов и Стойко Герджиков

. Музика: Николай Бачев

. Културтерапевти: Роси Динчева, Тонка Димитрова, Димитрина Мирчева

. Режисьор: Мария Донева

Вход свободен!


◊ ЗА АВТОРА НА КОМЕДИЯТА

Алдо Бенедети е италиански сценарист и драматург, автор на над 100 пиеси. Той става известен по целия свят с изключителните си комедии, една от които е „Червени рози” („Rose scarlatte”) Комедията е свързана с вечната борба за надмощие в семейството. В нея има любов, ревност, хитрост, топлота, привързаност, 117 червени рози и много, много смях.

 
◊ ЗА ТЕАТРАЛНИЯ СЪСТАВ
    
Ако не са културтерапевтите, този театър не може да съществува.
Те пристигат първи всеки ден, отварят залата, приготвят кафето и очакват актьорите да дойдат един по един. Още в 7,30 най-нетърпеливите, чак в 9,35 – най-важните, натоварени с най-големи роли и целите в слава. Културтерапевтите поддържат връзката с отделенията и администрацията. Подготвят сценарии за музикалните програми и тържествата. Утешават, вдъхновяват, контролират, изслушват и окуражават. Те са и суфльори, и диригенти, и сценографи, и реквизитори, и помощник-режисьори. Репетират всеки ден, дори по два пъти на ден, първи научават всички роли – и често се случва да заместят някой актьор в представленията. Работата им е неблагодарна, по стара традиция те са лошите ченгета, които поддържат реда, защото доброто ченге винаги е режисьорът.

Ако не е режисьорът, този театър не може да съществува. Той идва „отвън” и носи свеж въздух и пресни новини от цивилизацията. Избира пиесата, адаптира я специално за състава на трупата към дадения момент и разпределя ролите. Режисьорът е професионалист и с това придава тежест и значимост на всекидневната работа, носи маята на онова, всепризнатото изкуство. Той няма право да бъде фалшив, защото това си проличава веднага и никога не се прощава. Трябва да бъде изобретателен и забавен, да дава крила, да изгражда у актьорите самочувствие, смелост, свобода и удоволствие от театъра. Да им помогне да играят възможно най-добре, да покажат най-доброто от себе си, за да бъдат спокойни, оценени, самоуверени. Да ги направи полезни, и така – щастливи.

Ако не са актьорите, този театър не може да съществува. Те се обличат спретнато и чисто и идват на работа. В театралния салон те са в болницата, но не съвсем. Тук работят сърцато, всеотдайно, упорито, и знаят, че никой не може да ги замести. Учат наизуст огромни текстове. Влизат в образи, които понякога са им близки, а друг път ги карат да влязат в чужда кожа и да се видят такива, каквито никой не е очаквал, че могат да бъдат. Конкурират се за роли, борят се за уважението на публиката, воюват със себе си, с болестите си и с целия свят за правото да излязат на сцената и да покажат живота по-смешен, по-светъл, по-красив. Поемат отговорност пред колегите си и разчитат един на друг, подкрепят се и се радват за общия успех. Те представят болницата в добра светлина с победите и с радостта от труда си.

Ако не е болницата, този театър не може да съществува. Тя е едно звено в системата на здравеопазването, но и нещо много по-значимо. Болницата е дом и пристанище. Тя е защитен кът, където не само се оцелява. Тук има истински живот, с онези невидими, неизмерими съставки, които ни правят хора – изкуството и красотата.

Ако не е публиката, този театър не може да съществува.

Следващото ни представление ще бъде в Стара Загора, на 24 ноември от 18,00 часа в залата в Регионална библиотека „Захарий Княжески”.

Заповядайте!
Автор:
Мария Донева
Публикация:
17.11.2010 г. 11:42
Посетено:
1245
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/11172-terapevtichniyat-teatar-ot-dpb-radnevo-gostuva-v-stara-zagora