Сцена / екран / ефир

Младостта не е порок

Младите превземат театъра

◊ СЪБИТИЕТО

В понеделник стартира четвъртото издание на „Панаир на младите”, организирано от Младежки театър „Николай Бинев”. С амбициозните си проекти екипите от млади хора и подкрепящите ги възрастни ще опровергават клишето „То това младото поколение за нищо не става”.

В проекта са включени постановки, писани и режисирани от новооткрити таланти, подбрани с предварителен конкурс. Организаторите са предвидили и други изненади, част от които са тайна, за да могат да запазят цялостния им ефект.

Целта на проекта е да вдъхнови и амбицира младите хора и да развива потенциала им. За първи път на панаира ще има дискусия - за ролевите игри в театъра. Идеята за темата идва от сходния режисьорски подход в три от спектаклите в програмата - "Любовникът" от Харолд Пинтър на Мария Атанасова, "Слугините" по Жан Жьоне на
Петър Денчев и "Ескориал" от Мишел де Галдерот на Росен Пенчев.
          

◊ В ПРОГРАМАТА

"Млада драма - млад театър" е темата на първия в рамките на фестивала уъркшоп. Неговата цел е да провокира младите автори да пишат за театър. В организирания от Младежкия театър конкурс участваха 17 пиеси. Две от тях, избрани от Яна Борисова, ще бъдат представени на панаира. Финалистите са Стефан Прохоров, единайсетокласник във Френската гимназия, и Валерия Стефанова, абсолвентка по драматургия в НАТФИЗ. Фрагменти от пиесите им ще поставят Димитър Стефанов и Петър Денчев.
           
В програмата са 13 спектакъла, от които един чуждестранен - "Лили" на театрална трупа от Битоля, Македония, по романа на
Педро Хуан Гутиерес "Мръсна хаванска трилогия" под режисурата на София Ристевска. Повечето спектакли са нови. Познатите заглавия, с награди от фестивали, са две - "Първа любов" от Самюъл Бекет на Нина Боянова с Леонид Йовчев и Павлин Петрунов и "Железният светилник" по Димитър Талев на Стайко Мурджев.  

Селекционер на фестивала и тази година е Кремена Димитрова
.
Автор:
Златина Зехирова
Публикация:
06.10.2010 г. 16:01
Посетено:
1093
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/10844-mladostta-ne-e-porok