Сцена / екран / ефир

Царят на металите и металът на царете

По TV Art през месец ноември

Царят на металите и металът на царете


◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

Малко хора по света, а и у нас знаят, че най-старото обработено злато е... от 5-то хил. пр.Хр. и е открито в обществени и жилищни сгради край село Хотница, Великотърновско. Хилядолетия преди т.нар. “високоразвити” цивилизации от поречията на Нил и Ефрат да започнат да изразяват боговете и себе си чрез скъпоценния метал, живеещите по днешните български земи са “общували” чрез златото – на километри разстояние и на столетия дистанция. Доказват го и находките от световноизвестния Варненски некропол и по-малко известното съкровище от 3-то хил. пр.Хр. от село Дъбене. За древната гордост на днешните български земи и за правото да се наречем коренни европейци разказва програмата на TV Art (в кабелната мрежа на България), която може да се гледа на адрес www.tvart.info
   
И за да не звучи патриотарски, телевизията за изкуство и пътешествия представя и гордостта на Египет - златото от гробницата на Тутанкамон, както и визитната картичка на Гърция – златото на Агамемнон.
   
Царят на металите или металът на царете, както наричат златото от древни времена, блясва на нашите екрани и чрез митичните богатства на цар Мидас – заснети в съседна Турция. За Мидас легендата разказва, че бил толкова алчен, че в края на дните му всичко, до което се докоснел, се превръщало в злато – така и умрял от глад и жажда, защото водата и храната ставали на скъпоценен метал в ръцете му.
   
Не толкова страховити са легендите за златните съкровища на Месопотамия представени по TV Art чрез музейните колекции на Дамаск и Алепо. Целта на медията е да събере в едно всички колекции от древния свят, за да можем за пореден път да се убедим, че нещата, които свързват различните хора и цивилизации, са повече от нещата, които ги разделят.
   
В този дух е и втората тема на месец ноември – стъклото. Също така бляскаво, то се превръща в художествена скъпоценност под ръцете на изтъкнати майстори от Великобритания, Франция, Люксембург, Полша, Литва, Естония, България и др. по време на Международния фестивал на стъклото - София 2010, приключил наскоро.
   
Най-добрите съвременни пластики и модерни инсталации от стъкло могат да се видят само по TV Art – медийният партньор на събитието. И макар в реалния живот амалгамата между злато и стъкло да е безвъзвратно изгубена още преди векове със смъртта на последния велик алхимик, днес във виртуалния свят смесването им е отново факт за зрителите на TV Art.


Автор:
TVart channel
Публикация:
14.11.2010 г. 15:22
Посетено:
1207
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/11152-tsaryat-na-metalite-i-metalat-na-tsarete