Сцена / екран / ефир

На 5 октомври откриваме възстановената сграда на Старозагорската опера

Премиера на операта „Кармен” от Жорж Бизе

◊ СЪБИТИЕТО

С Официална церемония на 5 октомври на Празника на Стара Загора ще бъде открита възстановената сграда на Старозагорската опера. Церемонията започва в 19,00 ч., а след това е началото на премиера на операта „Кармен” от Жорж Бизе.

На античната улица пред сградата на Операта, ще бъде монтиран голям екран, на който от 16,30 до 18,30 ч. ще бъдат прожектирани архивни кадри от историята на Старозагорската опера – части от концерти, опери, балет.

В 18,30 ч. започва излъчването на специален филм, изготвен от екипа на Телевизия „Стара Загора” за откриването Старозагорската опера и 85-годишната и история. На екрана ще се излъчат директно откриването, първо и второ действие на „Кармен”. В единствения антракт ще има фойерверки, които ще осветят небето на Стара Загора.

Целият град очаква вече 19 години откриването на опожарената през 1991 г. сграда на своята Опера.


◊ ИСТОРИЯ НА СЪГРАЖДАНЕТО

Държавната опера в Стара Загора е първата извънстолична опера в България.

Началото на оперното изкуство в Стара Загора е поставено на 27 февруари 1925, когато е изиграна операта "Гергана". Нейното появяване само няколко години след създаване на оперния театър в София е истински културен феномен в републикански мащаб.

Постепенно дейността на Старозагорската опера се разширява и обхваща цяла Южна България, поради което операта се нарича Южнобългарска. Тя изиграва просветителска роля сред населението като пропагандира едно изкуство, непознато до момента, към което българският народ проявява предразположение и посреща с нарастващ интерес. Независимо от трудностите през Втората световна война операта не прекъсва дейността си.

През 1946 държавата изцяло поема издръжката на Южнобългарската опера. През 1971 е построена новата модерна сграда на операта.Това е първата сграда в България, строена специално за опера. Сградата на операта е най-голяма на Балканския полуостров.

През 1991 пожар унищожава сградата на операта. Изпепелени са безценни декори, сценични костюми, кристалните полилеи, внесени специално от Италия, също са унищожени. Ремонтите в Държавна опера Стара Загора са от 12 години насам, но усилено започват през 2005 година със средства от общински заем.

Очакваше се Операта да отвори врати през октомври 2007 г. Заради непредвидени допълнителни ремонтни дейности, довършването на сградата се отложи. Най-сериозен бе ремонтът на долната сценична механизация. Съоръжението е уникално и единствено по рода си в България.

На тържество под мотото „Сбъдването на една мечта” на 29 декември 2009 г. кметът на Стара Загора проф. Светлин Танчев получи Акт 15 за завършилите строително-монтажни работи в Операта и изказа своите благодарности към строителите и проектантите от името на ръководството на общината и от оперния колектив.

На 24 март 2010 г. бе подписана документацията за долната сценична механизация, ремонтът на която бе извършен от немската фирма SBS-Buhnen Technik, Дрезден.

Акт 16 за сградата на Държавна опера - Стара Загора е подписан на 8 април 2010 г. от всички 14 члена на комисията с председател Бонка Вачкова – главен инспектор в Дирекция за национален строителен контрол. Отстранени са всички забележки на комисията.

На 30 март Държавната приемателна комисия започна работа за подписването на Акт 16 със Заповед на заместник-директора на Дирекция за национален строителен контрол /ДНСК/.

Възстановената сграда на Старозагорската опера ще разполага с 605 места и ще бъде достъпна за инвалиди. В ремонта оперната сграда претърпя цялостна реконструкция, конструктивно укрепване и модернизация. Общата сума, изразходвана за строително-ремонтни дейности, оборудване и др. възлиза на 12 800 000 лв. От тях 1 500 000 лв. са държавни средства, останалите са от бюджета на Община Стара Загора, в които влизат и 5 000 000 лв. банков кредит.

„По възстановяването на Операта на Стара Загора работиха арх. Цанко Хаджистойчев, инж. Лъчезар Ташев, инж. Никола Нешев, инж. Велчо Велев, инж. Васил Илиев, инж. Павел Стоянов, инж. Любо Ламбов и много др., с чийто труд тази прекрасна зала и фоайета са завидна и отвоювана придобивка за града ни", заяви кметът проф. Светлин Танчев при получаването на Акт 15 на 29 декември 2009 г.

Всички ремонтно-възстановителни работи са съобразени с изискванията на авторския колектив, проектирал операта в началото на 60-те години на миналия век: арх. Борис Камиларов, арх. Михаил Соколовски и арх. Цанко Хаджистойчев.

През 2002 г. след проведен търг община Стара Загора възлага строително-възстановителните работи на опожарената сграда на "Инвестиционно-строителен консорциум" (ИСК), в който участват 5 старозагорски фирми – "Никон", "Информат", "ДК-21", "Монтаж инженеринг" и "Стройкомбинат".

След реконструкцията Старозагорската опера вече разполага с най-голямата и най-модерна въртяща се сцена в страната. Монтирана е най-съвременна горна сценична подвижна механизация от софийската фирма "Нови сцени". Специалисти от фирма SBS-Buhnen Technik, Дрезден ръководиха обновяването на долната сценична механизация и монтирането на уникално съоръжение - комплекс от автоматизирано електромеханично оборудване, което осигурява движение на сцената в различни посоки и равнини.
Автор:
Уляна Кьосева, Община Стара Загора
Публикация:
04.10.2010 г. 18:06
Посетено:
952
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/10825-na-5-oktomvri-otkrivame-vazstanovenata-sgrada-na-starozagorskata-opera