Сцена / екран / ефир

"Хотел "Рай" интегрира ромите у нас

Филмът на София Тзавелла с предпремиера в Балчик, премиерата – по НВО на 1 юли

"Хотел "Рай" интегрира ромите у нас


◊ СЪБИТИЕТО

Документалната „приказка” за циганите в блок 20 в гр. Ямбол на режисьора София Тзавелла и „АгитПроп”, заснета с финансиране от НВО, бе показана предпремиерно в рамките на 8-ия Международен фестивал за късометражно кино в Балчик. След прожекцията на "Хотел "Рай" над 50 журналисти, кино професионалисти и посетители на "In the Palace" дискутираха темата за интеграцията на малцинствата у нас, провокирани  от историята на филма.

• „Хотел „Рай”  на София Тзавела е с ТВ премиера по НВО на 1 юли, от 21:05 ч. Само по HBO в България, Хърватия, Словения, Сърбия, Черна гора и Македония.   


◊ ДИСКУСИЯТА

Ясен Босев, социолог от “Галъп Интернешънъл” цитира данни от последни проучвания на обществените нагласи, според които 24% от българите не желаят роми да живеят в България, а едва 3% биха допуснали роми в  жилището или семейството си. “Българите сме нетолерантни и преди да говорим за интеграция на ромите, трябва да започнем да мислим как самите ние да се интегрираме помежду си”, коментира Босев, според когото пътят за едно истинско разбиране и приемане на ромската култура и бит е именно изкуството. “Филми като “Хотел Рай” играят точно такава роля – сближават ни и ни помагат да се разбираме по-добре”, продължи той. 

„А дали ромите искат  да се интегрират с нас?”, запита водещата на дискусията - журналистът от БНТ и водеща на предаването „Референдум” Добрина Чешмеджиева.

“Хотел Рай” е преди всичко една приказка за щастието, в най-чистата му форма, разказана чрез личните истории на обитателите на блок № 20”, обобщи режисьорът София Тзавелла.

“Важно е как се разказва една история, това я прави скучна или интересна, а “Хотел Рай” е една позната история, разказана по нов, вълнуващ начин”, каза още журналистът Канна Рачева.

“Целта на НВО бе да създаде платформа за продължаване на диалога по темата за социалната изолация на ромите, необходимостта от разбиране на различията и „толерантност” в най-общочовешки смисъл. В крайна сметка “Хотел „Рай” се превърна в една провокация за мисълта и чувствата, което е най-важната хромозома в ДНК-то на една истинска НВО оригинална продукция”, коментира след дискусията маркетинг менджърът на НВО България Мария Бонева.


◊ ИСТОРИЯТА

Младият Демир мечтае за сватба. Но бетонният цигански блок, в който живее на края на Ямбол, не е място за романтични начинания. Преди 25 години тук е имало всичко за един панелен социалистически рай: от паркет до домофон, мечтания ТЕЦ, улични лампи, пейки под ябълковите дървета пред входовете. Някой нарекъл мястото Хотел „Рай” и така останало. Обаче с годините блокът постепенно се променял. Паркетът изчезнал. Водата спряла. Светлините изгаснали. Днес всеки от 1 500-те обитатели на блока има план как да си върне мечтата по изгубения Рай.

Документалният филм ни предлага уникалната възможност да прекосим полето зад Хотел „Рай”, там, където небето и земята се сливат, в една история за панелна интеграция, любов, мизерия, много мечти, малко поезия и една циганска сватба.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
23.06.2010 г. 12:34
Етикети:
Посетено:
3673
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/10341-hotel-ray-integrira-romite-u-nas