Сцена / екран / ефир

"Кармен" - директно от Валенсия излъчване в Стара Загора

В рамките на инициативата Viva Europa 2010


◊ СЪБИТИЕТО

Безплатно излъчване на операта "Кармен" на Бизе от Валенсия до 40 европейски града.

Единственият град в България е Стара Загора, а мястото – Античен форум!
18 юни 2010, 21:00 Ч.

Европейският информационен център Европа Директно – Стара Загора прие поканата на организационния комитет от Валенсия, Испания да се включи в инициативата Viva Europa 2010 June 18th – европейско културно събитие, посветено на обявената от Европейския парламент и от Европейския съвет 2010 за година за борба с бедността и социалното изключване.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Събитието предвижда пряко излъчване на операта „Кармен” на Жорж Бизе от Palau de les Arts Reina Sofia (Дворец на изкуствата „Кралица София”) във Валенсия на 18 юни 2010 от 21:00, на сцената на Античния Форум в Стара Загора. Общоевропейската кампания протича под патронажа на Ласло Андор - европейски комисар по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване. Проявата е определена като едно от най-значимите културни събития в календара на Европа за 2010 година.

От 80-те години на 19. век "Кармен" на Бизе е една от най-представяните опери в света. Историята разказва за различните романтични връзки на Кармен - красива и огнена млада жена, представител на бедните и социално изключени роми.

Откритото представяне на Кармен се предлага безплатно на всички европейски градове чрез едновременно излъчване на живо. Над 40 европейски града – от Саласпилс, Латвия до Борнемут, Англия, през Валета, Малта и Стара Загора, България приеха предложението и ще участват в това обединяващо събитие.

Целта на проявата е да представи по-голяма публичност на борбата с бедността и социалното изключване и да насърчи по-широкото участие на общински власти, отделни граждани и граждански организации в тази инициатива.

По време на антракта президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу ще се възползва от възможността да се обърне към зрителите и да акцентира върху нуждата от общи усилия в борбата срещу бедността и социалното изключване. „Нашата Европа е място, където всеки може да живее и да участва независимо от произход, доходи, образование или местоживеене”.

Благодарение на Булсатком АД, Европа Директно – Стара Загора успя да осигури приемането на спътниковия сигнал. Община Стара Загора предостави възможността да бъде използван Античния форум в Стара Загора като място, на което ще се проведе събитието. Държавната опера Стара Загора от своя страна подсигури техническата част, предоставяйки своя озвучителна и прожекционна техника, чиито параметри безпроблемно покриват изискванията за качество на звука и картината.

По този начин европейският информационен център Европа Директно – Стара Загора ще може да предостави възможността на всички граждани на Стара Загора да се почувстват съпричастни с идеите на Европейския съюз и да споделят една европейска лятна вечер, изпълнена с музика, театър, технология и мита на „Кармен”. За да могат не само да мислят Европа, но и да почувстват Европа, така както хиляди други в повече от 40 града на стария континент ще го сторят заедно с тях, по същото време. А един град като Стара Загора с утвърдени традиции и почитатели на оперното и балетното изкуство заслужава подобен спектакъл!
Автор: Румяна Грозева, Европа директно - Стара Загора
16.06.2010 г. 15:04
Посетено: 1128
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/10272-karmen-direktno-ot-valensiya-izlachvane-v-stara-zagora