Сцена / екран / ефир

С нова пиеса на Орлин Дяков откриват театралния сезон в Русе

„Уравнение” е провокация към нас и децата ни, твърди режисьорът

С нова пиеса на Орлин Дяков откриват театралния сезон в Русе





◊ СЪБИТИЕТО

С нова българска пиеса започва творческият сезон на ДТ „Сава Огнянов” – Русе. Премиерата на „Уравнение” бе на 7 септември в Камерна зала на Доходното здание в Русе. Музиката е дело на Стайко Стайков, сценография и костюми - Цанко Цанев, хореография - Марин Удварев. 

В актьорския състав са включени Адриан Филипов - гост от Плевенския театър, Антония Чепарова-Коопманс, Татяна Цветкова, Косьо Станев, Георги Стефанов, Радомир Андонов, Крум Берков, Петя Велинова, Ралица Константинова.

Пиесата ще се играе и на 28 септември


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПИЕСАТА

Актьорът и постановчик Орлин Дяков, сред морето от пазарни заглавия, решава да насочи погледа си към социалната тема. Предизвикан от насилието в ежедневието, което обхваща и подрастващите, авторът на пиесата „Уравнение” акцентира върху злободневните въпроси. Така в пространството се зареждат личните драми, равносметката, обвиненията, анализите. А отговорите на въпросите докъде стигат децата ни, които сме отгледали, защо се превръщат в убийци и кой е виновен за това, трябва сами да си дадем.

В тази пиеса ние се срещаме със самите себе си, дали има въпроси, които не смеем да си зададем и затова отговорите ги изпреварват? Уравнението трябва да се реши бързо, защото лавината на насилието сред младите хора тревожно ни затрупва. Призивът на актьора, постановчика и автора на пиесата е – „Трябва да помогнем на нашите деца!”

Орлин Дяков не скрива, че залага на разговорите с публиката чрез провокативните сцени. Преди премиерата на „Уравнение”, той сподели пред русенските медии, че темата за насилието сред децата го подтиква да работи над текста цели три години.

Предвижда се постановката да започне свое двугодишно турне. То ще се реализира под патронажа на МВР, Министерството на образованието и Министерството културата и ще е част от Националната кампания по превенция на детската престъпност. Плановете на Орлин Дяков са пиесата да достигне до 40 български града, като гостува по сцените им. Пътувайки из страната, русенският театър ще обедини усилията на сценичното изкуство и полицията в една посока – да направят аудиторията съпричастна към проблемите на обществото ни. Затова са предвидени и срещи с ученици по училищата и разговори с артистите след представленията.

Драматичният театър ще кандидатства и по проект на програма ДАФНЕ на ЕС с новата пиеса. Целта е заедно със свои партньори от Германия и Румъния, русенският културен институт да представи постановката в двете държави. В момента ДТ „Сава Огнянов” търси партньори от северната ни съседка. Немският театър от Оснабрюк например е изявил желание тази пиеса да се играе на неговата сцена и да стане достояние за публиката му.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
07.09.2010 г. 16:09
Посетено:
1754
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/10636-s-nova-piesa-na-orlin-dyakov-otkrivat-teatralniya-sezon-v-ruse