Нет@кценти

Парадоксът на Държавата

НетАкценти (119)

Парадоксът на Държавата


◊ ОБЩЕСТВО

Унижение
Георги Папакочев
 
Събитията през отминаващата седмица доказват за пореден път, че сегашната държавна власт не само мрази своите граждани, но и ги унижава непрестанно.

Подобно на тинята, която има своите дълбочини, така и човешкото унижение има своите необятни измерения. Много българи вече са във фазата, в която приемат униженията, на които са подлагани, като нещо закономерно и неизбежно. Поради което често дори не им хрумва да защитят елементарното си човешко и гражданско достойнство.
(...)
Вие сте унизени, защото от скандалите около новите „стари” силови структури на държавата отдавна сте разбрали, че продължават да  ви подслушват, следят и манипулират по начина, по който са го правили с вашите родители и техните родители. Вие сте смачкани от натрапчивото повсеместно медийно присъствие на мрачни фигури от тоталитарното минало, които и днес продължават менторски да ви „изясняват” нещата от живота и властта, и подсъзнателно да ви внушават, че те са вечни, защото „тяхното дело е правилното”!
(...)
В крайна сметка свиквате. Или се примирявате с реалностите. Така, както сте свободен човек и набеден европеец. Така, както сте българин.

В края на политиката?
Димитър Аврамов

Докато гражданите ни живеят в 2008 г. на XXI век, държавата и администрацията ни са застинали 50 години назад, в средата на миналото XX-то столетие. Най-лошото на това разделение е, че активните българи, които искат да се развиват почтено, виждат как работят публичната и политическата сфера и нямат никакво желание да участват в тях. И през ум не им минава. Защото в политиката има много малко почтеност и се върши още по-малко работа. Ако не ми вярвате, попитайте всеки голям работодател дали би взел на работа бивш депутат. Отговорът е „не”, защото в българската политика свикваш да не работиш, навик, който трудно се променя след като излезеш от нея.
(...)
...политиката свършва тогава когато политиците излязат от реалния свят и си измислят свой собствен. В собствения им свят те може да са красиви, умни и невинни. В същото време обаче в реалния свят добротата им изглежда като егоизъм, умните им мисли като чиста глупост, а невинността като несвършена работа на съдебната власт. Точно в такава ситуация свършва политиката, защото от нея просто вече няма нужда. За съжаление у нас това вече се е случило. Една част от хората са електорат, който се купува, а другата са граждани, които не искат да дадат гласа си на никаква цена.

Използвам „края на политиката” като метафора, защото политиката не е свършила де факто. Тя просто е заменена от егоизъм, лични амбиции и големи количества институционализирана глупост.


◊ ЛИЧНОСТИ

Вера Мутафчиева: Българското нещастие е в леснотията. Без зор прокопсия няма
Разговор на Митко Новков

Във всичките български народни приказки се казва, че царят ще даде дъщеря си на мъж със занаят - дали ще е ковач, дали плетач на кошници, дали кожар, на него царят ще даде царството. Докато нашите управници са хора без занаят. Тука е проблемът. Тук е тъжното, че разчитат на политиката да храни тях, децата им, жените им, любовниците им, всичките им роднини. Но занаят те нямат. Ние станахме държава на забавленията.
(...)
Белетристиката
Има органическа граница между поета и белетриста: белетристът се занимава с другиго, поетът се занимава със себе си. Прозата е като ваятелство, тя е хамалски занаят. Там трябва копане. Голям труд, дълъг труд, да се не жалиш.
(...)
И наистина е виновно турското робство. Така са ни оставили да правим каквото си искаме! Няма го тук момента на дисциплината. Аз, като бивш марксист, пък и сега донякъде такъв, съм била много възхитена, че в България не е имало феодализъм. Уви! Защото тогава хората са се учили на ум и разум, на спестовност, на труд, на уважение, на страх. На дисциплина. Тук това го няма. Тук ти си дете на природата и толкоз. Самозадоволяващо се стопанство - това сме ние. Тодор Живков затова ще остане незабравим, защото успя да влезе в стереотипа на българското национално съзнание.
Българинът гледа да му е сгодно. Слава богу, че сме малко! Защото представяте ли си, ако имаше не 8 милиона, а 80 милиона българи? Щяхме да взривим планетата.
(...)
...нашето нещастие е в леснотията. Без зор прокопсия няма. И като сме си избрали да нямаме зор, няма да имаме и прокопсия. Искаме да ни е сигурно, да не нагазваме Черно море, щото ще си намокрим чорапете, дето викаше баба ми. И май такива ще си останем, защото това с леснотията ни било е прекалено дълго.


◊ ОБРАЗОВАНИЕ

България нарушава правото на образование на децата с увреждания

В България се нарушава правото на образование на децата с увреждания и срещу тях се извършва дискриминация. Това е записано с решението на Европейския комитет по социални права по колективна жалба, подадена от Българския Хелзинкски комитет и Център за застъпничество за лица с ментални увреждания.

В решението е посочено още, че българското правителство не е успяло да осигури обучение на 3000 деца, живеещи в домове в цяла България. Общообразователните училища не са достъпни за тези лица, а подготовката на учители и учебните планове не могат да посрещнат техните специфични образователни способности.

Според европейския комитет по социални права само 6,2 процента от децата в домовете получават обучение, като от тях едва 2 % се обучават в общообразователни училища.

Професионалното образование - подценявано по инерция
Проф. Людмил Вацкичев

"Акъл не ща, пари ми дай!" Тази крилата фраза символизира балканския манталитет, включително и на много българи, насочващи се днес към бизнеса при условията и изискванията на Европейския съюз. Той не е чужд и на мнозина от управляващите, които гледаха на отпуснатите средства по различните европейски програми като на аванта за безконтролно и безотговорно харчене. Е, парите на европейските данъкоплатци бяха спрени за (зло)употреба, много и от парите на българските отидоха на вятъра, та сега питаме и Световната банка как да излезем от ситуацията.
(...)
В доклада на Световната банка се посочва, че половината от населението в Европейския съюз се обучава в професионални училища. У нас броят на такива училища също не е малък, но в тях постъпват много повече ученици с посредствен успех, отколкото в общообразователните гимназии. Неграмотността е често срещана, а мнозина от тях ще напишат един ден при кандидатстване за работа, че "имат незавършено (или незапочнато!) средно образоване". А в Европа се говори за "образование през целия живот"!


◊ РЕДИЦИ

Събор(е)на дисциплина
Иван Димитров

Църковният народ у нас с надежда очакваше три години църковно-народния събор. Е, дочака го, слава Богу! От официалните съобщения (колкото и оскъдни да са те) се разбра каква работа е свършена. Не е малко, наистина, но не е и достатъчно. А благодарение на сведения, които неофициално излизат от самите делегати на събора, се вижда все пак каква е дисциплината по време на този най-висш форум на БПЦ. Това пък пояснява защо съборът беше разчетен да има само една сесия, а сега виждаме, че и две не му стигнаха. Защото дисциплината на събора е горе-долу такава, каквато е по време на заседанията на Св. Синод (...)

Сега на събора се видя отново кой "разваля дисциплината в класа". Петима владици - къде с оправдание, къде без такова - въобще не дойдоха на заседанието. От онези пък, които дойдоха, някои си тръгнаха, когато им скимна. Един митрополит дори заявил, че имал по-важни дела в епархията от това да участва в събора! Кой тогава въведе това клише, че Църковно-народният събор бил най-висшият форум на БПЦ? Явно не е така, щом светиня им, правоправящи архиереи и членове на Св. Синод, твърдят друго.

Делегатите също се държат или като "свободни електрони" (идват и си тръгват, когато си поискат), или като владишки васали: щом владиката им свирне, напускат и те събора. Основателно се пита тогава човек: те на владиката си ли са представители или на църковния народ?


◊ СЛУЧКА НА СЕДМИЦАТА

"Бългерия пикчърс" представя "Dirty ДАНСing"
Най-новият скандал със службите

Всеки следващ скандал, произведен от и за службите под кодовото наименование "за национална сигурност", предлага по-въздействащ и омагьосващ публиката сюжет. Продуцентите от "Бългерия пикчърс" направо биха издухали холивудските мейджъри, ако рекат да изкарат бизнеса си на светло.
(...)
Сегашният пък, произведен от новата къща ДАНС, направо бие рекорди - акция за закриването на сайта "Опасните", с което на практика съдържанието му стана световноизвестно, и пребиването на журналист с чукове, довело до разкриването на операцията "Галерия" за подслушване на журналисти, бяха последвани от остри сюжетни завои, в които столичният кмет внезапно разбра, че някой правел имотни далавери с подписа му, и...


Мелодии в края на седмицата

. Pink Floyd - Another Brick in the Wall

. Pink Floyd - Money

Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
12.10.2008 г. 22:52
Посетено:
1202
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/6610-paradoksat-na-darzhavata