Нет@кценти

Въпроси в края на август

НетАкценти (112)

Въпроси в края на август


◊ ОБЩЕСТВО

А не можем ли без държава?
проф. Светослав Ставрев

Вече 40 години се занимавам с управление, на теория (като изследовател и като преподавател) и на практика (като управляващ - по-рядко, като управляван - непрекъснато, и като консултант - от време на време), в частната и в публичната сфера. Никога, откакто се помня, България не се е управлявала толкова зле - тотално некомпетентно, безогледно корумпирано и безсрамно безотговорно. Накъдето и да погледнеш, виждаш едно и също: глупост, грабеж и наглост отгоре и недоволство, мълчание и безверие отдолу.
(...) Нищо и никой у нас не се влияе от това, което другите считат за добро или лошо, правилно или не.
Нещата си вървят нанякъде и няма сила, която да ги спре или пренасочи.

А това "нанякъде" се харесва на малцина и не се одобрява от мнозинството. Никога не съм се доверявал на мнението на мнозинството, но първо, драматично вече са застрашени не само демографското състояние и моралният статус на населението, но и бъдещето на обществото ни като цяло, и второ, малцинството, което стои срещу мнозинството не е елитарно, а казионно и/или криминално.

Бина Харалампиева, директор на Малък градски театър “Зад канала”: Превръщаме децата си в душевни инвалиди
Mариана Първанова

- Защо политиците не ходят на театър, г-жо Харалампиева?
- Не са театралите, които трябва да отговорят на този въпрос. Да гледаш театър, да четеш книги, да ходиш на опера, да общуваш с изкуството, това са нещата, които всеки елит в едно общество счита за задължителни. Но не мисля, че е държавническо мислене да поддържаш здравето на нацията без култура, добро образование и спорт. Защото те правят от една нация общност с общи идеали и цели. Онова, което може да ги обедини. Не бих давала съвети на възрастни хора какво да гледат и да четат. Това е техен избор.
(...)
Онези качества на човека, които винаги сме смятали за ценни, за важни - да си добър, състрадателен, отворен към другите, като че ли започнаха да нямат особена стойност.

Имам усещането, че хората, които наричаме успели, не са носители на тези качества. Лошите момчета станаха богати и известни. С тях се занимават. Техните имена научаваме. Това да си високообразован, да си почтен, да си смислен, не се оказва важното в общата картина на качества за човек, когато го преценяваме. Създава се измамното усещане у много българи, че няма никакъв смисъл да развиваш тези качества у себе си. Защото онзи така е успял, което е обратното на онова, на което са ни учили вкъщи.

Владиците демонстрират лукс, който дразни и вярващите, и обикновените свещеници
Диана Петрова

Даренията от бизнесмени, каквато е версията за придобивките на видимо заможните духовници, са вероятно направени не лично за тях, а на Църквата.

И така да е, не е лошо дядовците да започнат като всички останали публични фактори, да декларират имущество. Защото се говори за апартаменти, частни вили и влогове, дори в чужбина. При положение че отказвайки се от светския живот, монасите не би трябвало да имат собственост. А за данъкоплатците, от чиито пари се взимат субсидии за църквата, би било добре да знаят с какво поминуват старците. Още повече това искат да знаят редовите свещеници, които изкарват заплатите на висшето духовенство.

Странно е всъщност как църквата минава метър покрай всички мерки за антикорупция.


◊ ГОДИШНИНИ

40 години от смазването на Пражката пролет 

1968 г. - крахът на надеждата за социализъм с човешко лице 

В началото на 1968 г. ново поколение комунистически лидери в тогавашната Чехословакия начело със словака Александър Дубчек се обяви за реформиране на комунизма. Тяхното движение, станало известно като Пражката пролет, бе смазано от войски на Варшавския договор, изпратени от тогавашния съветски лидер Леонид Брежнев.

В инвазията, започнала на 21 август 1968 година, участваха 200 хиляди войници от СССР, ГДР, Полша, Унгария и България.

Братска помощ
Диана Иванова

България е последната страна, която се извинява за участието си в потушаването на Пражката пролет (с решение на парламента през 1990 г. и по-късно по време на президентската визита на президента Петър Стоянов в Прага през 1997).

В същото време България е първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия.

Това потвърждават данните от последния току-що завършил голям международен проект, иницииран от австрийския Болцман институт за изследване на последствията от войната, "Пражката пролет. Международната криза през 1968", който проучи за първи път архивите на съветската комунистическа партия в Москва, протоколите от срещите на върха на Варшавския договор. Според проекта (оповестен във Виена през юни 2008) Тодор Живков е бил най-големият поддръжник на идеята за военна интервенция в Прага*. Той е първият, който дава идеята за военна намеса на тайна среща в Москва още на 6 март 1968 г., 2 дни след като официално цензурата в медиите в Чехословакия е премахната. Тогава Леонид Брежнев, генералният секретар на ЦК на КПСС, още се колебае дали политическо решение няма да е по-правилно. Живков споменава идеята за военна намеса. Тя се подема от полския и немския му колега Гомулка и Улбрихт.

---------
* Вж. и публикацията на Леа Коен. Из "Бягащи мишени" в Електронно списание LiterNet (бел. ред.).

Пиша ви от сърце

Извадки от книгата "Войнишки писма", Държавно военно издателство, София, 1969


Здравейте, родители,
Намираме се извън страната. Макар че от вас нямам писмо, обаждам ви се да знаете къде съм. Добре съм и съм здрав... Установихме се в крайните квартали на Прага. Става трети ден как вали. Кал голяма, но не ни плаши. Защо сме тук - това знаете... А как ще свърши? Не се съмнявайте - в полза на социализма. Затова сме дошли тук - и ние, и другите братски армии...

(...) ...На 23 август сутринта аз заедно с други другари бяхме охрана на радиостанцията в града. Провокаторите не ни оставяха на мира нито минута. Най-често се опитваха да ни подмамват с алкохол. Когато се върнем, ще опитаме и ракийката, и винцето, което сте приготвили, но тук не се поддадохме, запазихме се. Въпреки изобретателността на провокаторите ние издържахме...

(...) Докъде може да стигне човек, попаднал под влиянието на Запад! Да знаеш колко хитро империалистите действат срещу нас.


◊ СКАНДАЛИ

Предизвикано - Честни сини очи
Мила Милчева

Обществото беше взривено от новината, че бащата на Мануела Красимир Горсов пропилява хиляди левове на хазарт. Темата се коментира от вторник вечерта, когато бТV излъчи кадри от столично казино, на които ясно се вижда мъжът да залага на няколко машинки с пачка столевови банкноти. Скандалът тръгна от твърдението на източници на телевизията, които бяха казали, че това са пари от дарителските сметки за изпадналото в кома след катастрофата със Стависки момиче.
(...) И се стигна до скандала. Който за съжаление тепърва ще се разраства и ще носи негативните си последици. И ще висят в публичното пространство въпроси! На които засега няма отговор.

Какво целеше този репортаж на високоуважаваните от мен колеги от бTV?
Да разобличи гнусната страст на един болен мозък?
Да предизвика обществения гняв върху един пропаднал човек?
Да помогне на Мануела?

И въпросът, който за съжаление никой не зададе ясно и открито. Защо телевизията е знаела от май месец, че Горсов играе, снимала го е на 8 юни, а го показва на 20 август?

Мануела излезе от комата, ние още не
Райко Байчев

Не бързайте.

Не бързайте да обявявате Красимир Горсов за престъпник. За небаща. Макар че изглежда такъв. По същия начин преди повече от година обявихме Максим Стависки за убиец. Избързахме. Макар че на пръв поглед изглеждаше такъв.

Няма нищо по-лесно от това да разкажем историята на Мануела в опростен сюжет. Да налепим етикети на челата на героите, така както се лепят по челата на вестниците: Максим – Убиеца, Мануела – Жертвата, Баща й – Комарджията, бизнесменът Петър Христов – Дарителят, и всички ние – Статистите. Така историята става по-разбираема, по-лесна, има само добри и лоши. Като в приказка.
(...)
Заради комата на сантимента останаха незададените въпроси:
защо няма никакъв контрол по сметките за благотворителност, защо всички си мълчаха толкова дълго време за Горсов, след като във Велико Търново например знаят, че играе в казината над десет години? Случаи като този на Мануела има много – не са едно или две децата, които са в безсъзнание от години, само че за тях пари няма и няма как да отидат в Израел, а гният в тукашните болници. Никой не попита за тях. Звучи цинично, но ако виновникът за катастрофата беше някой заспал тираджия, а не световният шампион по фигурно пързаляне Стависки, щяха ли да се съберат и 1000 лева и щеше ли да го има целия медиен шум?

Нека вместо „ох“ и „ах“ да задаваме въпроси.


◊ ЗДРАВ ДУХ В ЗДРАВО ТЯЛО

Всяка цигара – пирон в ковчега на тиранията
Александър Андреев

„Ако Хитлер не беше захвърлил последното си пакетче цигари в Дунава, Третия Райх нямаше да го има” – тържествено съобщава Балдур фон Ширах, шефът на Хитлеровия Комсомол в една панегирика за фюрера от онова време.

Кой знае защо днес почти не се говори за първопроходническата роля на националсоциалистите и лично на Хитлер в борбата срещу тютюнопушенето. „Чърчил, Рузвелт и Сталин са пушачи – Хитлер, Мусолини и Франко не пушат” – още едно пропагандно клише от годините на Втората световна война, с което фюрерът се опитва да онагледи физиологическото и интелектуално предимство на едните лидери над другите. Защото тютюнът е „расова отрова”, цигарите са атрибут на „низши раси” като циганите и евреите, а дробовете на „избраната нация” трябва да останат чисти – това са само някои от проникновенията на национал-социалистическата идеология и практика.

Румен Петков срещу глобалното затопляне
Иван Бедров

"Депутатът от БСП и бивш министър на вътрешните работи Румен Петков спря цигарите преди 20 дни и се зарече да запали отново след победата на парламентарните избори през лятото на следващата година. Пред Агенция "Фокус” емблематичният червен депутат потвърди твърдото намерение да демонстрира волята си."

Новината засенчва дори осмия златен медал на Майкъл Фелпс. Сигурно и той не е пушил до победата.
(...)
Румен Петков няма да запали повече цигара. И така ще намали вредните емисии в атмосферата. А ако спре и да се бръсне, ще намали разхода на вода. Така ще разкаже играта на глобалното затопляне.
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
24.08.2008 г. 22:55
Посетено:
1052
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/6369-vaprosi-v-kraya-na-avgust