Сцена / екран / ефир

Камерен концерт-спектакъл "...Твоя вярна Клара"

200 години от рождението на Роберт Шуман

Камерен концерт-спектакъл "...Твоя вярна Клара"


◊ СЪБИТИЕТО

Международният музикален фестивал Античен театър Пловдив 2010

представя

„...Твоя вярна Клара”
камерен концерт-спектакъл


С участието на
Татяна Лолова
Пламен Бейков – бас

и
Божена Петрова – пиано

Камерният концерт-спектакъл „...Твоя вярна Клара” ще се състои на 11 юни, от 19.00 часа, на сцената на Концертна зала, Пловдив. Спектакълът се посвещава на 200-годишнината от рождението на Роберт Шуман.


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

За българската публика е любопитно да узнае повече за любовта между Роберт Шуман и пианистката Клара Вик (по-късно, след като става негова съпруга - Клара Шуман). Любов, която вдъхновява композитора и това оказва влияние на неговото творчество. Тайната любовна кореспонденция между Роберт Шуман и любимата му – Клара Вик, е уникален литературен паметник от епохата на Романтизма. Със съчетанието на  песни и писма, включени в програмата на камерния концерт-спектакъл, българската публика ще се пренесе в ирационалните духовни и естетически измерения на Романтизма.

Примадоната на българския театър, актрисата Татяна Лолова, е изключително успешен и задълбочен интерпретатор на сериозните текстове на писмата и дневниците на Клара Шуман, долавяща и предаваща на публиката и най-деликатните емоционални нюанси на любовното чувство – радостта и терзанията, вдъхновили и двамата творци.

Пламен Бейков, като един от последните ученици и сценични партньори на забележителния български педагог и пианист доц. Ирина Щиглич е работил под нейното лично ръководство върху художествено-драматургичната и лингвистична интерпретация на песни на Роберт Шуман и други немски и австрийски композитори, които по-късно изпълнява многократно във Великобритания и България.

Спектакълът „...Твоя вярна Клара” бе представен за първи път в рамките на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” на 21 март 2010 година на сцената на Драматичен театър „Сава Огнянов” – Русе – там, откъдето е започнала забележителната си театрална кариера Татяна Лолова.

В програмата на камерния концерт-спектакъл са включени:
. Двадесет кратки любовни песни от Роберт Шуман по текстове предимно на
Хайне и Гьоте.
. Откъси от тайните писма на Клара Вик до Роберт Шуман, както и от нейните дневници, представени от актрисата Татяна Лолова.
. Две кратки клавирни пиеси от „Детски албум” на Роберт Шуман.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Пламен Бейков и Божена Петрова работят вече четвърти сезон като дуо за камерна музика.

През сезоните от 2006 до 2010 те представят десет концертни програми – „Музиката на Великобритания”, „Очарованието на любовта”, „Блаженството на смъртта”, „Силата на вярата”, „Тайната на познанието”, „Репетиция”, „Руски сезони”, „Orpheus Britannicus” – в чест на Хенри Пърсел, „И полетела русская душа” – в памет на незнайния руски войник и програмата, представена за Международния център „Елиас Канети” за 200-годишнината от смъртта на Йозеф Хайдн „Близката Виена”. Те са изнесени на камерните сцени на Русенската опера и Музикалния център „Борис Христов” – София, както и на сцената на Художествена галерия „Николай Павлович” – Свищов. Репертоарът на камерното дуо се разширява непрестанно – вече съдържа над сто песни, сред които циклите „Песни и танци на смъртта” и „Без слънце” на Мусоргски, „В сумрак” от Гречанинов, „Четири сериозни песни” от Брамс, „Три песни по стихове на Микеланджело” от Хуго Волф, „Песни на мъртвите деца” от Малер и още песни от Бритън, Шуберт, Шуман, Рахманинов, Димитър Ненов и други. Концертът им с британска музика бе филмиран от Националната телевизия ВВТ и бе излъчван многократно, а през февруари 2008-ма година в МЦ „Борис Христов” те проведоха едноседмичен майсторски клас по пеене на английски език със студенти по класическо пеене и ученици от НМУ ”Л. Пипков” – общо около 20 активни участници, които завършиха курса с концерт.

   
Пламен Бейков е завършил Кралския колеж за музика в Лондон. Специализирал е в Българската академия за изкуство и култура в Рим – последният ученик на знаменития бас Борис Христов. Участвал е в летните академии на мецосопраното Маргарита Лилова, организирани от Международния фестивал „Варненско лято”. В настоящия момент е солист на Оперно-филхармонично дружество – Русе. От 1998 до 2007 година е водил частен клас по пеене и вокална интерпретация. В камерно дуо е работил с бележития музикант и педагог Ирина Щиглич до смъртта й през 2007 година. Гастролирал е като оперен, кантатно-ораториален и камерен изпълнител в повечето европейски държави, в САЩ и Русия.
   
Божена Петрова е завършила Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в класа по пиано на педагога и изявения концертен изпълнител проф. Йовчо Крушев. Носителка е на награди от конкурсите „Светослав Обретенов” – Провадия, „Димитър Ненов” – Разград, и на Първата и Специалната награди на Втория международен клавирен конкурс „Албер Русел” – София. Многократно е концертирала като солист на Русенската, Бургаската, Видинската и Разградската филхармонии, както и на Шанхайската филхармония в гр. Сеул, Корея. В периода 2003-2008 година участва в турнетата на New York Harlem Theatre с операта „Порги и Бес” на Дж. Гершуин в Германия, Холандия, Испания и Япония. От 2002 година е пианист-солист на Оперно-филхармонично дружество – Русе.

Автор:
Сийка Лапачка, РА "Арис"
Публикация:
09.06.2010 г. 18:38
Посетено:
2153
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/10211-kameren-kontsert-spektakal-tvoya-vyarna-klara