Нет@кценти

Жега през септември. Преход от точка А към точка Б

НетАкценти (114)

Жега през септември. Преход от точка А към точка Б


◊ ОБЩЕСТВО

Обезобразоване
Юлиан Попов

Образованието е институция и тя трябва да работи добре като институция. Тоест да работи добре вътре. Образованието обаче е поместено в някаква среда. Ако тази среда не го поддържа, или дори му се противопоставя, то се рони, рони, накрая се разпада. Така корозира и българското образование. Матурите може да потегнат няколко редици тук и там, но те няма да оправят системата.

Страната се нуждае от образователни институции извън училището, или с други думи казано, от образователна среда. Такава почти няма, а доколкото я има, тя последователно се руши. Читалищата например, които преди години бяха основите на българската образователна сграда, са запуснати. За църквите да не говорим. Джамиите са малко посъживени, но кварталните библиотеки почти изчезнаха. Музеите, които би трябвало да се възраждат от конструктивната мощ на кметската грандомания, по-скоро изчезват или тънат в прах.
(...) Как се прави образование без квартални библиотеки, читалища, музеи и зоологически градини, не знам. Но не са само музеите и зоопарковете.

Същото е и положението с медиите

Частните медии са си частни медии. Но националните? И медиите, които ползват национален ефир? Какво е тяхното образователно съдържание. На какво учат те хората? На чужди езици? Домашно счетоводство? География? История? Как да си обзаведат жилището си или да си засадят мушкато? Нищо подобно. Образователни програми от какъвто и да било вид почти отсъстват. (...) Не е странно тогава, че 28% от петнайсетгодишните са функционално неграмотни.

•  Религия + държава = дирекция
 Пламен Сивов

Новината за излизането в пенсия на настоящия Директор на вероизповеданията проф. Иван Желев отмина почти незабелязана както светската преса, така и изданията, свързани с религиозните общности в България. Тази незаинтересованост указва по-убедително от всеки анализ мястото и ролята на Дирекцията в системата на държавните органи и в живота на самите вероизповедания.
(...) На фона на тези видими процеси недоумение предизвиква липсата на ясна принципна база на статута на Дирекцията по вероизповеданията у нас. Настоящият закон й отрежда две основни функции - "лицензионна" и "финансираща". Най-общо, Дирекцията се опитва да играе ролята на watchdog (наблюдател) от името на държавата спрямо спазването на религиозните права и свободи и да разпределя определен финансов ресурс за регистрираните вероизповедания. И двете функции не са лоши сами по себе си, стига да бъдат провеждани прозрачно и спазвайки определени (публично оповестени) принципи.

(...) Но по-важният въпрос произтича от членове 34 и 35 от настоящия закон, които заявяват някаква "политика" на държавата спрямо правото на вероизповедание. Дори и при най-внимателно вглеждане в реалната дейност на държавната администрация лично аз засега не откривам наченки на това, което в цял свят се разбира под "политика" - а именно, систематични и логически обосновани действия, водещи обществото ни от точка А към точка Б...

Младите партийци
Мила Минева

Изследването "Състоянието на обществото" открива, че младежите са убедени, че спечелилите от прехода са политиците, плътно следвани от представителите на сенчестия бизнес и на престъпния свят, а делението между тези три типажа е най-малкото несигурно. Накратко, желанието на младите за политическо участие е под санитарния минимум. А това със сигурност не е добра новина за демокрацията.

На този фон се появяват странни птици - 2% от хората между 18 и 30 години все пак членуват в политически партии. (...) ...бодрата смяна мисли политическото като професионално занимание, нещо като мениджмънт на държавата, което не предполага политически разлики, а добро владеене на управленските инструменти. Затова и мейнстрийм младите политици не се тревожат толкова от нежеланието на техните връстници да се интересуват от политика, нали те са се отдали професионално на това. И наистина участието в младежка политическа организация дава възможност за професионално израстване.


◊ ПРОФИЛИ

Веселина Кацарова: "За мен пеенето е красота"

Това каза Веселина Кацарова след концерт в Кьолн, на който българската звезда на световната оперна сцена плени публиката с арии от „Алчина” и „Ариоданте” – опери на Георг Фридрих Хендел.

С Веселина Кацарова разговаря Румяна Таслакова

Талантът е много основно нещо. Но за талант е нужна изключително голяма дисциплина, естетика, интуиция…

За съжаление, наблюдавам при много мои колеги надскачане на възможностите.

Аз съм винаги предпазлива и съм критична към себе си. Най-трудното, което видях в тези години, е, че е по-лесно да се изкачиш до най-горе, в лигата на най-добрите, но е много трудно да се задържиш там. Изпитвам все по-голямо уважение към хора, които имат дълга кариера. И това са хора, които разсъждават какво правят, те не мислят само за днес, те мислят за утре. Какво биха изпели след пет години, какво биха изпели след шест години. Но за мен освен талантът е важна интуицията. Или я имаш, или я нямаш. Това не може да се научи, това е едно вътрешно чувство към нещата. Дори естетика... Защото ние пеем за хората.”


◊ ИДЕИ

Златният Морфей
Веселина Седларска

Голяма беля си взе на главата Сергей Станишев, като реши българските баби да закриват сезона по морето, тъй както го откриват английските и немските такива. В България нищо не се възприема такова, за каквото то се представя. Никой например не си представя, че идеята 5000 български пенсионери да бъдат пратени на почивка се е родила по следния начин. Отива през май Сергей Станишев по работа на морето и вижда, че там вече щъкат щастливо усмихнати английски и немски пенсионери. Кога ще видя и отрудените български пенсионери край морето, пита се Сергей Станишев. Кога хората, построили държавата, която ние рециклирахме в тези хотели, ще влязат в хотелите, терзае се най-романтичната част на Сергей Станишев. А най-практичната й отговаря: Ами, когато ги пратиш. Това се случва през май. През август премиерът вече има други кахъри: какво да правя с излишъка, откъде пък се взе тоз голям излишък, не стига че не знам какво да правя с недостига, ами не знам какво да правя и с излишъка, на кого да взема да го дам или… И оня глас пак се обажда: На излишните. Така се ражда идеята 15 000 български пенсионери да бъдат пратени на море.



◊ ЗВЕЗДОЛЕТ

Инсталация на архитект Станишев представя България на Биеналето във Венеция 

Концепция за представянето на страната в изложбата е дело на арх. Георги Станишев, брат на премиера Сергей Станишев, и на Весела Ножарова. Главен организатор е Съюзът на архитектите в България.

Инсталацията на арх. Станишев представлява серия цилиндрични пространства, по едно за всеки от деветте архитектурни екипа. Цилиндрите без дъно и таван, висят от тавана подобно на абажури. Всеки от тях е с височина 1 м и диаметър 2 м и е закачен на височина 1.3 м от пода, като разделя пространството на изложбата на външно и вътрешно.

Върху външната повърхност на всеки от цилиндрите са отпечатани портретите на младите архитекти в реален размер и са разположени така, че да съвпадат с реалните височини на прототипите си. Така посетителите на изложбата имат възможност да се изправят лице в лице срещу творците, докато се разхождат сред лабиринта от цилиндри.

Наблюдателят има възможност да разгледа цилиндрите не само отвън, но и отвътре. Трябва само леко да се наведе и да се изправи във вътрешността на абажура, на чиято вътрешна повърхност е изобразена индивидуалната експозиция на всеки от творческите екипи.


◊ ПАМЕТ

Лучано Павароти
(12 октомври 1935 - 6 септември 2007)

Sutherland & Pavarotti in Rigoletto I
(Bella figlia dell'amore)



Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
07.09.2008 г. 22:40
Посетено:
1010
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/6411-zhega-prez-septemvri-prehod-ot-tochka-a-kam-tochka-b