Нет@кценти

Криза. Ако нещо може да се обърка, то се обърква

НетАкценти (129)

Криза. Ако нещо може да се обърка, то се обърква


◊ КРИЗА

Митология на кризата
Георги Папакочев

Само за едно денонощие българите бяха принудени да се уверят за сетен път, че освен най-бедни, най-недоволни, най-болни, най-засегнати от престъпността и корупцията, са и най-уязвими в ЕС от всякакъв вид бедствия – природни, икономически и политически.

Прекратяването на газовите доставки от Русия през Украйна за броени часове разруши и малкото останали митове в съзнанието на гражданина за някаква елементарна сигурност, за наличието на отговорно управление и въобще за съществуването на смислена държава. На пух и прах се превърнаха остатъчните представи на няколко поколения българи за „Кат Русия друга няма”, „За вечната и святата...”, както и за дружбата, която била необходима като „...въздуха и слънцето за всяко живо същество”.
(...)
През тези дни се изпари и митът за обществената солидарност

Когато персоналът на родилните отделения и болниците се чудеше къде вече да включва електрическите печки-духалки, за да запази живота на най-уязвимите – новородени бебета, бременни майки и тежко болни - хлебари и /представете си !/ „вездесъщите” таксиджии безсрамно заговориха за увеличаване на цените, за да засилят още повече усещането за хаос и безнадеждност.

Прочистване на умовете
Лилия Апостолова

Руско-украинският газов конфликт при цялата си разрушителна сила за България има и положителен ефект. Липсата на газ прочиства съзнанието. За европейците това значи да разберат по-ясно необходимостта от инвестиции в енергийна сигурност и взаимна свързаност, а за българите е точен момент най-после да определим принадлежността си. Макар и народопсихологически близка до Русия, България е част от Европа - един рационален и либерален свят. Колкото и исторически свързани с Русия да са политическите ни лидери (бивши комунисти), днес собственият интерес ни подсказва, че си вредим като не правим окончателен избор: лоялност и доверие към империя или към група от пазарно свързани икономически развити държави.
(...)
Какво трябва да разберат нашите политици?
- България е част от Европейския съюз и имаме ангажименти, не само очаквания за помощ и пари.
- Енергийната сигурност изисква стратегия и изпълнение. Значи да инвестираме в диверсифициране на енергийните си източници, да се свържем със съседните държави, да изградим по-значими резерви от газ и други суровини... Ще струва пари, но значително по-малко от загубените днес.
- И не на последно място: уважаеми политици, научете се да комуникирате! Може би е прекалено да се очаква от сегашния икономически министър Петър Димитров, но всички следващи трябва да усвоят умението навременно и адекватно да съобщават проблемите на засегнатите страни.

Цифром и словом - бисерите на газовата криза
Росен Босев

Миналото...
"Ако позволите да използвам една неспецифична терминология, дами и господа, с подписаните днес енергийни споразумения България успя да постигне "голям шлем", защото многобройни са икономическите, социалните измерения на всеки един от тези проекти."
Януари 2008 г., част от официалното изказване на Георги Първанов при посещението на Владимир Путин

"Най-важният резултат от подписването на договореностите е осигуряването на достъп на България до газ, който ще гарантира задоволяване на растящите потребности на икономиката ни."
Януари 2008 г., Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката

"Вписана е клаузата за това, че "Газпром" гарантира доставките чрез клаузата "доставяш или плащаш". Това осигурява и дългосрочна стабилност на доставките."
25 януари 2008, Сергей Станишев защитава договора с "Газпром" пред парламента


◊ ОБЩЕСТВО

От годината на каръка в годината на тъпака
Полина Паунова

От известно време насам се чудя в тази криза откъде да спести държавата пари. Един ведър таксиметров шофьор (нали знаете, че тези хора винаги имат готови управленски решения за всяка област) предложи всички депутати да бъдат уволнени, парламентът разпуснат, а като резултат от въпросните две действия - хората доволни.
(...) Идеята е такава – защо са ни закони, работни групи по тях, комисии и всички съпътстващи въпросното начинание формалности, при положение че страната се движи по един-единствен нормативен акт.

Законът на Мърфи. А именно – ако нещо може да се обърка, то се обърква. Цялата минала година доказвахме следствията. Примерно първото – нищо не е толкова лесно, колкото изглежда. Да кажем – членството в Евросъюза. Или пък – всяка работа продължава по-дълго, отколкото си мислиш. Ремонтът на Околовръстното. Или пък – ако съществува възможност няколко неща да се объркат, ще се обърка именно онова, което ще причини най-голяма вреда, както е с газовата криза. За капак заваля сняг точно в този момент, но майката Природа е кучка.


◊ ВЯРА

В България чудеса не стават
Стефан Чурешки

Църквата е санкционирала културните понятия за героизъм и святост чрез притчата на старобългарския език и затова в историографията се казва, че тя е спасила българите. Това е станало с много знания, святост, висок морал и действена служба на общността, а не чрез съкратени молитвени служби на полупразен храм и чрез мистико-ритуални треби, които днес всеки грамотен човек може да извърши. Защото модерността предоставя алтернативност на дейността на църквата чрез светски лекари, учители и професори, социални работници и държавни програми за предпазване и защита на населението при бедствия и исторически изпитания. Затова изразът на същинската вяра не е в паленето на свещи и каденето с кадилница, нито в екзистенциалното съзерцание на предметите на култа като архитектура и стенописи на храма, а в живото и жертвоготовно запазване на духа и учението на вселенската Христова любов и съвършена цивилизационна представа за истина, милост и справедливост. Християнството е създало разгъната система от култови материални практики, където има култ към личността, но личност, която е знаеща, свята, морална и която има какво да каже и на какво да поучи хората по цял свят, за да могат те да спасят душите си. Всъщност през многото пътеки, които водят към Бога, с оглед световния опит на религиите християнството избира като най-сигурна не въздействието на материята в култа, а въздействието на знанието, личния пример и способността за метафизика, логика и трансцендентност - основа на християнското богословие по цял свят. Затова църквата в годините на своето овластено положение е водила дейност по грижа за ближния, като е създавала училища, болници, сиропиталища и приюти за бездомници, като е издържала художествени дейци и мислители.

Вярата в Христос означава личностно себевглеждане според световните критерии за истина и достойнство, означава смирение и търпение в страданието и неправдите. Вярата в Христос не е безлично преклонение пред случайно овластения според каприза на историята, който се кланя на Мамона и на княза на този свят.


◊ ИНТЕРВЮ

Владислав Карамфилов-Въргала: С приятел заложихме имуществото си и сега снимам филма "12 и 10"
Милена Димова
Само достойният човек има респект към достойнството на събратята си

- Не мога да не попитам какво се случи с момчето от "Магурата"? С онова нахакано тарикатче, чийто образ ти донесе популярността, а и творческия псевдоним?

- За съжаление, повечето от тези момчета днес живеят под мраморни плочи. Защото те наистина повярваха, че това, което им е предоставено като възможност, е най-правият път. Такава крава такова мляко дава, както казва един приятел. То и днес, ако някой си мисли, че способностите, находчивостта и талантът ще му извоюват позиции в живота, че ще може да печели това, което заслужава, жестоко се лъже. Пълна глупост е, че всеки един от нас има възможност да постигне заплануваното. Има селективност във всяка сфера на живота. Парите в държавата и тяхното разпределение се контролират от определени кръгове. И ако не попадаш в някой от тях, по никакъв начин не можеш да съществуваш. Аз съм пример за това. Защо, да речем, нямам собствено шоу? Защото не съм в конюнктурата. Ето, сам си написах една пиеса - "Моят дом е моята крепост" и години наред сам финансирам представленията, салоните са пълни, хората я гледат с голям интерес, но да се е чуло някой театрал да я коментира? Аз не съм човек "на връзките". Поддържам отношения с хора, с които имам какво да си кажа. Така че накрая реших, вместо да плащам за всяко едно представление, по-добре да направя пиесата на филм. Знаеш ли с колко хора съм говорил да ми помогнат в това начинание - няма и няма... Накрая отидох в банката, заложих си моите неща, един приятел пък си заложи половината предприятие и сега през май, живот и здраве, ще завършим филма "12 и 10".

- Защо не потърсихте подкрепа от Националния филмов център, те ежегодно разпределят субсидии за нови проекти?

- О, да, всеки иска да се направи добър български филм. Но има само два-три случая, в които филми, произведени с бюджетни пари за кино, са стигнали до зрителя. Това са "Дзифт", "Писмо от Америка" и "Мила от Марс". Е, къде са големите разбирачи, които се изживяват като гара разпределителна и товарят вагоните на роднини и познати?! Пак ти казвам, ако не отговаряш на конюнктурата, си загубен.


◊ ПАМЕТ

Цигуларят Васко Абаджиев (14.01.1926, София – 14.12.1978, Хамбург) - един от признатите музикални гении на ХХ век

Васко Абаджиев – геният на цигулката
Проф. Емил Янев

Васко завършва основното си образование за 3 г. и на 9-годишна възраст се дипломира в общия отдел на музикалната академия – с което става най-малкият студент в историята на българското висше образование
(...) През 1937 г. забележителният 11-годишен цигулар участва в конкурса „Йожен Изаи”, провеждан в Брюксел под патронажа на белгийската кралица Елизабет І. Поради малката си възраст той е категоризиран като „неофициален състезател”, което не е причина журито, съставено от най-прославени европейски цигулари като Жак Тибо и Карл Флеш, да му постави най-високата оценка! Впечатлена от изкуството му, кралица Елизабет І кани Васко единствен от наградените на частна аудиенция в двореца. На срещата той отказва предложението й да получи белгийско гражданство.
(...)
Това преминаване през „желязната завеса” без специално разрешение било изтълкувано от някои като „бягство от социалистическата родина”, съпроводено с редица неадекватни действия като забрана за излъчване по радио София на Васковите записи, изтриване на голяма част от тях и въобще неспоменаване на името му...
(...)
Съвсем западнал, навярно гладен и жаден, почива на 48 г. Според информация от 20.12.1978 г. в хамбургски вестник причината за смъртта му е сърдечен удар, получен в Ес-бана. Бил намерен, прегърнал цигулката си, във второкласен вагон, оставен на страничен коловоз…

***
Като че ли имаме с дузини големи, световни музиканти, та си позволяваме лукса да ги "забраняваме" и забравяме! (Венцеслав Николов)

. Bazini-dance of luitins played by Vasco Abadjiev

. Vasco Abadjiev play Paganini koncert 1-mov.3-2

Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
11.01.2009 г. 22:49
Посетено:
1833
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/7134-kriza-ako-neshto-mozhe-da-se-obarka-to-se-obarkva