Сцена / екран / ефир

„So!Independent” показва най-доброто от американските късометражни филми

Директорката на най-голямата компания в света за дистрибуция и продуциране на късометражни филми води майсторски клас в София

„So!Independent” показва най-доброто от американските късометражни филми
Кадър от филма "Новите наематели"


◊ СЪБИТИЕТО НАКРАТКО

Най-новото от американските късометражни филми ще бъде показано в програмата на кинофестивала "So!Independent" през ноември.

Подборът на заглавията е дело на Линда Олшевски, един от директорите на Shorts International, която идва в София, за да проведе майсторски клас за финансиране на филми, фестивални стратегии и дигитална дистрибуция.


◊ КРАТКИ ФИЛМИ НАДЪЛГО И НАШИРОКО

Ясно и просто за войната

"Ясно, просто" на Винийт Диуан, заснет по истински случай, разказва историята на двама приятели – американски войник и преводача му иракчанин, чието приятелство е поставено под въпрос, когато преводачът е заподозрян в контрабанда на оръжие. В ролята на преводача е Навид Негабан, който участва и в друг филм от късометражната селекция – "Дипломация", в който американският държавен секретар (Мишел Форбс – "True Blood") се среща с иранския външен министър (Навид Негабан – "Brothers, 24"), с цел провеждане на тайни преговори. Но когато дипломатите отказват да отстъпят, техните преводачи (Омид Абтахи, Назанин Бониади) трябва да запазят хода на преговорите. Дали смелият им и уникален подход ще доведе до взаимно разбирателство или до атомна катастрофа?

Друг аспект на войната представя Дъстин Грела. Неговият "Молитви за мир" е разказвателна stop-motion анимация, която представя спомена за по-малкия брат на артиста, убит в продължаващия в Ирак конфликт. Нарисуван изцяло с пастели върху черна дъска, материалите, използвани при правенето на анимацията, стават метафора за мимолетността на живота.

За нашия дом Земята и за другите светове

Актьорът Ерик Столц ("Криминале", "Ефектът на пеперудата") играе млад поет-учен, избран да намери следващото съобщение”, което да бъде изпратено в космоса, за да достигне до други потенциални цивилизации. Филмът се казва "Големият план", а режисьор е самият Столц.

Най-кратката история в късометражната програма е 6-минутният "Дом" - трогателно описание на дома, в неговата същност, и чувството на загуба, когато той остане единствено в паметта. Режисьорът Мат Фауст представя тази тематика чрез един горчиво-сладък, емоционално наситен архив от семейната си къща в Чалмет, щата Луизиана, наводнена от урагана Катрина.

Действието в наградения с Оскар за „Най-добър късометражен игрален филм” "Новите наематели" се развива сред неотворените кашони и надеждите за ново начало на двама мъже в може би най-кошмарния ден за местене. Отборът по посрещане се състои от любопитен съсед, дилър със стъклен поглед и съпруг, размахващ оръжие. Новият им апартамент разкрива ужасяващата си история във филм, който на моменти е смешен, в други - плашещ и неочаквано романтичен. В него участват Дейвид Ракоф ("Капоти"), Винсънт Д’Oнофрио ("Law and Order"), Кевин Кориган, Лиан Балабан и Джейми Харолд.

За други неща и за самозащита


Алфред Молина играе разведен баща (Бен) в "Уроци по самозащита". Бен и обидената му дъщеря Виктория споделят съвършен момент на разбирателство, когато тя го посещава под претекста, че й трябват пари за уроци по самозащита.
Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
01.11.2010 г. 11:14
Посетено:
1368
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/11046-so-independent-pokazva-nay-dobroto-ot-amerikanskite-kasometrazhni-filmi