Сцена / екран / ефир

Защо ДА гледаме документални филми?

Погледни истината в очите

Защо ДА гледаме документални филми?


◊ СЪБИТИЕТО

От 18 юни (петък) до края на месеца в Евро Синема на бул. "Александър Стамболийски" 17 организираме серия прожекции с най-добрите филми от изминалите две издания на фестивал “Един свят”

В неделя 20 юни от 18.45 ви каним на прожекцията на уникалния филм „Аюрведа – изкуството да живееш” на индийския режисьор Пал Налин – документалната лента е от новата програма на фестивала.

Очаквайте богата филмова програма и съпътстващи събития по време на Третия международен фестивал за документални филми „Един свят” - "Здравето е твое право", 4-10 октомври 2010 г., Чешки център, Червената къща, Евро Синема, Френски културен институт, както и прожекции в Пловдив и Бургас.


◊ ДОКУМЕНТАЛНОТО КИНО

По броя на фестивалите за документални филми по света и по популярността на някои ленти като „Zeitgest The Movie”, се вижда, че интересът към документалното кино е по-голям от всякога. Социалната ангажираност е на мода, особено след въвличането на световни знаменитости в документални разследвания като в носителят на Оскар 2010 „The Cove”.

Всъщност още от филмите на Майкъл Мур насам много холивудски звезди се ангажираха с проблемите по Земята, дори Мадона направи документален филм за децата в Малави. Въпреки това раздвижване по планетата ни, в България все още живеем с познатия стереотип за протяжни и скучни черно-бели филми, когато стане дума за изкуството на документалния жанр. Сега е моментът да преобърнем тази стара представа и да се насладим на посланието на раздвижено направените документални филми от програмата на фестивал „Един свят”. Да погледнем истината в очите, защото тези ленти носят различна информация, извън тази, подавана от медиите.

Животът ни не се е променял никога толкова бързо и радикално, както днес.

Световното документално кино изживява своят ренесанс именно защото поставя въпросите, които ни вълнуват и показва истински отговори – не лъскави, не измислени, не пропагандни, а снима животът в танца му, в красотата, в болките му и абсурдите.

Ние от „Един Свят“ България, заедно с Евро Синема - София вярваме, че можем да донесем посланието за съпричастност към света до публиката си и да я въвлечем в мисли за възможния по-добър свят, за който ни е нужна истинска активна съпричастност и нагласа, лишена от предразсъдъци, тясна локална перспектива и сантименталност.

„Един свят" показва света такъв, какъвто е. Това е фестивалът, който не гримира актьорите, защото те са реални личности, фестивалът, който не съди, защото изводите се оставят за зрителите, фестивалът, който прожектира без компромис филмите с характер.


◊ ФИЛМИТЕ

• Аюрведа – изкуството да живееш, (реж. Пал Налин, 2001, Индия, 101 мин.)
20.06 (неделя) – 18.45 ч.

Документален филм от Пал Налин - режисьор на “Самсара” и „Долината на цветята”. Появила се в Индия, а след това стигнала и до Египет, Гърция, Рим, Тибет, Китай, Русия и Япония, Аюрведа е вероятно най-старата продължаваща да се практикува холистична медицинска система в света - начин да се балансира душевното и физическото здраве. Филмът разкрива тайнствата на човешкия ум и тяло в светлината на Аюрведа: всяка болест е резултат от нарушения баланс на жизнените енергии в човешкото съществуване. Всяка болест се лекува с възстановяване и поддържане на този баланс. "Аюрведа" е пътуване из Индия, но също и пътуване във времето - времето на древните лечителски методи, на племенните начини за изцеляване, но и времето на модерните начини за лекуване.


• 1 Giant Leap (реж. Джейми Като и Дънкан Бриджман, 2002, Обединеното Кралство, 90 мин.)    
19.06 (събота) – 21.45 ч., 21.06 (понеделник) – 19.30 ч.

Първият по рода си филм, съчетаващ музика, записана по цялото земно кълбо с философията на най-разнообразни хора. Едно уникално преживяване!


• What About Me? (реж. Джейми Като и Дънкан Бриджман, 2008, Обединеното Кралство, 90 мин.)
18.06 (петък) – 22.00 ч., 22.06 (вторник) – 21.45 ч.

Втората част на гениалния проект 1 Giant Leap.
Един от най-забавните и вдъхновяващи филми през последните години. Уникално съчетание на музика, философия и практически послания за събуждане на човечеството!


• Фавела Райзинг или кралят на афрорегето
24.06 (четвъртък) – 18.00 ч.
Favela Rising (реж. Джеф Зимбалист и Мат Мочари, САЩ-Бразилия, 2005, 80 мин.)

Ако Рио де Жанейро е сред любимите ви туристически дестинации, запознайте се и с несправедливостта, насилието и опасностите в задния двор на вечния карнавал.
Награди и номинации: International Documentary Association 2005 – Best; Feature „Трайбека” 2005 – Награда за документален дебют


• Денят след мира / The Day After Peace (реж. Джереми Гили, Великобритания, 2008, 82 мин.)
22.06 (вторник) – 16.30 ч.

Филмът представя забележителното 10-годишно пътуване на режисьора и създателя на Деня на мира – 21 септември - Джереми Гили. Освен международното признание на ООН, режисьорът, заедно с Джъд Лоу си поставят и друга цел. Огънят на оръжията в Афганистан да спре на 21 септември. Гледайте как един човек преобръща историята на света.
Награди и номинации: Награда за най-вдъхновяващ филм на годината – Cinema for Peace 2009; Cinèma Vérité Award 2008; Награда за най-добър документален филм на Международния филмов фестивал, Зимбабве” 2008;


• Kymatica 20.06 (неделя) – 15.30 ч.
(реж. Бенджамин и Даниъл Стюарт, САЩ, 2009, 84 мин.)

Еволюцията всъщност е себеопознаване. Фалшивото его е рака на днешната цивилизация, на планетата Земя. Дали ще открием отново изгубената си истинска същност, която ще ни донесе свободата, или ще продължим да робуваме на паразита на фалшивото си его, докато не изчезнем като вид.


• Пряк път към Нирвана /
Short Cut To Nirvana (реж. Маурицио Бенацо, Ник Дей, САЩ, 2004, 85 мин.)
21.06 (понеделник) – 18.15 ч.

Този награждаван нееднократно документален филм разказва за Кубх Мела – духовен фестивал, който се случва близо до индийския град Алахабад на всеки 12 години.
Награди и номинации: Награда на публиката – Международен филмов фестивал Седона 2005; Най-добър документален филм – Международен филмов фестивал Тибурон 2005


• Животът е притча
(реж. Мария Ташева, България, 71 мин.)
18.06 (петък) – 20.45 ч., 19.06 (събота) – 17.15 ч., 20.06 (неделя) – 18.15 

Документален филм за Учението и делото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно). Красивите и величествени гледки на Рила и вдъхновяващото Слово на Учителя ни пренасят в магията на лятната Духовна Школа на Бялото Братство.


Автор:
Георги Христов, "Един свят" България
Публикация:
18.06.2010 г. 23:16
Посетено:
2114
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/10311-zashto-da-gledame-dokumentalni-filmi