Сцена / екран / ефир

Филм за философа Конфуций открива „Киномания” на 12 ноември

Кино по азиатски ни сервират на кинопанорамата

Филм за философа Конфуций открива „Киномания” на 12 ноември
Кадър от "Екзекуцията"


◊ ОТКРИВАНЕ

Азиатският киноепос за великия китайски философ „Конфуций” на режисьора Мей Хъ ще открие 24-то издание на „Киномания” на 12 ноември в зала 1 на НДК.

Екранното действие проследява житейския път на мъдреца Конфуций във време на войни, героични личности и нови идейни течения. Китайският владетел  цар Лу искал на всяка цена да задържи властта и се възползвал от харизмата и дар словото на философа, който му служил с достойнство и смелост, а по-късно доброволно се оттеглил в изгнание. Конфуций се скитал 14 години бездомен, но успял да съхрани вярата си в мира и хармонията...


◊ АЗИАТСКИ АКЦЕНТИ

Живот в погребално бюро по японски

Японският носител на „Оскар” от 2008 г. Йоджиро Такита идва на „Киномания” с “Последно сбогом”. Трогателната история представя съдбата на наскоро уволнен виолончелист (в ролята Масахиро Мотоки), който си намира доста необичайна работа – в погребално бюро. “Последно сбогом” е носител на 31 международни награди от световни кинофоруми (между които и “Гран При” от кинофестивала в Монреал) и представлява емоционален разказ за живота и смъртта и за живота след смъртта, пречупен през своеобразието на японската култура.

Екзекуция по филипински

Филипинската кинематография представя “Екзекуцията” на режисьора Брийанте Мендоса, удостоен с Наградата за режисура на МКФ Кан’09. Сюжетът проследява пътя на млад мъж в желанието му да изкара малко пари, за да се ожени за приятелката си. Той си намира доходна работа, но впоследствие се оказва, че за да спечели 2000 долара, се налага да убие някаква жена. “Екзекуцията” е любопитно отражение на съвременната филипинска действителност в цялото й културно и социално многообразие, а публиката определя филма като автентично азиатско кинопреживяване.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
19.10.2010 г. 14:44
Етикети:
Посетено:
1740
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/10947-film-za-filosofa-konfutsiy-otkriva-kinomaniya-na-12-noemvri