Нет@кценти

Песента на кадаифа

НетАкценти (96)

Песента на кадаифа


◊ ОБЩЕСТВО

Държава в пат
Мартин Карбовски

Най-верните две букви от българската азбука са буквата "Е" и буквата "И" - сякаш всички други букви са под съмнение. "Е, и?!" е основен народопсихологически рефрен, който динамично замества въпроси от сорта "Какво от това" и пословици като "След дъжд качулка" и "Всяко чудо за три дни". А зад тези букви и игри на думи се крие само едно - превеликата търпимост на българина да живее в пат. Да не иска да знае кой крив и кой прав. Да чака да му върнат нивата, докато умре.
(...)
Преди време заложих къде ще стигне скандалът в МВР. И спечелих - никъде няма да стигне скандалът. Дори не е скандал, а просто поредно куркане на свинските черва, оплетени между държава и беззаконие. Днес колегите журналисти вадят стари изчезнали папки, защото не знаят какво да правят. Генералите молят да говорят, но всъщност не искат. Няма сила над тази глава, която иска да се отдели от тялото си - защо непрекъснато ни се обяснява, че не може да се говори за онова, което всички знаят?
(...)
А патовата ситуация ще продължи дълго. Някои наричат това живот.

В България благоденствието расте главоломно, а престъпността е ликвидирана (според група съветски учени)
Атанас Чобанов

Министърът на икономиката Петър Димитров се похвали, че под мъдрото управление на коалицията сме стигнали второто място в света по бизнес климат. Веднага след Дания. Освен това нямало инфлация. Тоест, имало, но доходите растели по бързо от нея, така че все едно няма.
Най-сетне някой да се престраши да каже истината на всички мрънкала, които се жалват от цените и от мафията.
(...)
Когато обикновен човек представя измисленото за истинско, той го прави най-често съзнателно под формата на шега, лъжа, или като художествен прийом. Ако го прави несъзнателно това е симптом за душевно разстройство.
(...)
Тоест, вие слушате гласът на самата епоха, а нея няма как да я обвиниш в лъжа или да я затвориш в лудница.


◊ КАК ЕХОТО ЗАГЛЪХВА

Доц. Георги Лозанов: В последните дни медиите започнаха да застават зад Румен Петков

Доц. Лозанов, останаха ли медиите обективни, отразявайки скандала в МВР?
- Това е най-трудният въпрос. В началото на скандала, когато започнаха да се трупат един подир друг факти, ми се струва, че до голяма степен медиите бяха обективни. Докато сега в последната фаза, като че ли има едно настроение и изместване по повод на това да се потуши скандала и Румен Петков да не бъде отстранен от длъжността си.
(...)
От какво може да са продиктувани пристрастията на една или друга медия?
- От чисто биографични ценностни позиции на отделните журналисти до подозренията за натиск и страх. Не забравяйте, че в крайна сметка става дума за МВР, за вътрешния министър. Той е една от фигурите в българското общество, които будят тревожност. И това може да окаже влияние върху много медии да се пазят.


◊ КИТКА ЦВЕТЕ

Румен Петков на литературна премиера
Милена Очипалска

В разгара на големия скандал в МВР от последните седмици вътрешният министър Румен Петков изненадващо се появи в четвъртък вечерта на литературна премиера на новата книга на Виктор Пасков и Петър Маринков “Изменници в нощта”. Ще кажете – прекрасно! Нека министрите ни да се “окултуряват” и хуманизират. За да сме справедливи, трябва да кажем, че Румен Петков с нищо не натрапи и не манифестира по никакъв начин своето присъствие. Даже охраната му не се набиваше особено на очи. Обаче директорът на издателство “Захарий Стоянов” Иван Гранитски пресоли протоколните изявления с думите: “Аз използвам случая да го поздравя и да му кажа, че той е един достоен българин. Министърът ме предупреди да не говоря за него. Просто смятам, че той трябва да бъде поздравен” и призова към ръкопляскания публиката.
(...)
При цялото ми уважение към интелектуалеца Иван Гранитски да закриеш премиера с думите: “Да живее българската литература, да живее българското слово, Отечеството няма да е в крайна опасност, докато има такива хора и такива министри (бел.ред. - става дума за Румен Петков) Заповядайте на чаша вино и легендарни автографи. Да живее Отечеството – на оружие!!!” е меко казано неадекватно. Останалото, по думите на Шекспир, е мълчание…


◊ ТЕОРИИ

Жилото на бедността
Дрейк Бенет 

Представете си, че ви е ужилила пчела; след това си представете още шест. Сега вие сте в състояние да си представите какво означава да бъдеш беден, според Чарлз Карелис, философ и бивш президент на университета Колгейт.

В общността на хората, занимаващи се с анализиране на бедността, един от най-острите дебати се върти около въпроса защо някои бедни хора действат по начини, които със сигурност единствено продължават тяхната нищета.
(...)
Карелис твърди, че състоянието на бедност се определя от факта, че си имаме работа с множество проблеми: човек няма достатъчно пари, за да плати наема или застраховката на колата или сметките по кредитната карта, детската градина на децата, понякога няма пари дори за храна. Дори ако той или тя работи здраво, за да плати половината от разходите, някои от тях – може би доста внушителни – все пак ще останат, което създава огромни задръжки по пътя към търсене на по-нататъшна работа.


◊ ЮБИЛЕИ

Актьорът Васил Михайлов: Трябват ни лидери, не партии
Въпросите зададе Ирена Колева

- Г-н Михайлов, как се чувства един толкова популярен актьор на 70?
- Е, оказва се, че не съм толкова млад, колкото изглеждам. (...) Може ли да се чувства човек добре на 70! Като стигнете тая възраст, ще ви питам какво ще ви е на вас?! И не разбирам какво са се засилили всички да ме разпитат кампанийно как се чувствам и какво работя. Човек като остарее, започва да се вглежда в малките неща.
(...) Чувствам се най-обикновен демагог, след като съм изиграл над 200 роли и съм направил стотици интервюта. Бях и в политиката известно време. И се погнусих. Ако си спомняте, 130 души бяхме решили уж да не си вземаме заплатите като депутати в Народното събрание. И какво стана – останахме само трима-четирима. Аз, Нешка Робева, Светлин Русев и Панкратий. Тогава си дадох сметка, че посредствеността завладява България. От горе до долу - посредственост! Дано моите внуци и вашите деца доживеят промяна.


◊ ГОДИШНИНИ

Херберт фон Караян - непреходна слава

На 5 април се навършват 100 години от рождението на един от най-известните диригенти на 20. век - Херберт фон Караян.

Музикант, който приживе определяше насоките в изпълнението на класическа музика, налагаше стила си на интерпретация и създаваше около себе си шум подобно на попзвезда, починалият през 1989 година Караян остави огромно наследство от записи на класически произведения, които и до днес са тема на разговори и обсъждания.

Заедно с Мария Калас, Херберт фон Караян е може би най-обсъжданата и противоречива фигура в сферата на класическата музика през 20. век. Бихме могли да го сравним с Ференц Лист или Николо Паганини. Караян беше диригент от висока класа и с популярността на попзвезда.

Karajan - Beethoven Symphony No. 7

Maurice Ravel - Bolero - Herbert von Karajan 1985 - Part II
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
06.04.2008 г. 22:31
Посетено:
1062
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/5608-pesenta-na-kadaifa