Сцена / екран / ефир

"Киномания" идва с фламенко ритъм

Новият филм на Карлос Саура на кинофестивала от 12 до 28 ноември

"Киномания" идва с фламенко ритъм


◊ СЪБИТИЕТО

Новият филм на Карлос Саура „Фламенко, фламенко” е сред акцентите на КИНОМАНИЯ 2010, която ще се проведе за 24-ти път в Националния дворец на културата от 12 до 28 ноември. Столичният киномаратон вече по традиция включва в програмата си музикалните шедьоври на Саура.

Във фламенко филма на Саура участва и знаменитият китарист Томатито, който ще изнесе концерт пред българска публика на 27 ноември в зала 1 на НДК.


◊ ФИЛМЪТ

След като допринесе за световното популяризиране на звезди от класата на Антонио Гадес и Кристина Ойос (трилогията “Кървава сватба”, “Кармен”, “Любовна магия”), Хоакин Кортес (“Фламенко”) и Естрея Моренте (“Иберия”), след като премина през ритъма на тангото и фадото, Карлос Саура се завръща към първата си любов – фламенкото.

Петнайсет години по-късно, вече с “двойна доза” фламенко, Саура, в тандем с оператора Виторио Стораро, проследява развитието на най-страстния испански танц, от рождението му до наши дни, в един документален филм, където прочути фламенко музиканти, певци и танцьори като Пако де Лусия, Сара Барас, Ниня Пастори, Фарукито, Естрея Моренте, Томатито и др. “играят” самите себе си.

Томатито вече се е снимал в 2 филма на Карлос Саура. Двамата с прославения му приятел Камарон де ла Исла са участвали в “Севиянас” (1992) – първият документален филм на известния режисьор, посветен на испанската танцова магия, а само Томатито свири и във „Фламенко” (1995).
Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
12.10.2010 г. 13:52
Посетено:
1797
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/10884-kinomaniya-idva-s-flamenko-ritam