Нет@кценти

Участък от пътя в ремонт

НетАкценти (97)

Участък от пътя в ремонт
Предупредителен пътен знак за опасност - група "А"


◊ АНАЛИЗИ

Репутацията на България - в долна мъртва точка
Юлиан Попов

Най-сетне се заговори за България. Дори Барак Обама ни спомена. Това може да ни зарадва, ако сме като оня герой на Чехов, който цял живот мечтал да напишат за него във вестника и накрая така се умопомрачил, че един файтон го сгазил на улицата. На следващия ден мечтата му се сбъднала, местният вестник съобщил за инцидента и споменал името му. Горе долу така ни споменава и Обама, и световните медии.
(...)
Вече е трудно дори да се говори за организирана престъпност - ставащото в България няма особено организиран облик. По-скоро впечатлението е за страна, пропита от пълно беззаконие, пренебрежение към всякакви международни норми на поведение и доведена до някаква алчна вакханалия. Европа все повече се чувства като любезен домакин, допуснал в дома си далечен беден роднина, който се е напил и обръща мебелите наопаки и хвърля похотлив поглед на домакинята.

Примитивни личности дърпат зад сцената конците на властта
Огнян Минчев

Една от най-големите дилеми на българския публичен живот е, че той се дирижира от полуистини и от агентурни разработки. Това е всъщност и предпоставката за пълния провал на това, което наричаме демократична реформа в страната. И в икономиката, и в политиката, и в обществения живот.

Не може да оздравиш един обществен живот, без да въведеш някакви елементарни, нормални принципи на почтеност, на откритост, на адекватност на това, което се говори спрямо реалността, за която се говори. А тази отвратителна милиционерско-интригантска атмосфера, която доминира българския публичен живот вече 20 години, води до това, че на практика демократичният политически дебат, изобщо политическият дебат, публичният дебат в България е непоправимо кастриран.


◊ OБЩЕСТВО

История на мутрите
Йово Николов

Когато през 1997 г. правителството на СДС превърна дебеловратите момчета в основен враг и символ на мафията, буквално ги изрита от легалните застрахователни форми, като им постави непреодолими условия за регистрация, верни на инстинктите си, борците предприеха други стъпки.
(...)
Бившите застрахователи прозряха една проста истина - че за да имаш сериозен бизнес и да си в голямата игра, трябва да корумпираш администрацията, полицията, прокурорите и политиците. И тогава няма никакво значение коя партия е на власт, защото политиците нямат нищо против да бъдат корумпирани.


◊ КОНТУРИ

Вулгарна държава
Скандалът доказа: мафията е в МВР
Сибина Кръстева

- Как се става бос на мафията?
- Няма как да се стане, ако не те подпрат полицаите или някой партиен функционер.
(Откъс от разговора с убития миналата седмица писател Георги Стоев в "Горещо")

"Няма разработка за този период от две години, в която, ако се касае за сивия сектор тези лица да не са подпомагани от държавни структури, да не са се ангажирали политически лица и от правителството, и от парламента."
(Ген. Ваньо Танов пред комисията по вътрешна сигурност - вижте приложения документ)

Доскоро подобни приказки звучаха като градски фолклор. Твърде смели, силно популистки и в стил всичко е мафия, а политиката е мръсна работа. Скандалът в МВР, който доминира последните седмици, обаче показа, че социалните песимисти са по-близо до истината, отколкото вярващите в демокрацията и правовата държава.

В България за босовете на организираната престъпност се говори почти като за правителство в сянка.


◊ БОЛЕСТИ

(Мону)ментална глупост
Веселин Димитров

"А-а-а, София. Помня само един грозен паметник, който всички в града мразят и наричат "Фалоса".

Това е извадка от истински разговор с един американец в центъра на Будапеща. Обектът, за който става въпрос, естествено е паметникът пред НДК, който според официалните документи се нарича "Централен пластичен паметник "1300 години България". Построен през 1981, днес той е заграбен, оголен, ограден и много, много грозен. И което е още най-лошо - намира се в пред очите на всички в центъра на София.

Наскоро кметът на града Бойко Борисов обяви плана си да събори монумента. Така, ако не друго, се възбуди дебат по темата какво да се случи с него, преди да падне от само себе си.


◊ ЗАКОНИ И ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ :)

Светът е пълен с нелепи, смешни и глупави закони

Милиони хора по света са принудени да се съобразяват с множество нелепи закони или най-малкото да знаят, че такива съществуват и те могат да попаднат под ударите им. Така например в Швейцария е забранено да се пуска водата в тоалетната чиния след 22 часа, в Тайланд не бива да се стъпва върху банкноти, а в Англия са забранени сладките с извара. Най-интересното е, че тези забрани са записани в закони и официални разпоредби.
(...) Например жителите на Сингапур много ревностно се отнасят към реда. Градът държава е известен с огромните си глоби за нарушаване на изискванията за чистота. За хвърлен на земята боклук глобата е равна на 600 долара.

Наръчник на младия БГ самоубиец
Юлия Желязкова

Преди време имаше някаква кретения, която звучеше в приблизително такъв дух: “Чувствате се подтиснати и депресирани – трябва ви „Колт”!”.

Е, за всички отчаяли се от живота има добра новина! Вече са измислени много по-авангардни начини за умирачка от простото „да си пуснеш куршум в главата”.

Метод 1: Страшно ефикасен. Чисто и просто пешеходствайте! Хората са казали, че движението е здраве и живот, обаче вие изобщо не им вярвайте. Този метод всъщност ми е любим, поради безкрайните възможности, които предлага.
Метод 2: Пресичайте - големи, малки... абе, всякакви булеварди и улици! Като съвестни граждани обаче. Бъдете на пешеходната пътека, огледайте се старателно ту наляво, ту надясно. Ако искате, се огледайте и напред, и назад за по-голяма сигурност...


◊ ХОРА

За дядо Козма Лозарят

На днешният ден пред 38 години се пресели при Господа чудният Атонски старец Козма. Споменът за неговия праведен живот е запазен от може би най-прочутият светогорски старец от втората половина на ХХ век – старецът Паисий, който има голяма заслуга за записването на животоописанията на някои дивни отци, подвизавали се в близкото до нас време на Света гора. Ето какво разказва: 

„Дядо Козма се роди в Ангелохори, Тракия, през 1897 г. Светското му име беше Клеант и живееше по монашески още в света. Подвизаваше се в своята градина, като едновременно я обработваше. Там той усъвършенстваше любовта си към другите и приемаше непрестанно любов от Христа, тъй като даваше много милостини и помагаше на онези, които имаха склонност да крадат поради нужда, за да ги запази от този смъртен грях – кражбата, както и от други по-тежки грехове."
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
13.04.2008 г. 22:38
Посетено:
1103
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/5650-uchastak-ot-patya-v-remont