Нет@кценти

У нас - с кичести или висящи цветове

НетАкценти (103)

У нас - с кичести или висящи цветове
Begonia


◊ ПРОФИЛИ

Да се спасиш от затвора
Мирча Картареску пред Андреас Брайтенщайн

- Разочарован ли сте от онова, което очакваше хората в Румъния след промените, т.е. пазарът и неговите баналности? В края на краищата капиталистическата система не е точно нещото, за което мечтаят интелектуалците. Танцът около Златния Телец такъв, какъвто той е станал норма в западните общества, няма ли също и разрушителни черти?
- Аз не споделям гледището, че парите само разрушават; освен това те изграждат и носят нова жизненост. Парите са като кръв: когато има инфекция, всичко в тялото става болно, но когато е здрава, тя води тялото до разцъфтяване. Едно общество, което се гради върху честно заработени пари, достига удоволствието на една лекота на живота, която пък е основа за духовни и артистични постижения. Културата е лукс. През историята интелектуалният живот по правило е разцъфтявал там, където ситуацията е била добра икономически.

- Но не възниква ли изкуството от страданието? Потисничеството по време на комунизма беше и едно интелектуално предизвикателство към хората на изкуството.
- Страданието е едно и също навсякъде, то приема само различни форми. От нещастие не са предпазени нито бедните, нито богатите. Хората на изкуството могат да използват този ресурс навсякъде и по всяко време, защото изкуството е универсално, така като е универсална и човечността...



◊ ЗНАНИЕ

"Магнетичната сила" на матурите
Люба Йорданова

Kакво е общото между арест на престъпник от ранга на Митьо Очите и началото на оспорваните матури за випуск 2008? Отговорът е в начина на превоз до крайната дестинация, а именно под охраната на редица полицейски коли.
(...)
Първите пропуски или недоразумения в организацията на зрелостните изпити излязоха наяве още след края на задължителната матура по българските език и литература, която поде изпитният маратон. Слабото звено отново се оказа една постоянна величина в българските училища, а именно дисциплината и по-точно липсата й. Инструктажът за провеждането на изпитите съдържаше правила за работа, включително забрана за използване на мобилни телефони. Въпреки това обаче зрелостниците разказват, че в много училища положението е било доста разпуснато и е можело да се преписва.



◊ У НАС

Холивуд лети със самолет, докато българското кино кара колело
Милена Димова

- Какъв е критерият за успешен филм? Да блесне на фестивал, да спечели критиката, да напълни салоните?
- Това са наистина различни цели и ако някой си мисли, че един добър филм ще постигне всички тях, греши. Всички филми са различни и от самото начало е ясно за какво се правят - за деца ли, за възрастни ли, за голям екран, за телевизия, за разпространение на DVD, за европейска, за американска, за латиноамериканска публика, за азиатска... По света хората, които се занимават сериозно с кино, си изясняват тези неща предварително. В това отношение американското кино е най-напред. Ние обаче сме в Европа и няма как. При нас просто е друго усещането за света. Нашата ориентация е да работим предимно за фестивалите.
(...)
- Кои са първите филми, които "Ню Бояна" подпомага?
- Досега "Ню Бояна" е била копродуцент на три български филма. Първият, който ще бъде разпространен в цял свят, е "Прогнозата" на Зорница София, чийто монтаж приключва. Вторият е "Моето мъничко нищо" на Дочо Боджаков и третият е "Козел" на Георги Дюлгеров, който наскоро завърши снимачно. Има и други филми, които са във фаза на преговори. Тук за жалост има един проблем. Българските филми досега са се правили винаги за българска публика и за европейски фестивали. Никой от нашите режисьори не работи със съзнанието, че ще го гледат в цяла Западна Европа или в Америка. Но нашите млади режисьори, мисля, ще оценят възможностите и ще ги използват. Ще бъдат принудени обаче да снимат някои от филмите си на английски. Този език в днешната киноиндустрия е като латинския през Средновековието. Искаме или не искаме, е така.


◊ И ДРУГО

Kool & the Gang

Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
08.06.2008 г. 23:22
Посетено:
1077
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/6043-u-nas-s-kichesti-ili-visyashti-tsvetove