Нет@кценти

Август. Жътвата на големите купонджии

НетАкценти (110)

Август. Жътвата на големите купонджии


◊ ОБЩЕСТВО

Потърпевшите
Георги Господинов

След онзи доклад, който трябваше да предизвика порой от срам и оставки, а вместо това предизвика смешен правителствен бабаитлък, една моя позната, български лектор в европейски университет, се оплака: "Как ще събирам студенти по български? Освен да правя реклама с това, че сме единствените, на които не им пука от никакви европейски закони." Тъжната ирония на това изречение е повод за размисъл. Може да изглежда очевидно, но очевидните неща са най-невидими, затова да го кажем директно.

В случая не става дума само за спирането на едни пари. Става дума за спирането на едно доверие. Знам, че у нас говоренето за доверие минава за тинтири-минтири, общи приказки и замазване на европейски очи. Подозирам, че в Европа не е точно така.

(...) Губещ в различна степен е всеки един, който на въпроса откъде е трябва да отвърне "от България". Или направо "от България, с извинение". Разбира се, преувеличавам. Защото дори да те посрещат по националността, изпращат те по това, което можеш и правиш. Но винаги остава един тъжен послевкус, нещо утаено от всички заглавия, в които България и корупция са думи, употребяващи се все по-често заедно. Влизащи в синонимна двойка, превръщащи се в стереотип. По ирония на съдбата тъкмо когато шумно избираме я Мадарския конник, я розата за символ на България, символът сам пристигна с гръм.


Има ли пилот в самосвала?
Белчо Дончев

Друсаме се в самосвал. Пилот надали ни е нужен, защото летенето е абсолютно изключено, но това не значи, че все пак в самосвала няма никакъв пилот.
(...)
За да си пасажер в самосвала, наречен “България”, основното самосвалващо качество е да разбираш колкото се може по-малко работи. То не е и трудно, защото в самосвала отдавна няма неща, изискващи някакво фокусирано разбиране, най-малко за нас, пасажерите, вързани за халките. Не влагам нищо сексуално в думата “халките”, разбирайте я в смисъл на халки. Азбуката на веригата. Азбука от една буква-халка. Колкото и букви да съчлениш в някаква дума, думата винаги е “верига”. Интересен феномен. Самосвалящ азбуката от нейния азбучен смисъл.
 
Защо му е пилот на самосвала? Вдигам рамене - не знам. Но си спомням, че преди деветнайсет години този самосвал беше на път да излети. Тогава даже не беше самосвал, а идея за самолет. Няколко години по-късно му поникнаха крилца, които бяха тутакси и безкомпромисно ампутирани. Не се получи самолет. Още няколко години по-късно шофьорите на самосвала - всеки самосвал си има шофьор - катастрофираха.

Медийната олигархия – четвъртата проститутка
Веселина Томова

Взрени в парвенюшкото си благополучие, изминали слагаческия път от басмени рокли и сандали на бос крак до палати за милиони и пури, споделени с президента, медийните босове изтърваха момента, в който превърнаха журналистиката от четвърта власт в четвъртата проститутка. Днес в “жълтата” преса можеш да прочетеш всичко онова, което трябва да се пише в сериозната, а в сериозната – всичко, което не става и за жълтата.

Години наред мастити издатели, главни редактори и всякакви медиатори мазно налагат едно лицемерно правило – не е етично за пишеш за колеги. Така дълго време читателите живееха с удобния изрисуван свят от същите тези медийни “гурута”, че в България журналистиката е единствено нещо, което може да гарантира демокрацията и, че свободата на словото цъфти, процъфтява и даже вързва плод.
Нищо от това не бе истина.

Колкото повече преминаваше световната слава на годините на прехода, толкова повече българската журналистика вонеше на гнило и застояло блато, в което ако някой посмееше да хвърли камъка, биваше уволняван, елегантно разкаран, или просто неглижиран като конфликтна личност.

Още по темата.


◊ ХОРА


По-добре ще познаваме Крали Марко, ако знаем Песен за нибелунгите
Интервю на Мария Митева с професор Борис Парашкевов

- Как се стигна до идеята да се преведе грандиозният епос "Песен за нибелунгите"?

- Идеята за този превод се роди в началото на 80-те години, когато в издателство "Народна култура" бе замислена поредицата за представяне на средновековни текстове "Ариел". Съставяйки план за съответната немскоезична литература, посочих на първо място "Песен за нибелунгите". Дълго време замисълът не намери отклик сред професионалните поети, така че в крайна сметка се заех лично с реализирането му, изискващо огромен труд с оглед специфичната форма на епоса и вглъбяване в "престихотворяването" му.

- За превода има шеговита формулировка, която гласи, че "хубавият превод е като жената, ако е вярна, не е хубава, а ако е хубава, не е вярна".

- За изкуството на превода са известни какви ли не шеговити или хапливи изявления като италианския каламбур "Тraduttore, traditore!", тоест "Преводач - предател". На едно място в "Дон Кихот" Сервантес прави едно ужасяващо сравнение, като оприличава превода с фламандски килим, гледан откъм опакото... Има обаче и конгениални преводи. Рутинираният преводач трябва да умее да прави компромиси. За класическите автори е достатъчно добросъвестното придържане към оригинала, щом не се налага преводът да придобие документален вид. Читателят иска да вникне във фабулата и да се наслади на подбраната форма. Освен това поезия не се превежда дословно. На поетите, които не боравят с даден чужд език, им се подготвя така нареченият "подстрочник" и те работят по него. Аз десетилетия наред съм анализирал със студентите пасажи от оригиналната "Песен за нибелунгите" и в даден момент реших да проверя как този епос би зазвучал на български.


◊ ВЯРА

Отец Боян Саръев: Концепцията на Българската църква за обучение по религия е прибързана
Юлиян Христов

- Имаше преди време опасения, че в България съществува инкубационна среда за някои крайни фундаменталистки течения, които представляват заплаха за обществото. Смятате ли, че съществува такава среда у нас?

- В България има такава инкубационна среда за развитие на терористични ислямски организации, които са забранени даже в арабския свят, които намират тук среда и обстановка. Това обикновено става сред българите мохамедани в Западните Родопи и Велинградско. За съжаление те са доста гъвкави, непрекъснато мимикрират, променят формата си, променят начина си на работа, представят се за благотворителни или просветителски организации, а всъщност са ислямска терористична организация. Ислямските терористични организации с основание се насочват към Балканите за подготовка на терористи. Според мен може да се говори за един процес на славянизация на терористите, които ще бъдат изпращани от ислямските организации в Европа, защото славяните като тип не се отличават от европейците – докато арабинът в европейска среда веднага буди подозрение.


◊ ИЗВЪН ПЪТЯ

Игуменът Панкратий запали Гложенския манастир и побягна

Игуменът на Гложенския манастир “Св. Георги Победоносец” Панкратий подпали пожар в манастира, съобщиха от областната дирекция “Полиция” в Ловеч. Пламъците лумнали около 00,20 часа. Служители от РПУ-Тетевен установили, че 50-годишният настоятел на обителта йеромонах Панкратий, който родом е от село Малък Извор, е влязъл в конфликт с група посетители и стрелял с газов пистолет марка “Заза” 8 мм.

След това светиня му запалил канцеларията на манастира и с мръсна газ отпрашил посред нощ със собствения си джип “Опел Фронтера” по посока село Голям Извор. В района на местността Предела обаче на Панкратий дошъл друг акъл. Скокнал от автомобила и палнал и на него клечицата. Скъпото возило е изпепелено до купчина обгоряла ламарина.

DJ Серго Ей подлуди червените фенове
Премиерът заби с “Една българска роза” и DJ Take me away на Deep zone
Георги Георгиев

Екзалтирани фенове. Тийнейджърки дерат гърла и скандират името на своя идол; тръпнат в очакване да го докоснат и да получат автограф за спомен. "Не мога да повярвам, че се случва. Той избра мен сред цялата тълпа!", разказваха някои от присъстващите.

Картината доста напомня на концертите на Лени Кравиц и "Металика", които гостуваха скоро в столицата. Шоуто този път беше на Бузлуджа.

В идол на младите този път се превърна "DJ Серго Ей", както музикантите от Deep zone project нарекоха премиера Сергей Станишев.

"Сега ще ви представя най-големия купонджия - DJ Серго Ей!", провикна се DJ Балтазар и купонът започна.
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
03.08.2008 г. 22:15
Посетено:
1160
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/6301-avgust-zhatvata-na-golemite-kupondzhii