Нет@кценти

Дилемата език - антиезик и други диагнози

НетАкценти (101)

Дилемата език - антиезик и други диагнози


◊ ПРАЗНИК

О словесахь и праздником
Zemaria
 
Умираме да празнуваме това, което го нямаме - каза ни преди четирийсет години Георги Марков.
(...)
„Цаката му е, братко, да умееш да превеждаш. Не от английски, не от руски или от немски, а от български на български. Това са два съвсем различни езика - предишният и сегашният или нека ги означим като НАШИЯТ и ТЕХНИЯТ. Някой ще каже, ами нали и единият, и другият език са всъщност български език. Абсолютно погрешно! Това са два различни езика, толкова различни, колкото ако единият се чете отзад напред. Защото съдържанието е точно обратното. Точно на 180 градуса!
(...) Когато ти кажат, че изкуството и литературата трябвало да отразяват действителността, това означава, че не бива да имат нищо общо с нея. Разбра ли ме добре, сега? В нашата страна ние имаме два езика – език и антиезик. И ако не си добър преводач - яка ти душа!“

(...) Изводът: грамотните общества и страни живеят добре, защото хората в тях държат, уважават и разбират от думи; а неграмотните живеят зле, защото не са наясно с думите. И на този фон фактът, че българите са функционално неграмотни, е диагноза и пророчество за бъдещето.

Език свещен на моите деди, език на... ICQ и Skype
Емил Спахийски

Днес езикът на хората под 25 силно се влияе не от турския или френския, а от този, който влиза в оборот през ICQ и Skype и най-вече английския, който май се очертава като световен език. Опасно ли е всичко това? Застрашен ли е българският?
(...)
Сигурен съм, че и ICQ поколението ще изпадне в положението да се възмущава от бъдещите нови моди и динамики в комуникацията. И така ще е, докато свят светува.
(...)
Не трябва да имаме комплекси и страхове, че ICQ културата може да убие българския език. Нас може да ни убие единствено глупостта. Езикът е застрашен, когато липсват просветители. Не мисля, че сега липсват такива, и смятам, че в българската култура никога няма да липсват. О, да - ще има много нови думи, много нови правила, много различен език, но докато има мислещи българи, ще има и хора, които се гордеят да казват "Език свещен...", при това написано на кирилица. Иначе ще сме глупаци да се придвижваме с магаре, когато има мощни машини.


◊ БАЛОНИ

Сети се. Първанов зове за по-богати учители

Длъжни сме да потърсим, каза той, нови идеи за бъдещето развитие, за развитието на българската наука и култура и за съдбата на българската нация, каза президентът Георги Първанов в събота.

Това стана по време на тържеството по случай 24 май пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека в София.

Не трябва да приемаме мерки от стачка на стачка, а да намерим стратегически трайни решения за социалния статус на българския учител.

Той акцентира, че сме длъжни да отклоним всякакви опити за премахване на българския език като основен в държавните училища, защото той винаги е бил основен елемент на националната индентификация.


◊ ХОРА

Господин Крокодилите
Интервю с Анри Кулев

– Първо, това кино не стига до зрителите, но режисьорите не са виновни за тази работа. Скъсан е процесът – финансов, обществен... Тук трябва да прибавим и тоталното разбиване на киносалоните в страната. Илия Костов ми разказваше как с неговия филм „Време за жени”, комедия, която е правена специално за много публика, тръгнал по села и паланки да го показва. Върнал се скапан и разочарован, трябва да говориш с него, разбира се, но цитирам това, което ми каза той. Събрали са около 14 хиляди зрители, с чудовищни усилия. Каза, че ако билетът е повече от 2 лева в цялата провинция – забрави. Никой няма да дойде. Ако е безплатно, тогава салонът е пълен. В един цял град като Сливен (Илия е от Сливен) няма нито един кинотеатър. Нито един. И така е сигурно навсякъде. В Бургас киното е едно, половин даже, с две зали. Виж какво е положението в София. Има два огромни мултиплекса, но изчезна кварталното кино. Кое от всичките бабета около баня „Мадара“ ще отиде на околовръстното да гледа интересен филм. Там е гот да хапнеш пица, но понякога се случва така, че в салона има двама-трима зрители, а в пицариите е фраш.


◊ ВЯРАТА

Доц. Димитър Попмаринов: Като народ трябва да окажем натиск за възраждането на църквата

Светломира Димитрова

На какво се дължи тази неподготвеност? Все пак имаше духовна академия, семинария, служеше се в църквите.

- Всичко беше сведено до минимум. В Духовната академия имаше десетина професори, няколко доценти и асистенти. В моя випуск влязохме 64 души, а завършихме 23-ма. Държавна сигурност отсяваше кандидатите. Най-добрите 15-20 души ги отстраняваха под различен предлог и оставяха такива с "черно минало" според тогавашните разбирания - например баща му е свещеник (както моят беше) или нещо подобно. Църквата беше ограничавана във всяко отношение и беше под пълен контрол. Днес много хора нямат представа за какво става дума и отправят обвинения срещу църквата, но по принцип. Най-демоничното от онова, което режимът вършеше, бе, че свещеници и монаси ставаха най-некадърните.

(...) Не е вярно това, че българският народ не е вярващ. Проблемът е в това, че той не вярва в това, в което трябва. Хората са готови да вярват на всякакви глупости - врачки, баячки, шамани. Заради липсата на църковност очакванията често се разминават. Ролята на църквата сме възприемали преди всичко като оръдие за физическото оцеляване, за спасяването на рода, докато истинското разбиране за вярата е спасението на човека, на човешката душа. Това изместване на фокуса е още от Възраждането - когато се смесва идеята за национално освобождение с църковно. Така духовното остава на по-заден план, ударението пада върху националното, върху политическите борби, върху враждите с Гърция.
(...)  Ние като народ трябва да се изправим за възраждането на църквата. От нас зависи. Не всеки да стои отстрани и да критикува, а да си помагаме кой с каквото може, не да говорим, а да вършим нещата. Така е в другите църкви. Затова те са силни. Например отидете в наш манастир. Там те поглеждат като враг, който нарушава спокойствието им. Отидете в сръбски, в гръцки, в румънски манастир. Ще ви посрещнат така, както ще посрещнат Исус Христос. Те казват: "Ние не знаем дали този човек, който е дошъл, не е самият Христос." Това е разлика в съзнанието и се вижда доколко ние не сме въцърковени. Ако имаме правилно съзнание за това, какви да бъдат нещата в църквата, самият натиск отдолу ще направи невъзможно положението сега.


◊ БИНОКЪЛ

Страната на сбъркания преход
Неутешителни диагнози на конференция на българисти в Берлин
Милен Радев

Още на старта професорът от мюнхенския институт по етнология Клаус Рот впечатли със смело зададения въпрос дали днешна България може да се разглежда като част от културното пространство на Евросъюза. Той се концентрира върху т.нар. социокултурни факти и изложи виждането си за масовото явление
“чалга-култура” като израз на агресивно самоутвърждаване.

Чалгата е при това само един от елементите на все по-забележимо налагащата се във влиятелни слоеве “балканска” или “ориенталска” идентичност. Такива тенденции, предупреждава проф. Рот, неминуемо са свързани с игнориране на всичко онова, което съставя същността на днешното понятие “Европа”, и което дефинира ЕС и като културна общност.

(...) Централната лекция на втория ден бе изнесена от д-р Клаус Шрамайер, авторитетен юрист, дипломат от кариерата. (...) До днес, казва Клаус Шрамайер, никой не може смислено да ми обясни, какви точно политически причини надделяха, за да се пренебрегнат Копенхагенските критерии и да се погледне през пръсти на разкрасените доклади за напредъка на Европейската комисия, за да бъде България приета на всяка цена.

Ако причината е била в неоправдания оптимизъм, че самото приемане в Евросъюза ще “оправи” нещата, действителността го опроверга изцяло – оттогава досега нищо не се е оправило. Събитията от последните седмици в България потвърдиха и най-лошите опасения.


◊ ЧЕСТ

Пастор се отказа от службата си, ръкоположил го агент на ДС
Ива Капкова

Пастор Борислав Асенов от Презвитерианския съюз скъса публично дипломата си, с която е ръкоположен да извършва обреди. Като мотив той изтъкна, че преди четири години е бил ръкоположен да служи на Бога от доносник на Държавна сигурност, а именно – от пастор Павел Иванов, бивш директор на Презвитерианската семинария и бивш председател на Евангелските църкви.

Автор: Антоанета Добрева
25.05.2008 г. 23:27
Посетено: 1080
Етикети: език
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/5967-dilemata-ezik-antiezik-i-drugi-diagnozi