Нет@кценти

Годишнината на особеностите

НетАкценти (122)

Годишнината на особеностите
Гребло за ветровито време и за дълги преходи *


◊ ОБЩЕСТВО

Спукана ни е работата...
Люба Манолова

На някои от нас животът изглеждаше лесен, когато други решават всичко, но това бе до време. Който и да се заеме с нас, ако се запознае с България, неминуемо ще каже: "Ами, че вие нямате държава!"

Как така нямаме държава? Тогава какво е приел Европйския съюз? Какво е станало член на НАТО? Може би територия, слава Богу, поне с територия все още разполагаме! Мъдреци съветват, че човек не бива да има роднини. Анонимни доброжелатели, с душевна неподправеност ни учат, че сме жертви на прехода и революцията преди това - за едни преходът бил свършил, тъй като сме отишли напред в развитието си, според други - преходът изобщо не е приключил и ни предстои тепърва да изпитваме "прелестите" на демокрацията. За трети - ние сме научно явление, щом винаги, с някакъв кучешки нюх все залитаме да избираме политици, които за нищо друго не стават.

Преходът завърши, започна европеизирането
Доц. Мирослава Кортенска

Първо действие
Кухня. На фона  на  новини и масови песни от VEF-a, на чашка, семейството заедно с приятели коментират другата страна на официалния живот, някой разказва виц.
(...)
Второ действие
Площад. Бдение, митинг. Крясъци, агресия, изпускане на парата, затискана дълго в бутилката. Вестници, шумни коментари по телевизиите... Празни домове, разделени семейства и разбити приятелства. Театърът се премества на улицата...
(...)
Трето действие
Гара, летище, отворени граници, възможност за нов път. Вече сме в Европа. Объркани, стресирани, но се налага да се справим и променим независимо дали оставаме „тук" или заминаваме „там".
(...)
Послеслов
Днес, 19 години след началото на прехода и  мъчителното ни присъединяване към Европа, дали имаме енергия и мотивация да започнем промяната, собствената ни промяна...


◊ БИНОКЪЛ

"Сънди телеграф": България е столицата на корупцията на Европа
   
"Бившите комунисти, които управляват, обичат европейските пари, но не и европейските правила", пише Колин Фрийман

Фондовете - крайъгълен камък от плана за разширяване на ЕС - първоначално целяха да отдалечат осеммилионното предимно славянско население на България от сферата на влияние на Москва, да го съблазнят като ремонтират разпадащите се пътища и железопътни линии и заменят мрачния съветски стил на училищата и кметствата.

Но кампанията пренебрегна факта, че в България корумпираната, командвана от гангстери политическа класа, зародила се във вакуума на комунистическия крах, вече дължеше на Русия много повече, отколкото на Европа.

През 90-те години в нейното правителство проникнаха бивши комунисти, бивши агенти от тайните служби и организирани престъпници, т.нар. "дебели вратове", които до ден-днешен кръстосват булевардите на София, придружавани от бодигардове, и уреждат бизнес споровете с поръчкови убийства, вместо в съда.

За мнозина от тах субсидиите от ЕС са шанса на живота им, но не да възстановят страната си, а са напълнят джобовете си.

Какво всъщност казваме на европейците с “Време разделно”?
Една среща с Антон Дончев в Хага
Даниела Горчева, списание “Диалог”

Тридесетина души, включително служителите на посолството, се бяха събрали на 2 ноември в българското посолство в Хага, за да се срещнат с автора на “Време разделно” Антон Дончев. Поводът – холандският превод на романа, дело на Юлия Квак-Стоилова. Нидерландското издание е осъществено, както сподели преводачката, с активното съдействие и финансова подкрепа на българската държава.
(...)
Ставаше дума за публикуваната на 1 ноември в един от големите холандски вестници - “Трау” статия на журналистката Хелен Койман, приятел на България и автор на книга за нашата страна. В статията се подчертава, че българското посолство субсидира представянето на националистическа книга в Амстердам, цитирано е и мнението на белгийския българист професор Раймонд Детре, който напомня, че книгата защитава изключително тенденциозна гледна точка върху историята и че е отказал да присъства на представянето на книгата с думите: “Мога да посоча десетки достойни за превод литературни произведения, в които България е представена като съвременна европейска страна, а не като страна на хора, страдащи от исторически комплекси. За мен - казва проф. Детре - преводът на нидерландски точно на тази книга е необясним избор”.◊ МНЕНИЯ

Георги Константинов, поет: Държавата ни рухва, а ние зяпаме "Биг Брадър"
Людмила Габровска

- Навършиха се 19 години от началото на прехода. Какво най-силно ви разочарова през този период?
- Голямото ми разочарование са някои фабрични дефекти, които се проявиха в част от нацията ни: интересчийство и приспособленчество, надпревара кой да разграби държавата, бързо свикване с растящата простотия. Готови сме да обвиняваме за всичко това политиците, но нали те са част от нас? Доста съм пътувал по света, но  никъде не съм чувал да се нарязват десетки заводи за скрап, да се бетонират морски плажове, да се крадат паметници или да се замерят с камъни експресни влакове. Държавата ни морално рухва, а ние си подсвиркваме чалга и зяпаме "Биг брадър"… А за самите политици не ми се ще да говоря - поне половината считат, че гласуваните от тях закони не се отнасят за тях. Спокойно ги гледаме как сменят по 3-4 партии, как демагогстват, как служат не на идеи, а на лични интереси…
(...)
- Защо много хора са настроени все да чакат Годо или някакво чудо да оправи нещата?
- И това е някакъв фабричен дефект в немалко от нас. Нима не стана ясно, че всички месианци у нас идват с празни кошници и си отиват с пълни? Няма какво да чакаме. Нашият "глас народен" е всъщност Годо.

Георги Мишев: След "Матриархат" и "Патриархат" идва Мутриархат
Григор Николов

- В днешно време не ни ли е повече гласността и по-малко преустройството?
- За съжаление това, което липсва на нацията, е липсата на демократи. Оттам се получи негативно отношение към думата демокрация. Сега, като трябва да се обясни някакъв обществен проблем, всички казват: "Ето докъде ни докара тази демокрация." А това всъщност още не е никаква демокрация, защото тя се прави от демократи. И трябва да ги възпитаме, за да се получи нормално развитие на обществото. Това с курсове и школи не става, а първо с възпитание в морал. Кой възпитава сега българина на морал? Трябва първо семейството да започне да възпитава добре децата си, после училището, църквата. Сега семейството е пред разпад, училището е в реформи, а на какво ниво пък са учителите! Навремето правихме анкета, в която се оказа, че най-малко участници в СДС бяха учителите. Тоест сред тях нямаше демократично мислещи хора, искащи промяна. Защото учителите са били винаги зависими от своя работодател, който е държавата, и винаги са я подкрепяли. Хубаво, нека са патриоти. Въпросът е, че когато една държава се управлява само от една партия и тя стане държава-партия, учителите също стават партийни. Затова, каквото им се спуснеше отгоре, те го повтаряха папагалски. И те изневериха на истината за историята, за литературата. И поднасяха неща, които не са верни.
(...)
- Защо днес обаче нямаме голям писател?
- По същите причини, по които нямаме голям политик. Това са възможностите на нацията. (...) Да не говорим, че промените ни завариха в състояние, в което цялата литература беше заразена с т.нар. социалистически реализъм. Което беше слагане пред властта, а тя пък подхвърляше примамки като контрактации, титли, медали, звания само с цел да държи. А сериозната литература винаги е опозиционна, тя тегли винаги напред, малко контра е и не се съобразява със статуквото. Сега разбраха, че няма заплаха - власт с литература не се сваля и ни оставиха на мира, което пък води до маргинализиране на писателите.


◊ ИСТОРИИ


Магдалина Станчева: Невероятно е, че съм успяла да спася нещо от старините на София

Искали да разрушат Ротондата “Свети Георги”, за да минава кортежът на правителствените чайки за приемите в хотел “Балкан”
Таня Киркова  

(...)
- Каква е историята с църквата “Света Петка Самарджийска” - в другия подлез при ЦУМ?
- “Петка Самарджийска”, преди да се разкопае за подлеза, беше в много лошо състояние.
- А сега е извадена като акцент…
- Именно. Тя се показваше на 70 см заедно с покрива над уличното ниво. Покривът й беше разрушен. Бяха започнали да събарят църквата.
- И щяха да съборят “Св. Петка”?


______________________________

* Греблото е съставено от прът, чиито краища завършват с лопати (лъжици, уши). Всяка лопата лежи в собствена равнина и ъгълът между тях варира между 60 и 90 градуса. От една страна, това позволява по-лесно да се гребе, когато има силно въздушно течение, и от друга, да "режем" водата, при контакта на греблото с нея.
Автор: Антоанета Добрева
16.11.2008 г. 23:35
Посетено: 987
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/6843-godishninata-na-osobenostite