Нет@кценти

Ти сън ли си...

НетАкценти (121)

Ти сън ли си...


◊ МНЕНИЯ

Неучебният ден на Народните будители
Невена Борисова

Тази година Денят на народните будители се пада в събота - неучебен ден. Училищата няма да празнуват този празник, за чието съществуване, ако потърсим опора днес, можем да стигнем до най-вече мрачни изводи. Една от най-съдържателните думи в историята ни - “будител” ни подсеща за онези хора от миналото, които са “будели” другите, водили са ги към света на “нематериалното”, на духовното. Мястото на думата обаче са заели по–модерни думи - “подбудител” например. Въобще хората, които се занимават с образование, не са на мода, нито се ползват кой знае с какъв авторитет. Като че ли не съществува обществена воля, която да придвижи напред ситуацията с образованието.

Учителите ни са от най-ниско платените в Европа, университетите - сред най-слабо мобилните и с минимална модернизация, книгите ни са скъпи, а амфетамините в ръцете на учениците са дошли по определени канали – през границата, чрез организирани структури и т.н. Някои от най-успешните ученици и студенти отиват в чужбина с намерението да не се върнат и така се превръщат в липсващите примери на подрастващите. Примерът на тези, които остават и постигат реални успехи благодарение на квалификацията и образованието си е засенчван от т.нар. VIP на България, предвождан от манекенки, ватмани, “биг брадъри” и чалга певици. VIP, който се намира на планината Olimp и пие ambrozia. А училището не осигурява красиви дрехи, богатство и кола, не те учи да “раждаш лафове” и т.н.

Проф. Дамян Дамянов: Интересът на младите към научна кариера е минимален
Маргарита Благоева

- В стратегията има упоменати няколко държавни приоритета, за които ще се насочат две трети от средствата за наука. Вие не сте ли съгласен с тях?
- Да, има набелязани приоритети, но доколко са съобразени с националните ни интереси, не знам. Не казвам, че тези приоритети са лоши. Просто, националните приоритети в науката трябва да бъдат формулирани по такъв начин, че от тези, които ще изберем, да има икономически последици за страната и да носят приходи. Ето - започваме да строим атомна централа в Белене, но приемаме само 5-ма студенти по атомна физика! Приоритет ли е атомната енергетика у нас или не е?
Банален е примерът с Финландия, която през 1976 г. реши, че за тях приоритет са информационните технологии и сега, когато кажем "Нокиа", е равно на Финландия, която не е по-голяма от България. Така че в стратегията ни липсва цел като център. Това, че европейските приоритети просто сме ги пренесли в националната ни стратегия, не е обосновано. Къде в тези области страната ни ще има най-голямо тегло и кое ще поставим като гвоздей? Държавата трябва да реши къде ще изсипе средства. Има много какво да се желае по отношение на стратегията. Авторският колектив остана неизвестен в национален мащаб и не излезе открито да защити документа, който е сътворил. Единствено от МОН говорят за стратегията и излиза така, че оттам я лансират.


◊ ПРОФИЛИ

Стефан Командарев: Спасение не дебне отвсякъде
Сабина Василева

- Щеше ли да го има "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", ако не беше копродукция?
- Не. Това е най-високо бюджетният български филм и стана възможен само защото е копродукция. Доста родни филми са взели от държавата по-голяма субсидия от нас. Остатъка ние си го намерихме. Минахме по един съвсем нормален път, все още обаче непопулярен тук - когато имаш проект за филм, влизаш в една зала с най-големите представители на киноиндустрията в Европа. За 7 минути трябва по атрактивен начин да представиш проекта си, така че тези хора да се заинтересуват и да вложат парите си в него. Извървяхме целия този път, без да се оплакваме и да мрънкаме, че няма пари. В Европа има пари за кино, стига човек да знае къде и как да ги потърси. Продуцентът ни Стефан Китанов например кани най-големите имена на индустрията и прави нещо като пазар на проекти. Нужно ти е желание да излезеш в конкурентна среда, каквато е европейската. Но там не можеш да лежиш на стари лаври и познанства. На когото му стиска, играе по този начин.
(...)
- Защо тогава българинът да не бяга от държавата си, каквото е посланието на филма ви?
- Във филма има един кадър, на който българите много се радват. На билборд е изтипосан човек, бил навремето от тъмната страна на силата. Вече в днешно време същият този мъж е усмихнат, под него е номерът на бюлетината и лозунгът за нова България. В този един кадър е показана цялата история на българския преход.


◊ ГОДИШНИНИ

Великото време на интелигенцията
22 юли 1988 г.
Желю Желев

На 3 ноември т.г. се навършват 20 години от създаването на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, изиграл изключително важна роля за промените в България.
(...)
Днес великото време на интелигенцията е забравено.

Истинската интелигенция по силата на специфичния характер на основната си социална дейност – творческия труд – винаги се е стремяла и ще се стреми страстно към свобода, демокрация, публичност и откритост. И тези неща са й необходими не конюнктурно, не само във връзка със сегашното преустройство, а винаги и постоянно, и то именно поради специфичната същност на труда й. Известно е, че без свободна, с нищо неограничавана размяна на мнения, без свободно движение на идеи и хора, без свободен достъп до цялата информация, без гарантирана публичност на резултатите от научноизследователската и художествената дейност няма автентична интелигенция. Без тези неща може да има полуинтелигенция, псевдоинтелигенция, всякакви заместители на интелигенция (ерзацинтелигенция), но никога – автентична интелигенция, той като без тях интелигенцията не може да изпълни основната си социална роля и главното си обществено предназначение – да бъде духовен лидер на гражданското общество, като създава за него нови идеи и духовни ценности.

Бюрокрацията ненавижда тези условия, тъй като й са противопоказни, защото нейните ценности са противоположни на ценностите на интелигенцията и демократично устроеното гражданско общество. Вместо към равноправие на хората, този тип бюрокрация се стреми към строга йерархия, вместо свободно мислене – подчинение на авторитета, вместо творчество и творческо самоутвърждаване на индивида – изпълнение волята на началството, вместо пълна откритост и гласност – засекретяване на информацията, вместо доверие към човека – подозрителност, наричана бдителност.


◊ ЗВЕЗДОЛЕТ

Проф. Юлиян Вучков: Управниците ни са джуджета в сравнение с Тодор Живков
Еми Мариянска

- А защо така презряхме Джагаров и неговата поезия? Нямаше дете в България, което да не знае “Земя като една човешка длан...”
- Защото историците на литературата, и най-вече преподавателският състав от Софийския университет, имат крайно субективистичен поглед – непочтен и чисто политически подход към българските поети и писатели. В последните години се търсеха най-добрите само сред антикомунистите и определено се усеща едно омерзение към всички останали, между които има неоспорими таланти.

- Но един Вапцаров остана в учебниците все пак...
- И той беше изкарван терорист, анархист – изобщо привърженик на насилието. А Вапцаров е носител на една хуманна философия с общочовешки характер. Поезията му е дълбока и същевременно – достъпна - в нея има разказ, има драматургия, взета от живота на онеправдания човек. Същевременно Вапцаров е безусловен антифашист, осъден по ЗЗД. Но как да се признае това от хора, които твърдят, че у нас не е имало фашизъм?!...

- Вярвате ли във версията, че Багряна, Камен Калчев и сие предават Вапцаров на разстрел, като премълчават неговата стойност като поет пред цар Борис?
- Не вярвам да са го направили нарочно – едва ли са били такива чудовища. Но все пак някак си се предпазват, запазвайки собственото си благополучие. Особено Багряна. Тя можеше да го защити по по-категоричен начин.
(...)

А защо умен и красив мъж като вас е останал сам?
- Това е проблем за много хора, които притежават тези две качества – много вдигат мерника.
Автор: Антоанета Добрева
02.11.2008 г. 22:24
Посетено: 1040
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/6749-ti-san-li-si