Нет@кценти

Ваканция за слънчогледи

НетАкценти (111)

Ваканция за слънчогледи


◊ ОБЩЕСТВО

Кирил Топалов: Чалга-сапунко-шоу-„културата” влиза, без да чака разрешение
Интервю на Марина Христова

(...) Познаването на класиката е една от най-важните предпоставки както за интелигентността, така и за културната, обществената и националната идентичност на човека, казвал съм го много пъти. На задявката, че класика било това, което всички знаят, но никой не чете, бих отговорил, че който не си препрочита класиката, не дай си, Боже, и въобще да не я е чел, остава до смъртта си в духовната възраст на пъпчивото лице, несинхронизираните движения и мутиращия глас, ще гледа само сапунки и затъпяващи шоута и ще слуша само чалга. Но това е само едната беда. Нека припомня, че двата пъти през 70-те години, когато от просветното министерство идваха указания да не се изисква на приемните ни изпити знаене наизуст на цитати, съвпадаха с двата опита държавицата ни да бъде „интегрирана” (разбирай – присъединена) към една по-голяма такава. Мозъчният център на тази така светла перспектива за българското общество много точно е отчел обстоятелството, че без духовните „подпорки” (както би се изразил дядо ни Вазов) на самите негови песни, както и на тези на неговите побратими Ботев, двамата Славейковци, Яворов, Дебелянов или социалния Смирненски, без фатално важните за духовното здраве на българина няколко човешки Божи заповеди, които ни е оставила великолепната проза на Вазов, Захари Стоянов и Алеко, на Елин Пелин и Йовков, на Димов и Талев, българинът просто престава да бъде такъв и става податлив на всякакви манипулации, включително и на денационализиране. (...)

 - Често дискутиран проблем напоследък е състоянието на езиковата култура на учениците. Какви са вашите впечатления?
- От година на година все по-тягостни – сякаш голяма част от завършващите гимназия никога не са ходили на българско училище.

Проф. Иван Славов, философ и преподавател по естетика: Политически вицове вече няма, останаха за мъжката потентност
Петър Петров

- Оказа се, че най-големият разрив е не между буржоазията или аристокрацията, от една страна, и обществото, а между хората от народа, които стават управници, и останалите. (...) По този повод ще ви кажа един друг виц. Виждат се руснак, американец и българин. Започват да спорят коя нация е най-далновидна, най-смела и най-изобретателна. Американецът: Ние сме без съмнение лидери. Вземем една тухла, хвърлим я нагоре, и стане небостъргач. Руснакът: Глупости, ние сме по-велика нация. Вземем парче желязо, хвърлим го нагоре и стане спътник. Дошъл реда и на българина: Не, ние сме най-великата нация. Взимаме едно лайно, хвърлим го нагоре и става шеф. След туй падне долу, и пак е лайно. Това също е част от нашата народопсихология.

- Какво ще кажете за паметникоманията през последните години - Опълченците на Шипка, хан Крум, цар Симеон, хан Аспарух…
- Небалансирано историческо мислене. Неоснователно героизираме нашата история. Тази мания, че ние сме велика нация с много велики българи и че имаме някаква общоевропейска значимост, компенсира това, че реално и със съвременни средства не успяваме да се утвърдим. Паметниците имат значение в романтичния XIX век - с ореолите, митовете, клетвите. Днес хората са по-трезви.
(...)
- Ще ни търпят докрай, така ли?
- Да, няма да ни изхвърлят, защото причините, поради които са ни приели, са геополитически. Това ни дава и наглото самочувствие. Вижте какво става с животновъдите. Съжалявам ги, това е трагедия. В страната ни се свири траурна музика, измъчени хора излизат в горещината да протестират… а на връх Бузлуджа се събират на електронно парти с диджеи. Това е такова изстъпление, което в друга държава би предизвикало бурни ексцесии. А ние се задоволяваме със саркастични подмятания, с някакви монтажни снимки. Не сме хора на действието.


◊ IN MEMORIAM

Александър Солженицин (11.12.1918-03.08.2008)

Последният руски пророк
Бойко Пенчев

На 3 юли в Москва на 89-годишна възраст почина Александър Солженицин - може би най-важният, най-влиятелният писател на ХХ в. Разбира се, има по-големи стилисти, формални новатори и философи от него. Но Солженицин успя като никой друг да надхвърли границите на литературата, със своите романи и най-вече с "Архипелагът "Гулаг" той промени мисленето на милиони хора. Солженицин изнесе кървавата истина за чудовищното насилие, неразривно свързано със съветския режим, и направи думата комунизъм срамна. Солженицин е не просто голям дисидент. Той наложи самата фигура на дисидента в публичното пространство, превърна я в част от начина, по който осмисляме най-новата европейска и световна история.

Солженицин е Данте на ХХ в., само че неговото слизане в ада на лагерите и съветската репресивна система е реално, а не въображаемо.


◊ ТОПЛО

Слънчасване

Летните горещини не се отразяват добре върху българската национална психика. Най-зле, обаче, те въздействат върху психиката на някои политици. До тези изводи стига в коментара си Георги Папакочев.

Ходенето с овчи калпак или кърпа на главата през знойните летни месеци е било правило за българина през годините и всяко негово неспазване е водело до т.нар. ”слънчасване”. Когато незащитеният от сянка или шапка човешки мозък „пламне” до 40 градуса на слънце, той става неадекватен и опасен.

Похвално слово на Първанов за ловци и риболовци

Президентът на България Георги Първанов призна в словото си, произнесено в местността "Узана", че ловците и риболовците, заедно с тяхната организация, продължават да бъдат фактор за утвърждаването на модерната екологична култура, която се установява в нашата държава, предаде кореспондент на радио "Фокус" – Велико Търново.

(...) Преди това президентът Георги Първанов засади смърчово дръвче, след като бяха пуснати на свобода 5 керкенеза и един бухал, излюпени в Центъра за рехабилитация на диви животни от Стара Загора.


◊ ЧЕСТИТО

Ново "Ауди А8" е последно допълнение към автопарка на Пловдивска света митрополия

Пловдивският митрополит Николай отново събра очите на миряните и пловдивските духовници. От близо седмица владиката се вози в суперлуксозна лимузина "Ауди А8". Новото возило превърна автопарка на митрополията под тепетата в нещо като рекламен спот на автосалона в Детройт. На паркинга зад храм "Св. Марина" компания си правят джип "Шевролет" и мощно БМВ М5, луксозен "Хюндай" и новата тузарска лимузина А8.
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
10.08.2008 г. 23:15
Етикети:
Посетено:
2600
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/6334-vakantsiya-za-slanchogledi