Сцена / екран / ефир

Премиера на филма "Ах колко години, години, години…"

Филм за композитора Константин Ташев ни връща към ярките години на бургаската култура

Премиера на филма "Ах колко години, години, години…"
Венелина Ташева - съпруга на Константин Ташев, и Недялко Йорданов


◊ СЪБИТИЕТО

На 13 септември, понеделник, в камерна зала „Цено Кандов” на бургаския куклен театър ще се състои премиерата на филма „Ах колко години, години, години…”, посветен на живота и творчеството на големия български и бургаски композитор Константин Ташев.

Филмът е изработен и продуциран от телевизия СКАТ, под авторството на поета и писателя Недялко Йорданов, а представянето му е по повод навършването на 75 години от рождението и 20 години от смъртта на композитора.

„Не подозирах колко вълнения ще предизвика у мен процеса по подготовката на филма. Върнах се 40 години назад, преживях отново младостта си и зрелостта си, цялото си присъствие в бургаския театър, което е невъзможно да се отдели от личностите на композитора Константин Ташев и художника Тодор Станилов", каза на пресконференция в петък
Недялко Йорданов.


◊ ФИЛМЪТ

В продължение на 50 минути филмът пътешества от детството през творчеството на многостранния талант на Константин Ташев. Показва малко известни факти от биографията му, разказва за родителите му - известно за времето си дуо на стари градски песни, за бащата на композитора – Аспарух Ташев – популярен певец и автор на песни.

За да покаже живота на композитора, авторът на филма е избрал странен приказен, но удачен похват. Във филма няма дикторски текст, няма и интервюта. Разделен е на над 20 малки епизода с отделни заглавия, посветени на различни етапи от живота на Константин Ташев. Използвана е неприсъща за телевизионните продукции техника – пожълтелите стари снимки оживяват, преплитат се видеозаписи и спомени за твореца. Но "филмът не е мелодраматичен, той е шеговит и весел, такъв какъвто беше Константин Ташев", казва Недялко Йорданов.

Константин Ташев не е бил суетен. Не е участвал в нито едно телевизионно интервю, не е запазен нито един видеозапис с него. Това затруднява авторите на филма. Документалния материал успяват да съберат с помощта на сина на композитора – Аспарух Ташев, който е възстановил и подредил огромния архив на баща си. Използвани са и малкото запазени аудиозаписи на гласа му, както и видеоархива на бургаския театър от 1984 до 1990 г. По онова време „Адриана Будевска” единствен сред другите театри в страната разполага с видеостудио и успява да запише и съхрани близо 20 свои постановки. С тяхна помощ филмът илюстрира театралната музика на Константин Ташев. Талантът на бургаския композитор е многостранен. Той пише оратории, хорови, естрадни и детски песни, но най-голямата му сила е в театралната музика, за която е получавал и много награди. Сега зрителите ще могат да се върнат назад в годините с незабравимата музика към постановките на „Хамлет”, „Убийството на Гонзаго”, „Чайка”, „Слуга на двама господари” и много други популярни спектакли на бургаския театър. Ще чуят емблематичната песен „Сцената е моят дом” в изпълнение на артисти от московския театър „Таганка”, ще видят специално изработения видеоклип на песента „По дългия бряг” в изпълнение на Тодор Колев, с която Константин Ташев печели една от големите си награди на конкурса „Бургас и морето”.

„Приключвайки работата си по филма, осъзнах колко много още забравени големи бургаски творци крещят да се напомни за тях", каза Недялко Йорданов. "Времето е безмилостно и хвърля в „плесен” много хора, които заслужават да бъдат помнени. Затова чувствам като мой дълг да продължа да напомням за тях по различни начини – чрез филми или поредица от телевизионни предавания. За да покажем на творците от новото поколение ярките личности на бургаското изкуство, които вече ги няма, и тези, които са живи, но тънат в забрава с болката, че са „захвърлени”."

Константин Ташев не е роден в Бургас. Детството му преминава в Стара Загора, но целият си творчески път извървява тук. Затова считаме, че е един от най-ярките представители на бургаската култура.

Премиерата на филма „Ах колко години, години, години…” ще бъде в понеделник, 13 септември, от 17 часа, в зала „Цено Кандов”, а входът ще е свободен. По-късно филмът ще бъде излъчен от телевизия СКАТ, ще бъде показан и на тържественото честване на годишнината на Константин Ташев през ноември. А на 27 септември в Бургас ще бъде открита паметна плоча на големия бургаски композитор, която ще освети Сливенският митрополит Йоаникий.

Автор:
Комуникационна група Имидж Едвъртайзинг
Публикация:
11.09.2010 г. 17:05
Етикети:
Посетено:
1631
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/10669-premiera-na-filma-ah-kolko-godini-godini-godini