Сцена / екран / ефир

Премиера на документалния филм "Българите във Войводина"

Съдбата на нашите сънародници, напуснали Отечеството след Чипровското въстание през 1688 г.

◊ СЪБИТИЕТО

На 26 май (сряда), от 16.00 ч., в Американския център на Столична библиотека (пл. "Славейков" №4А), ще се състои премиера на документалния филм „Българите във Войводина”.

Организатори на събитието са Държавната агенция за българите в чужбина и Столична библиотека. В представянето на филма ще участва неговият автор и режисьор Мирослав Нацков и колегите му от „Astra video produkcija”.


◊ ЗА ФИЛМА

Документалният филм „Българите във Войводина” е посветен на съдбата на нашите сънародници, напуснали Отечеството след Чипровското въстание през 1688 г. Сега българите-павликяни, изповядващи католицизъм, живеят в Сърбия (Войводина или Сръбски Банат), Румъния (Румънски Банат) и България (с. Бърдарски геран и др.). Триста години след драматичните събития, въпреки сложната историческа съдба и предизвикателствата на съвремието, те са успели да запазят идентичността си, но техният рядък павликянски език постепенно изчезва.

Режисьорът на филма Мирослав Нацков обикаля с колегите си банатските села на територията на Сърбия (Бело Блато, Иваново, Скореновац) в стремежа да разбере сегашното битие и себеусещането на тамошните българи-павликяни.

Мирослав Нацков е роден в Цариброд (Западни покрайнини, Сърбия), работи като телевизионен и радиожурналист в Ниш и в родния си град, където излъчва единствената в Сърбия радио и телевизионна програма на български език. През 2006 г. с документалния филм „Поганово ’06” участва в XIII Международен фестивал на местните телевизии от Европа в словашкия град Кошице, а през 2007 г. като автор на радио предаването „Ad hoc radio realnost” на IV Регионален радио фестивал в Тузла (Босна и Херцеговина).

Автор:
Мария Томова
Публикация:
26.05.2010 г. 12:41
Посетено:
1368
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/10068-premiera-na-dokumentalniya-film-balgarite-vav-voyvodina