Нет@кценти

Невена Коканова: Тръгне ли човек с чисти подбуди към нещо, винаги успява

НетАкценти (126)

Невена Коканова: Тръгне ли човек с чисти подбуди към нещо, винаги успява
Невена Коканова, българска актриса (1938-2000)


◊ СЛУЧКА НА СЕДМИЦАТА

Разпад
Георги Папакочев

В два последователни дни двете балкански съседки – България и Гърция, загубиха двама свои млади мъже. Озверели пияни типове, изгонени от дискотека в превърналия се в увеселителен бардак „Студентски град” в София, сритаха с кубинките си в главата до смърт младо момче от Сливен, дошло да учи медицина в столицата. Начинът на безпричинното убийство напомня твърде много на „практиките” на скинхедс и други фашизоидни типове, нароили се в изобилие през последните години в големите български градове. Въоръжени с вериги, палки и неизменните бутилки алкохол, те често тероризират и без това угрижените от тежкото си битие граждани със своята неонацистка бруталност.

Отзвукът от убийството беше силно приглушен от 8-декемврийските студентски празненства, както и от традиционната държавна пропаганда, която се задоволи да съобщи единствено, че петимата нападатели са заловени, а след разпит в ареста е останал само един от тях.

В Гърция полицията застреля, къде по невнимание, къде съзнателно, 15-годишен младеж, в резултат на което страната буквално пламна от светкавичните протести на студентите и гражданското общество.

Празници по време на убийство
Веселина Седларска

У нас, където падне огънят, там изпепелява. И никой отстрани не си прави труда да загася. Най-много да копне един синор да не прехвърли огънят пожара и в неговата нивичка. Точно така изглеждаше на 9 декември обичайно позаспалият център на Сливен. На единия ъгъл на общината деца от езиковата гимназия, в която е учил убитият студент Стоян Балтов, събираха подписи под искане за справедлива присъда над убийците. (Какъв трябва да е съдът в една държава, за да искат гражданите от него справедливост, и това не е ли същото като да искаш от водата да е мокра?)

Пред входа на общината по същото време трябваше да пристигне пътуващата библиотека на кампанията на БНТ „Голямото четене” - събитие, мащабно за малкия град. Събитие, очаквано и подготвяно от местните културни власти от доста време.

Очаквано – с какво мислите? – с цигански оркестър. По-точно: с музикална изява на младото попълнение на оркестър „Карандила”. Младото мургаво поколение надуваше тромпетите и вдигаше джангър до небесата на няколко метра от тъжната подписка.
(...)
В България животът е нищо. Животът у нас не е тема. Нито как го носим, нито как го губим. Нито как ни го вземат, нито как нямаме шанс да не им го дадем. Животът ни е дребнотемие – скучно. Смъртта е дребнотемие – неудобно. Ако някой преди седмици си е наумил, че на тая дата ще има хапване-пийване или ще се надуват тромпети, смъртта не е сила, която може да попречи на началническото решение. Смъртта може да обезсмисли всичко в живота на някого, но не може да обезсили думата на началник.

Ако министърът пожелава весел празник, той трябва да е весел без значение кой, кого и къде е убил. Гърците направо прекаляват заради някакъв си разстрел. Толкова прекаляват, че още малко и ще се засрамим – само че как ще го направим, като не ни се е случвало?


◊ АНАЛИЗИ

Декември
Смилен Марков  

(...) Прави впечатление, че сега, когато целият свят е обърнал поглед към гръцкия декември, българските медии, които за добро или за зло формират общественото съзнание в България, не са особено заинтригувани. Дори в сериозни седмични издания за политика и култура все още не се е появил нито ред за случващото се. Липсва като че ли дори обикновеното любопитство какво ще стане утре и вдругиден.
(...)
Преди началото на протестите и преди да бъде извършено убийството, станало техен повод, в своята неделна проповед от 30 ноември (Андреевден) в град Патра, архиепископът на Гърция Йероним заявява: "Кризата идва, когато преминем границите. Тя е един начин да излезем от нашия нарцисизъм и разклаща бетонирания ни "добър имидж". И продължава: "За Църквата корените й се губят в праотеческия грях. За държавата кризата е характерна за "новите гърци". Новогръцката ни идентичност се е изградила върху видимото и върху основния елемент на западния начин на живот, на който подражаваме безрезервно. Трудността за нас е да намерим и проумеем причината за скандалите като симптом на по-широка болест. Наивно е да вярваме, че лошото и разложението ще бъдат прогонени само с това, че сме наказали определени нарушители. Това не освобождава никой от нас от личната му отговорност. Разложението и богатеенето не засяга само висшите кръгове, но и нас, когато търсим да получим нещо за чужда сметка. Ние също ставаме част от разложението, когато ежедневно онеправдаваме хората около нас
."
 


◊ ХОРА

Емил Табаков: За да ни има в медийния свят...
Емил Табаков се връща в България. Той бе поканен и прие да оглави Симфоничния оркестър на Българското национално радио.
Екатерина Дочева

Разговорът ми с Табаков е свързан предимно с делнични и делови неща. Защото и двамата мислим, че те са най-актуални днес.

(...)
- Слушам те как говориш и се сещам за блажената самоувереност на тукашната генерация диригенти. Някой би помислил, че не ти си опитният и знаещият в професията... Защото тук се въвеждат много по-бързи ‛темпа“ в ‛заменките“ на диригенти в различните оркестри, цари оживен обмен, правят се опери за няколко дни... Мислиш ли, че постоянното ти присъствие начело на водещ български оркестър би могло да повлияе с нещо на по-младите ти колеги.

- Би трябвало. Но по моите наблюдения младите колеги имат доста високо самочувствие и смятат, че нямат какво да научат. Това ми е чувството, като ги гледам. Те считат, че са завършени диригенти. А аз считам, че човек с по-голям опит би трябвало да бъде наблюдаван от по-младите. Дори и да не е добър диригент – пак можеш да учиш, ако решиш, че трябва още да учиш. Така съм правил и аз.



◊ IN MEMORIAM

Невена Коканова
(12 декември 1938 - 3 юни 2000)

Вестник "Култура", брой 22, 9 юни 2000 г.

. Крадецът На Праскови

. Момчето Си Отива (1975) - Част 1

. Тодор Колев - Опасен Чар

. Хора и улици...
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
14.12.2008 г. 23:39
Посетено:
2932
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/7042-nevena-kokanova-tragne-li-chovek-s-chisti-podbudi-kam-neshto-vinagi-uspyava