Сцена / екран / ефир

"Зеленият какаду" на Младежка театрална студия "Сцена 99"

По случай 150-годишнината на НЧ ”Родина” – Стара Загора

"Зеленият какаду" на Младежка театрална студия "Сцена 99"


◊ СЪБИТИЕТО

На 12, 13, 14, 19 и 20 юни от 19.00 часа в зала на Народно читалище „Родина”, ет. ІІ

„Зеленият какаду” - театрална постановка по 
Артур Шницлер на талантите от Младежка театрална студия „Сцена 99” при НЧ ”Родина” – Стара Загора.

. Режисьор: Христофор Недков
. Музикална среда и пластика: Валерий Кондратцев
. Художник: Теодора Лазарова

Участват: Славена Радева, Мирена Керезова, Ваня Колева, Морика Георгиева, Тодор Орехов, Николай Тодоров, Маги Папачева, Кристиан Савов, Самуил Топалов, Женя Колева, Грациела Маджарова, Деница Пашова, Анна Мария Недкова, Пламена Славчева, Наталия Тотева, Анастасия Заякова, Глория Николова, Жан Стоянов, Савина Башлийска

Премиерата на „Зеленият какаду” бе на 29 май и бе включена в афиша на Община Стара Загора за 24 май – Празник на славянската писменост и на българската просвета и култура.


◊ ЗА АВТОРА

Артур Шницлер
е изтъкнат австрийски белетрист и драматург. Роден е през 1862 г. във Виена. Завършва медицина, работи отначало като практикуващ лекар, а след това като писател на свободна практика. Оформя се под влиянието на
Флобер и Мопасан. В творчеството му голямо място заемат еротиката и сложните душевни състояния. Спечелва популярност особено с драматичните си пиеси, в които проявява хумор, сантиментален реализъм и психологическо вдълбочаване. Умира през 1931 г. в родния си град.

Известни негови произведения са: "Анатол", 1893 г., "Зеленият папагал", 1894 г., "Викът на живота", 1906 г., "Подпоручик Густъл", 1901 г., "Връщането на Казанова", 1918 г., "Игра в утринен здрач", 1927 г. и др.


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Успява ли да узрее „Зеленият какаду?”
Соня Игнатова

12-то представление вписа в репертоара си Младежката театрална студия „Сцена 99“, при Народно читалище „Родина“ - „Зеленият какаду“ по Артур Шницлер. Спектакълът се посвещава и на 150-годишния юбилей на старозагорското читалище. Че за изкуството няма недостижими върхове, важен е подтикът и борбата да покажеш, че можеш. Това мотивира младите актьори и техните ръководители от Младежка театрална студия „Сцена 99“ да поставят на сцена представлението „Зеленият какаду“.

Защо се спират на тази сложна драматургия?! Народопсихологията сякаш определя и силата ни, да умеем да говорим и да се борим, но на маса. Това е част от фабулата на представлението, която убеждава младежите, заели се с мисията да бъдат актьори, че времето се променя, но типажите се повтарят. В създаването на това представление ръководителите залагат и на приемствеността в трупата - едни си отиват, но идват други. Правят впечатление пищните костюми, дело и на художничката Теодора Лазарова, пластичните умения, изразени на сцената, под взискателния поглед на Валерий Кондратцев. А постановчикът Христофор Недков допълнително усложнява образите.

Спектакълът „Зеленият какаду“ ще се играе предстоящо на 12, 13 и 14, 19 И 20 юни на сцената на НЧ „Родина“. Това е постановка, посветена на 150-годишния юбилей на това старозагорско просветно средище. Младежката театрална студия организира домакинството на уъркшоп, с участието на трупите: „Камбана“ от София, „Темпо“ от Враца, „Мускетарите“ от Перник и театралната непрофесионална група от Кнежа в края на м. юни. Идеята е да се реализира съвместен проект – спектакъл, с размяна на участници в него и обмяна на опит и енергии.

Автор: Уляна Кьосева, Община Стара Загора
08.06.2010 г. 11:15
Посетено: 2641
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/10179-zeleniyat-kakadu-na-mladezhka-teatralna-studiya-stsena-99